Évszázados hagyományt rúgott föl Orbán Viktor

2022. november 04. 13:06

Orosz rém a magyar történelemben.

2022. november 04. 13:06
null
Ablonczy Bálint
Válasz Online

„A hatvanhat évvel ezelőtt, 1956. november negyedikén az alvó Budapestre törő orosz tankok nem pusztán az ötvenhatos forradalmat tiporták el. Csörömpölésük közel kétszáz év magyar történelmének egyik legjellemzőbb zaja volt: a tágabb térségünket és az országot egyaránt fenyegető orosz imperializmus jelképe. A reformkor óta ugyanis a magyar politikai elit meghatározó része az ország biztonságát fenyegető tényezőként tekintett az orosz/szovjet hatalomra. (A kommunista diktatúra időszaka természetesen kivétel e főszabály alól.)

A reformkortól a dualizmuson át a rendszerváltásig és egészen a 2010-es évekig a magyar külpolitikai gondolkodás egyik legfontosabb eleme volt  a cári Oroszországgal, a Szovjetunióval vagy annak széthullása után létrejött »demokratikus« Oroszországgal kapcsolatos gyanakvás vagy legalábbis óvatosság. Mint a mai évforduló is mutatja, joggal: száz éven belül két magyar forradalmat is orosz csapatok vertek le, az 1848-49-eset részben, az 1956-ost egészen. Ezért is nehezen érthető, hogy az Oroszország által indított ukrajnai háború megítélése miért okoz ilyen orientációs zavart a magyar kormányzatban és a magyar társadalom jelentős részében.

Ukrajna nemzeti kisebbségekkel, köztük a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatos politikája az elmúlt években joggal váltott ki bírálatot, ez azonban aligha lehet ok a polgári lakosságot terrorizáló, az 1944-45-ös magyarországi és közép-európai példákhoz hasonlóan háborús bűnöket elkövető orosz hadsereg tetteinek relativizálására. Az állítólag a kisebbségek védelmében fellépő orosz hadsereg Kelet-Ukrajna orosz anyanyelvű településein jelentős számú orosz embert ölt meg, amiképpen a kárpátaljai magyar katonák sem az ukrán, hanem orosz fegyverektől esnek el.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. november 05. 16:47
És téged nem rugott fel Orbán? Akkor nem is lát annyira ellőre.
amca
2022. november 05. 12:49
Rádnézek Ablonczy ,miért rögtön a huyyegyerek szindróma jut eszembe. Miért kevered baromez a Szovjetúniót az oroszokkal. A Júniót az oroszokkal.? A faxodta az agyaddal. Ja ,az uaz.
Silcon
2022. november 05. 10:42
Az a helyzet, hogy a magyarok úgy látszik képesek józanul és jóval árnyaltabban szemlélni a világot és látják az összképen, hogy az korántsem olyan fekete-fehér, mint ahogy azt a nyugat láttatni szeretné. A magam részéről nagyon örülök annak, hogy se a törököket, se az oroszokat nem tartjuk örök halálos ellenségeinknek, pedig a történelmünk adna rá okot. Képesek vagyunk felfogni, hogy az egy másik világ volt. Mi kissé értetlenül nézzük a lengyelek elvakult orosz gyűlöletét. Megértjük, hogy őket ez mélyen érinti, de amit csinálnak az már irreális.
scavok
2022. november 04. 21:29
Ha már számvetést végzel, hogy ki ölt meg kit, akkor szíves figyelmedbe ajánlanám, hogy az 56-ban bevonuló szovjet csapatok többsége ukrán volt. Akkor most kit kell szeretnünk? A történelemből megtanultuk, hogy csak magunkra számíthatunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!