Petőfi, a punk

2023. január 04. 15:01

Kiáltott, lázított, forradalmat csinált!

2023. január 04. 15:01
null
Szántai János
Főtér.ro

„Egyszerűen, közérthetően, továbbá nagyon-nagyon sok emberhez szólt. Mit szólt, kiáltott, lázított, forradalomra csinált! A (sokkal később berobbanó) punkzene képviselőinek egy vállas szegmense ugyanazt tette, teszi. Tessék: Talpra magyar, hí a haza!, süvölti Petőfi, a punk. Előre k*rvák, gengszterek!, süvölti az Aurora nevű punkbanda szűk másfél évszázaddal később. A két léthelyzet értelemszerűen különbözik, az eszme, a körülmények, a célközönség szintén. A punk-attitűd azonban hasonló. (Ha kell még példa, van: Akasszátok fel a királyokat!, Petőfi, ki más, versus God Save the Queen, Sex Pistols.)

Még egy dologra emlékszem. Egész felnőtt életemet végigkísérte az informális (értsd, kocsma- és egyéb asztalok melletti) vita, hogy ki a nagyobb költő: Petőfi Sándor vagy Arany János. (Ja, a másik is: Ady Endre vagy József Attila.) Az idők során hol ez került felül, hol amaz. A kilencvenes években Petőfinek állt a zászló (amikor mi is úgy viszonyultunk a türelemhez, mint ő), a kétezres évekből nem emlékszem ilyen bajnokságra, a kétezertízesekben Arany került pajzsra, ha tetszik, a megnyugvás ösvényein.

Mostanság, a kétezerhúszasok elejétől kezdve egymás mellé került a két óriás (noha valóságos horrorélmény elképzelnem, amint egy alternatív történelemben Petőfi és Arany békésen borozgatnak a kiegyezés után): a tíz éves életművel rendelkező atombomasztikus lírikus és punkrock-sztár (aki a vonatkozó sztereotípia szerint úgy is élt-halt, mint egy rocksztár), meg a világtengelyt keresztül-kasul és helyből-távol bejáró-belátó versben-mesélő szalontai háromkirály. Mégpedig éppen azért kerültek egymás mellé (az én polcomon legalábbis), mert sikerült fejet hajtanom Petőfi, a punk előtt.”

Nyitókép: Wikipédia

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. január 05. 04:20
Kiáltott, lázított, forradalmat csinált!...és lelépett.
galancza
2023. január 04. 23:18
Petőfi is nemzeti,és az Aurora is nemzeti! jancu santaioui pedig magyargyűlölő büdös kozmolibsi-komcsináci patkány! olyan mint para bori, belu marcescu, hunoreu chelemeneanu, gigi frundoianu, ladislau borbolescu..............
budapesti
2023. január 04. 22:39
Inkább Lenin apánk.
gallfec
2023. január 04. 22:03
Fogalmatlan a szerzője a cikknek. Ez nem azt jelenti, hogy valaki egy adott témához nem szólhat hozzá.. bár mindnki azt hiszi. Az a helyzet, hogy aki fogalmatlan , az SEMMILYEN témához nem szólhat hozzá. Nagy különbség. És egyre gyakoribb. A fogalmaknak JELENTÉSE VAN. A jelentés egy pontos tartalom. ( volt valaha, hahahaha )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!