Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Hungarológia a XXI. században

2017. október 09. 07:37

Az oktatás nem a pillanatnyi, hanem a hosszú távú sikerek műfaja.

2017. október 09. 07:37
Maróti Orsolya
Magyar Idők

„A magyar kultúra tudományos igényű külföldi közvetítésére létrejött vendégoktatói hálózatban 46 vendégprofesszor és nyelvtanár mutatja be ma a magyar nyelvet és kultúrát a világ 26 országában. Nagy felkészültséggel és szinte művészi érzékenységgel alkalmazkodnak a fogadó kultúrához, hogy befogadhatóvá tegyék számukra a magyar irodalmat, a magyar történelmet, filmművészetet és mindazt, amit értékesnek tartanak. A hungarológia tehát sokarcú jelenség. (...)

Az oktatás nem a pillanatnyi, hanem a hosszú távú sikerek műfaja. A jó kertész vagy erdész tudja, hogy a jelenlegi fák, erdők az elődök akaratából olyanok, amilyenek. Ahol az elődök jól gazdálkodtak, csak folytatni, kiteljesíteni kell a munkát. Azt is tudja, hogy az általa ültetett fák gyümölcsét, árnyékát csak az utódok élvezhetik majd. Egyvalami biztos: hatalmas rengeteget, terebélyes fát nem lehet az elődök munkája nélkül létrehozni, ha mégannyira szeretnénk is. Időre van szüksége minden kertésznek.

Azt reméljük, hogy a 2019/20-as tanévtől létrejövő új állomáshelyeken, egyebek között Fiuméban, Nagyváradon, Kassán, Pozsonyban, Isztambulban, Újdelhiben, Rómában, Lembergben, Tokióban vagy Tajpejben utódaink olyan hungarológiai műhelyeket találnak majd, ahonnan évről évre a magyar kultúrát jól ismerő, avatott szakemberek kerülnek ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edvind johnsson2.0
2017. október 09. 09:36
Éppen ideje volt már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!