Új világrend küszöbén? A Trump-doktrína kritikája

2019. január 03. 14:05

Trump a sok sebből vérző rendszert nem reformálni akarja – inkább kihajítaná az ablakon.

2019. január 03. 14:05
Ablonczy Bálint
Válasz Online

„Még mindig működőképesebb a világ az ENSZ-hez hasonló lomha mamutszervezetekkel vagy a véres verítékkel letárgyalt kereskedelmi szerződésekkel, mint azok nélkül.

Trump azonban sok sebből vérző rendszert nem reformálni akarja – inkább kihajítaná az ablakon.

Elnöksége alatt megakadályozta az EU-val kötendő transzatlanti kereskedelmi szerződést, kilépett a párizsi klímaegyezményből és felmondta az iráni atomalkut is. Továbbá: újratárgyalta a Mexikóval és Kanadával kötött észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, közben pedig nem győzte bírálni az Európai Uniót.

A honi közéletet figyelemmel kísérőknek az amerikai elnök szavai aligha okoznak vértolulást; az elmúlt évek egyik legfontosabb magyar tudásexportja ugyanis az EU-intézmények, különösen a Bizottság bírálata lett. Már-már az lehet az érzésünk, mintha az EU nem államok szabad közössége lenne, ahová önszántunkból léptünk be, hanem egy minket leigázó birodalom. A Brüsszel ellen vívott retorikai kereszteshadjárat túlzásai sem feledtethetik azonban, hogy az EU-val kapcsolatos kritikáknak van alapjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2019. január 04. 08:48
Szerző a "Brüsszel ellen vívott retorikai kereszteshadjárat túlzásai sem feledtethetik azonban, hogy az EU-val kapcsolatos kritikáknak van alapjuk" mondat után EGY (+2 al-) problémára tér ki, ami éppenséggel inkább a kis országok érdekeinek érvényesítésére példa. Az olasz ktgvetési hiány kompromisszumát nem tudtuk volna kierőszakolni, pedig regionális szempontból inkább az óvatosságban vagyunk érdekeltek, illetve a gázügyben olyan érdeket érvényesíthettünk, melyet amúgy nem lehetett volna. Vagyis a cikk kifejezetten az EU mellett voksolt. Míg a Mandi úgy idézte, mintha az ellenkezőjét írta volna. (Arra azért kíváncsi lennék, kedves Mandi, hogy miért csinál kifejezetten az EU ellen hangulatot, hiszen közvetve, még a pénzt is onnan kapja?) Hajrá Felcsútország! Hajrá felcsutok!
Marhajó!
2019. január 04. 08:16
"Már-már az lehet az érzésünk, mintha az EU nem államok szabad közössége lenne, ahová önszántunkból léptünk be, hanem egy minket leigázó birodalom." -- az érzés nem rossz, de egy skribánc számára az igazság megsejtése a legtöbb, ami elérhető, aztán a szószátyár mellébeszélés flaszter-stílusban: "összeesküvéselmélet" ha-ha-ha.
kulalak
2019. január 04. 01:14
A cikk felszínes és önellentmondásokat tartalmaz. Amúgy meg az Északi Áramlat 2 lassan kész, tehát mindenki tanult a Déli áramlatból. A szabotálók és az oroszok is.
Türelem
2019. január 03. 20:04
Bálint fiam, ugyanolyan hülye vagy, mint voltál, egyes, leülhetsz.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!