Ami Orbán Viktornak nem jött össze – a Fidesz nélkül fordul jobbra a Néppárt

2023. február 20. 15:05

Kétségtelen, hogy irányváltás figyelhető meg a legnagyobb európai pártcsaládban.

2023. február 20. 15:05
null
Ablonczy Bálint
Válasz Online

„Amikor tavaly ősszel a jobboldali koalíció nyerte az olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke lett a kormányfő, a magyar kormány háza táján örömtüzek gyúltak. Orbán Viktor régi tézise volt ugyanis, hogy az általa képviselt elvek európai győzelméhez egy nagy tagállam szükségeltetik, mert azt nem olyan könnyen nyomja le a »brüsszeli elit«. Giorgia Meloni azonban gyorsan elfelejtkezett a magyar miniszterelnökkel készült korábbi közös fotóiról – vagy rutinos politikusként neki is más a kampány és más a kormányzás. Tavaly decemberben például a többi európai uniós állam- és kormányfővel együtt ellenvetés nélkül megszavazta a Magyarországnak járó EU-források felfüggesztését.

Meloni ráadásul ma Kijevbe látogat, hogy támogatásáról biztosítsa a hadban álló Ukrajnát. Nem véletlen, hogy szombati országértékelő beszédében Orbán Viktor kormányfő sajátos zamatú szóval úgy fogalmazott: az európai »béketábor« immár csak Magyarországból (illetve a Vatikánból) áll.

Felfogása szerint tehát a megtámadott felet segítő 26 uniós tagállam és nem a nemzetközi jog szerint is agresszor Oroszország a felelős a háború elhúzódásáért. Másképpen szólva: akkor is mienk a jó irány, ha mindenki szembejön az autópályán.

A szövetségesnek remélt Giorgia Meloni nem állt az uniós főáram elleni »lázadók internacionáléja« élére, és a három nagy uniós alapító tagállam (Franciaország, Németország, Olaszország) vezetői közül a legegyértelműbben állt Ukrajna mellé. Főszereplője azoknak a tárgyalásoknak is, amelyek az egy év múlva esedékes európai parlamenti választás erőviszonyait alapvetően befolyásolnák. A jobbközép Európai Néppárt (EPP; innen lépett ki a Fidesz 2021-ben) folyamatosan tárgyal a Meloni által vezetett (és többek között a lengyel kormánypártot, a PiS-t is soraiban tudó) Európai Konzervatívokkal és Reformistákkal (ECR) a szorosabb politikai együttműködés érdekében. Az európai baloldal természetesen rögvest »szélsőjobboldallal való kokettálást« veti a Néppárt szemére – mintha a néppártiak legalábbis Dzsingisz kánnal állnának össze. A helyzet azonban összetettebb annál, mintsem ideológiai alapú kárálással leírható lenne. Kétségtelen, hogy irányváltás figyelhető meg a legnagyobb európai pártcsaládban. Kilépése előtt a Fidesz sokszor követelte azt a jobboldali fordulatot, amelyet most a Melonival való szövetségkötési tapogatózással, illetve az illegális migráció elleni keményebb fellépés követelésével az EPP-t elnöklő Manfred Weber német politikus levezényelni látszik.

A közeledés egyik kiindulópontját Kijevben érdemes keresnünk: két egymással összefüggő esemény is jelzi, mennyire átrendezte az európai pártpolitikát a háború. A februári Európai Tanács ülésen Meloni külön találkozott két ECR-es közép-európai kollégájával, a cseh Petr Fialával és a lengyel Mateusz Morawieckivel, akik Ukrajna legelszántabb támogatói közé tartoznak, illetve szavuk van a néppárti együttműködés ügyében is. A másik jel éppen az Európai Néppártra vonatkozik: az EPP lemondta egy Nápolyba tervezett júniusi összejövetelét, miután tagpártját, a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi Zelenszkij ukrán elnököt tette felelőssé a háború kitöréséért.”

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katona László
2023. február 23. 11:10
Nem kell dramatizálni azt a tényt, hogy "látszólag" egyedül maradt az Orbán kormány a Vatikánnal. Ugyanis azt írja egy köny, - amelynek igéi sokkal maradandóbbak, mint a kozmosz és Föld anyaga meg a pöffeszkedő hatalmai, - hogy " a jövő a béke emeberéé." 37. Zsoltár 37. vers. Ezt az isteni megállapítást és történelem-igazgatást, semmiféle földi hatalom vagy hatalmi csoportosulás nem tudja meghíúsítani. Úgyhogy nyugi barátaim - jó úton vagyunk.
kata56
2023. február 21. 09:25
Dehogy fordul. Csak közeledik a 2024-es választás és előadják a fordulatot. Választáás után majd minden megy tovább ahogy eddig. Látom, már a kommunikációban is hazudoznak a fordulásról..amiről persze igaziból szó sincs. Alonczy is beállt a kommunikációs irányba... Most eljátszák, hogy az orbáni irányt követik. Be akarják csapni a választókat. Rutte is eljtsza ezt minden választás előtt Hollandiában. Aztán választás után minden marad ugyanúgy.
Hyazinth
2023. február 21. 09:24
Ablonczynak üzenem: Weber is tudja, más a kampány és más a kormányzás. Majd meglátjuk, miként beszél Frédi egy esetleges EP-választási győzelem után.
bagira
2023. február 21. 07:55
Brüsszeli néppártban még ott csücsülnek a a Kaili féle bűnszervezet körmösök nem lesz változás , csak annyi baloldalukról át fordulnak a jobboldalukra tovább is megvesztegethetők. Eus törvények erre épülnek , nem elszámolhatók. Bűnszervezet nagyon oda figyel a kelti blokk pénzeket csak csepegtetik mintha a tisztesség tiszta kezű minta példányi lennének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!