Elmondtam Szijjártónak, hogy rosszulesett

2015. augusztus 31. 18:17

Egész jó véleményem van Szijjártó Péter képességeiről, jó dolgokat csinál az exportfejlesztés terén. Interjú.

2015. augusztus 31. 18:17
Kóka János
Magyar Narancs

2014-ben többek közt Orbán Viktor társaságában Szaúd-Arábiába utazott, ráadásul már diplomata-útlevele is volt, ezt Szijjártó Péter intézte. Hogy került abba a csapatba?

Ezenkívül még Tokióban és Szingapúrban is voltam ilyen küldöttség részeként, s nagyon remélem, hogy a jövőben is meghívást kapunk hasonló utakra. Tudni kell, hogy a magyar export nagy része ma a multik teljesítménye, a Mercedesé például vagy a Nokiáé, amíg Komáromból ontotta a telefonokat a világ minden tájára. Ezzel nincs is baj, a gond csak annyi, hogy a magyar export emiatt nagyon függ e világcégek teljesítményétől, illetve az ő megrendelőik igényétől, erejétől. A Nokia összeomlása például súlyos nyomott hagyott az exportszámainkon. Magyarországnak épp az az érdeke, hogy sok innovatív kis- és közepes vállalkozása találjon exportpiacokat – amikor gazdasági miniszter voltam, én is ezt támogattam.

Nagyon pozitívnak látom ennek a kormánynak, személyesen Szijjártó Péternek a törekvéseit ezen a területen. Ez kitörési pont lehet, bár nagyon kitartóan kell dolgozni érte, hiszen a kicsik egyenként csak pár millió, esetleg pár tízmillió dollárral járulnak hozzá az exportbővüléshez. Ahogy miniszterként én is meghívtam a korábbi minisztereket, hogy tanulhassak a tapasztalataikból, úgy Szijjártó Péter is meghallgatta a külgazdasági intézményfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseimet. Neki amúgy az a nagyon helyes elképzelése, hogy a külgazdaság és a külpolitika tartozzon egybe, a nagykövetek is a magyar vállalkozások sikeréért dolgozzanak. Hogy az exportot próbáljuk meg szakértelemmel, tudással, tőkével, exporthitellel, jelenléttel, kormányzati lobbival ösztönözni. Ilyesmi volt annak idején az én vízióm is, és úgy látom, hogy ez a régi célkitűzés, amivel bénáztak a korábbi kormányok – köztük mi is –, talán végre elkezdhet működni.

Amikor ön miniszter volt, jószerivel nem volt olyan hét, amikor Szijjártó ne szólította volna fel lemondásra, mondván, hogy maga a legrettenetesebb gazdasági miniszter az ország történetében. Most meg hogy egyetértenek… Ön hogy oldja fel ezt az ellentmondást?

Ellentmondás? A politikusnak ez a feladata. A Fidesz akkor központilag kiadta, hogy a Kókát kell ütni. Nem kell ezen megsértődni.

Ez ilyen egyszerű? Ilyen a politika? Utóbb nem is érdekes, ki mit mond?

Szét kell tudni ezt választani, a személyes érintettségemet és a cégem érdekeit. Én az üzleti életből teljesen kiszálltam, amikor politikus lettem, majd amikor visszatértem, már nem volt politikusi érdekeltségem. Hogy nézne ki  az, ha azt mondanám a szoftvermérnökeimnek, hogy én vele nem dolgozom, mert a házam előtt tartott sajtótájékoztatót, és azt mondta, hogy egy szélhámos vagyok? Elmondtam egyébként Szijjártónak, hogy ez rosszulesett. Értette.

Szóval hogy találtak egymásra? Egyszer csak megcsörrent a telefon, és beleszólt Szijjártó?

Ennél ez sokkal egyszerűbb, van köztünk beszélő viszony. Végül is kollégák voltunk, legalább hetente találkoztunk a Parlamentben. Nekem amúgy egész jó véleményem van Szijjártó Péter képességeiről, jó dolgokat csinál az exportfejlesztés terén. Ha beszélgetek vele, bármilyen ország kerül szóba, ahol van valamilyen elképzelésünk, ő egyből mondja, hogy milyen vállalkozások exportját kellene előrevinni. Ha pedig nekem valaki segít, akkor nekem ezt egy kitörésre kész cég vezetőjeként kötelességem elfogadni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. szeptember 01. 09:19
Azért ugye nem nagy baj,ha ezért a nemzeti konszenzus-minimumért én annyira mégse vagyok oda...
Fakutya Vigyora
2015. szeptember 01. 00:07
Kamilla lapáton van?
KannibálTatárÚr
2015. augusztus 31. 23:59
Kóka tevékenységét nem ismerem. Viszont ha felül tud emelkedni személyi, politikai dolgokon az ország érdekei szerint, az elismerést érdemel. Hányan vannak ilyenek?
2015. augusztus 31. 23:29
"MÁV Cargo ügy". De tényleg! Miért is nem ügy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!