A posztmodern embertelenség ellen – Tucker Carlson igazsága

2021. augusztus 16. 13:21

Hogyan is védhető meg a nyelv, a kultúra és a közösségi identitás a progresszió támadásával szemben?

2021. augusztus 16. 13:21
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Élénk médiafigyelem kísérte a Fox News műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak magyarországi fellépését. Érdekes módon a tengerentúlon nagyobb sajtómorajt okozott a nálunk tett körút, mint nálunk, ahol a balos médiumok elsősorban a határlátogatásra és az Orbán-interjúra csodálkoztak rá.

Pedig Carlson, a konzervatív Amerika egyik legbefolyásosabb véleményformálója az MCC Feszten is beszédet mondott, sőt, ez volt magyarországi látogatásának legfontosabb nyilvános szereplése. Élőben hallgatva tényleg kiváló showman és meggyőző előadó Tucker Carlson, akinek gondolatait meglehetős szubjektivitással tolmácsolták az ellenzéki orgánumok.

A beszédet természetesen oda és vissza lehet értelmezni, ahogy azt megtették sokan, a kontextust is lehet boncolgatni, és Tucker Carlson motivációit is szétszálazhatjuk. Koncentráljunk most mégis a tartalomra, főleg a beszéd második felében felrajzolt gondolati ívre. Itt szembeállította Esztergom történelmi főterét az amerikai posztmodern építészet fém és üveg palotáival. Szerinte

a posztmodern építészet lélektelensége dehumanizál, az esztétikum kiüresítése éppen emberi mivoltunktól foszt meg. 

Tucker Carlson gondolatát a beszédkörnyezettől függetlenül is érdemes továbbszőni. Nem csupán az építészetben figyelhető meg az esztétikum ellényegtelenítése a funkcionalitás hamis eszményítésével (gondoljunk a szocreál vagy brutalista monstrumokra, esetleg a Momentum várba rémálmodott falanszterére), ide tartozik a nyelv dekonstruálása is. A magukat progresszívnek gondoló erők nyelvi beavatkozási kísérletei nem csupán szavak tabusítására irányulnak, hanem új kifejezések elfogadtatásával a gondolkodás formálására is.

Gondoljunk az „anya, apa és szülő” kifejezések helyett bevezetésre javasoltterhes nő és terhes nő partnerére” vagy az utólag meghátrálva iróniának maszkírozott awomen esetére is. De ide tartozik az lmbtqiastb. rohamosan bővülő fogalomrendszere, ami gyakorlatilag bármilyen szexuális irányultság, nemi identitás és kapcsolati forma egyenjogúsítására, így elfogadtatására törekszik.

Az esztétikum tudatos megbontása, a dekonstrukció együtt jár a korábbi, retrográdnak minősített irodalmi szövegek átírásával vagy indexre tételével is. A szalonképtelennek kikiáltott Tom Sawyer, a rasszistának bélyegzett Elfújta a szél vagy a Tíz kicsi néger esete azt mutatja, hogy a könyvkultúra alappillérei is felégethetőek, ha egy magasabb rendűnek nevezett, progresszív nézőpont azt megkívánja. Az arany ember félreértelmezett kritikája is ebbe az irányba mutat. Még veszélyesebb, hogy a dekonstrukció jegyében a görbe tükröt, a társadalmi önreflexió képességét vagyis az iróniát sem viselik el a liberális véleményformálók, ahogy ezt a Monty Python vagy a Simpson család körüli vita is alátámasztotta.

A dehumanizálás egyik leglátványosabb kifejeződése mégis a hagyományos közösségek szétzilálási kísérletében érhető tetten. Ha nincs közösségi identitás, nincsenek közösségformáló tradíciók, ha az ember univerzalizálható, akkor

énünk fontos aspektusától, a közösséghez tartozó önrészünktől fosztanak meg minket.

A nemzeti identitás feloldása, a család mint életközösség határainak abszurditásig való tágítása ugyanebbe az irányvonalba illeszkednek.

Bár Tucker Carlson csak épületekről beszélt, ugyanakkor a gondolat mélysége a történelem, a nyelv, a kultúra, a közösségi identitás felé mutat.

Ha ezeket meg tudjuk őrizni, ha ellen tudunk állni a progresszió nyomásának, emberi mivoltunkat őrizzük meg.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2021. augusztus 17. 06:12
. Valójában az esztétikumra törekedés a betegség. A drága csomagolóanyagok, a csilivili autók, az emberiség rákfenéje. Az építészetben a régi renoválása, vagy minden elképzelt "művészeti szépség" valaminek, fontosabbnak a rovására megy. A kínai szocreál lassan legyőzi a nyugatot. Az esztétikumra törekedés rendellenesség. Betegség.
sztd
2021. augusztus 16. 15:47
Azt gondolom, hogy az építészeti hasonlat sántít. Bár jól is meg lehetne fogni (dekonstruktivista építészet leírásával), én nem erőltetném. A probléma gyökere szerintem a nemtudásban rejlik. A nemtudás orgiája zajlik, amikor minden ismeretet a Google-re bízunk, nem adunk a világról általános ismeretet, így a hülyeség az evidenssel egyenjogú megközelítéssé válik. Amikor megalkották a repülőgépet, akkor nem a két lábon járás evidenciáját kérdőjelezték meg, hanem szisztematikus munkával megkeresték a módját, hogy egy két lábbal a földön élő ember hogyan repülhetne. Ehhez képest most úgy akarnak repülni, hogy mesének nevezik a járást, és úgy járnak, mint aki leugrik a toronyból, mondván, hogy ő madár, a járás pedig társadalmi konstrukció. Az igazi baj, hogy sokakat behülyítenek ezzel a hülyeséggel, mert az evidencia a hülyeséggel egyenrangú nézőponttá változott.
zsanett-kúnrum
2021. augusztus 16. 15:41
az a szabály, hogy egy négernek aki bűnöző szobrot emelnek és kárpótlást fizetnek a családjának, a családja meg tartja a markát.
westend
2021. augusztus 16. 14:48
sajnos az ún. progresszió mára egy destruktív szektává vált - mintha újraélednének a jakobinusok, azzal a különbséggel hogy irdatlan mennyiségű anyagi és média támogatás áll mögöttük - így bátran kinyírhatja egymást a vezérkar, bőven van aki a helyükre áll; erre találták ki a szellemi-mozgalmár utánpótlást biztosító álcivil bagázsokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!