Miért nem lettem öngyilkos?

2014. december 21. 15:38

Hány olyan ember van, akiknél muszáj végignézni, amint újra és újra belegyalogolnak ugyanazokba a hibákba, amikkel hazavágnak kapcsolatokat, családi viszonyokat, és legfőképpen saját magukat.

2014. december 21. 15:38
Kiss Ádám
hvg.hu

„Számtalan olyan konfliktusba kerültem hozzám igen közel álló emberekkel, mikor sokadszorra, kitartó és fárasztó kérdezősködés után sikerült kiszedni valakiből valamilyen igazi problémát, ami az elfedésére használt álproblémák és visszaszúrások mögött rejtőzött. Revelatív pillanatok voltak, amik – akár rossz, akár jó irányba – de elmozdítottak megfeneklett kapcsolatokat, megoldatlan helyzeteket.

És számos olyan helyzet volt, ahol egyszerűen nem lehetett sehová sem jutni. Ahol látszott, hogy itt valami baj van, de a probléma hordozója tökéletes falanxot épített maga köré alibi magyarázatokból és elterelő egyetértésből. Ami mind arra volt hivatott, hogy elkerülje a szembenézést. Hány olyan ember van, akiknél muszáj végignézni, amint újra és újra belegyalogolnak ugyanazokba a hibákba, amikkel hazavágnak kapcsolatokat, családi viszonyokat, és legfőképpen saját magukat. Miközben egyszerre szenvednek a saját kudarcaiktól és kitartó munkával próbálják eltolni maguktól a felelősséget, az őszinteséget, a tévedések elismerését.

A lelki problémák sokszor más problémának álcázzák magukat. A nemzeti drogteszt – már ha komolyan gondolták volna – a társadalom félreértésének tökéletes példája. A kölykök vizelete helyett inkább azt kéne vizsgálni, hogy miért drogoznak, de inkább miért isznak annyit. Hányan találják az alkoholt, vagy a kábszit az egyetlen módszernek, amivel problémákat lehet csillapítani, vagy épp bátorságot meríteni velük néhány kellemetlen, de őszinte szóhoz?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. december 22. 22:00
Amióta világ a világ, mindenütt használtak tudatmódosító szereket az emberek. Nem mind volt egyforma veszélyes. A mai felgyorsúlt világban egymásután hallani ilyen-olyan uj meg mégujabb szintétikus anyagokról. Szivböl kivánom, hogy legyen mindenkinek elég magához való esze, hogy ne essen semmilyen csapdába, de ha mégis kicsit megcsúszik, legyen megfelelö segítség körülötte, hogy ujra talpra tudjon állni.
duzur
2014. december 21. 22:41
Persze azért ez se ilyen egyszerü. Valamikor Popper Péter rezignáltan megállpította, hogy van amikor az okok feltárása se vezet megoldáshoz, söt! Van amikor az önámítás segít elviselni olyasmit amin ugyse lehet segíteni.
hátakkor
2014. december 21. 21:06
Milàn jut eszembe.Szerelmi bánatában vonat elé vetette magát. A szeretett fiú nem viszonozta Milán érzelmeit. A zuglói polgármester irodájában ott a fényképe.
Morgen
2014. december 21. 19:53
" A kölykök vizelete helyett inkább azt kéne vizsgálni, hogy miért drogoznak, de inkább miért isznak annyit. Hányan találják az alkoholt, vagy a kábszit az egyetlen módszernek, amivel problémákat lehet csillapítani, vagy épp bátorságot meríteni velük néhány kellemetlen, de őszinte szóhoz?” Mert a dílereket és azok futtatóit maffiózónak hívják, a magánélet meg szent és sérthetetlen (elviekben). Jóbaráti társadalmunkat építjük, úgyhogy semmi értelme a jó szónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!