Román kérés: örüljünk Trianonnak

2017. október 25. 08:21

A tárcavezető láthatóan nem érti, hogy ami Románia számára ünnep, az – romániai és nem romániai – magyarok számára tragédia.

2017. október 25. 08:21
Ablonczy Bálint
Válasz.hu

„Másrészt, az egészből nyilatkozatból sugárzó atyáskodás és teljes érzéketlenség elszomorító. Lucian Romăşcanuban láthatóan fel sem merül, talán egy nemzeti kisebbség legitim vezetőinek illene leginkább nyilatkozniuk arról általános elégedettségükről és a román állam nyújtotta »korrekt feltételekről«.

A tárcavezető láthatóan nem érti, hogy ami Románia számára ünnep, az  – romániai és nem romániai – magyarok számára tragédia. A régi Magyarország felbomlása, a gyulafehérvári határozat, majd Trianon számunkra seb volt és marad. Ebből a tényből minden sugalmazás ellenére nem következik szeparatizmus, ribillió vagy pláne terrorizmus. Létezhet állampolgári jogkövetés az állammal való száz százalékos ideológiai azonosulás nélkül is.

Amiképpen a magyarok megértik, hogy Románia számára modern államának létrejötte nagy ünnep, úgy joggal elvárhatják, ennek látványos megünneplésében ne kelljen részt venniük. Átvitt értelemben és konkrétan: nem akarnak hórát táncolni a Nagy Egyesülés évfordulóján. Ha Románia valóban annyira erős és méltányos, ahogy azt hirdeti magáról, akkor ezt a szelíd és szomorú távolságtartást el tudja fogadni.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2017. október 25. 10:48
Románok, mégis mit lehet várni?
Ellensúly
2017. október 25. 10:26
Nyilván érti ő, hogy nekünk nem ünnep. Azt nem érti, hogy most miért nem örülünk annak, hogy belénk törli a szaros bocskorát. Hat évtizeden át ehhez voltak szokva.
vendelin
2017. október 25. 10:21
A román hozzáállás bár nem szimpatikus, de legalább a maga módján érthető. Az viszont már kevésbé az, hogy volt "magyar" miniszterelnök, aki együtt ünnepelt velük. És volt "magyar" Nemzeti Színház igazgató, aki örömmel adott helyet az "ünnephez". Mindketten természetesen tökéletes "európaiak" és "demokraták" is.
Biivisz
2017. október 25. 09:48
Drága Romăşcanu úr és minden románok (legalábbis a hetero férfi része)! Tényleg azt várjátok - ha megerőszakoltok egy nőt - hogy még nyögdécseljen is örömében? Mert hogy '18-ban ezt tettétek a magyarokkal! Az erdélyiekkel azóta is - 100 éve - folyamatosan! (Csak szólok, ha eddig nem tűnt volna föl.) Hát élvezzétek, vazze! De azt ne várjátok , hogy még tapsikoljunk is érte! Ahhoz keressetek kurvát! (És - nem mellesleg - fizessétek meg!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!