Hoppádöbbenet: értelmes szavak a magyar politikában!

2018. május 08. 14:47

Áder János ma mondott egy nagyon jó beszédet.

2018. május 08. 14:47
Ablonczy Bálint
Heti Válasz

„Az a harci helyzet, hogy Áder János ma mondott egy nagyon jó beszédet.

Szokás egy kézlegyintéssel elintézni a mindenkori magyar államfő pozícióját, mondván, hatalom hiányában feladata kimerül szép szavak ismételgetésében. Cselekvés nélkül pedig a vérbeli politikus félkarú óriás. Vagy, ahogy az utolérhetetlen De Gaulle fogalmazott (szokás szerint egyes szám harmadik személyben beszélve magáról) egy 1965-ös sajtókonferencián: »Azt hiszik, a tábornok azért tért vissza, hogy virágkiállításokat nyisson meg?«

Ezek a vélemények azonban lebecsülik a kimondott szó erejét, ami mégiscsak a politikusok egyik legfontosabb fegyvere. Ha már annyit nyefegünk közéletünk züllésén, akkor hívjuk fel a figyelmet a megszokottól eltérő politikai pillanatokra is.

Merthogy ma ez történt az Országgyűlésben, s ezt azért érdemes kiemelni, mert a Kossuth téren zajló csimbum-cirkuszra aránytalanul nagy figyelem hárult.

Áder János köztársasági elnök ugyanis nem csak az alkalomhoz illő emelkedett beszédet mondott, de megfelelő arányban adagolta a praktikus törvényhozási javaslatokat is. (Igaz, a szónoklatban elhangzott az »innovatív start-upok« fontosságáról szóló kitétel, de ezt a közhelyet tekintsük a macskanyelv nevű édességre kicsapódó kakaóvajhoz hasonlóan a beszéd élvezeti értékét nem befolyásoló malőrnek.)

Az államfő egyrészt felhívta a figyelmet a választási végeredmény erős legitimitására, amit az április 8-án napközben a magas részvételt látva még az ellenzéki pártok igyekeztek hangsúlyozni.

Másrészt Áder János három konkrét javaslatot is tett.

Beszélt:

- a választási eljárási törvény felülvizsgálatáról;
- a nem létező törpepártok közpénzfalásának meggátolásáról (»Az idei esztendőben 23 párt állított országos listát. Soha ennyi ezelőtt. Sokat elárulnak a következő adatok: a 23 pártból 16 nem érte el az 1 %-os támogatást, 15 még a 0,5 %-ot sem. A választási verseny utolsó 10 helyezettje összesen kapott valamivel több, mint 22.000 szavazatot.«);
- az átjelentkezések miatti hosszú várakozási időszak megszüntetéséről. 

Utóbbi esetben pedig a magyar politikában teljesen szokatlanul – most vigyék ki a gyereket a szobából! – bocsánatot kért (!!!) az április 8-án este 10-ig várakozó emberektől! (»Ezért e helyről – a jogalkotó és a jogalkalmazó felelősségét nem méricskélve – az állam nevében elnézést kérek azon honfitársainktól, akik ilyen méltatlan helyzetbe kerültek. Egyúttal köszönetet is mondok nekik, hogy türelmesen, zokszó nélkül várakoztak. Számomra ezzel a felelős magatartással tették igazán a demokrácia ünnepévé a 2018-as országgyűlési választást.«)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2018. május 08. 23:06
Dobbenet, amikor egy karacsony es egy ungar nyakkendo nelkul sunnyog es vihog!!! Szegyen!
atila68
2018. május 08. 19:16
Apropó! Az ellenzéki pártok elnökei gratuláltak már a választási győzelemhez?
Kanóc
2018. május 08. 15:59
Baszódj meg te is. Ezt a a Kossuth téren zajló csimbum-cirkuszt ti generáltátok elsősorban: a gecihuszár HV szerkesztőség és ál-konzervatív baráti köre, beleértve a rötyin lehúzott MN-t, meg Alfahírt, meg a többi zugportált. De persze ti ott se voltatok, pont mint Fletó 2006-ban. Szarháziak.
luzitanxaver
2018. május 08. 15:55
Két feladvány: 1. "Az európai konzervatív-kereszténydemokrata hagyomány nagyjait: Robert Schumant, Winston Churchillt, Helmut Kohlt és Ferenc pápát idéző Áder János" Keresse meg a felsorolásban a kakukktojást! 2. „Éppen olyasvalamit nem akarunk, mint az Amerikai Egyesült Államok európai földön. Mi egy egyesült, demokratikus, polgárbarát, cselekvőképes és föderális alapvetésű Európát szeretnénk.” Nem EEÁ, de föderális _alapvetésű_, mi az?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!