Ceausescu utolsó bosszúja

2014. június 30. 13:35

Leomlott Bözödújfalu templomtornya.

2014. június 30. 13:35
Rajcsányi Gellért
Mandiner

bozodujfalu.jpg

„Sir a lelkem a nagy viz lattan,mar a kicsi romos templom sem var haz.!!...A templom ahol,mekereszteltek,elsoaldozo,bermalkozo voltam es egyhazi eskuvom volt.Ez mind mar a mult.,de nem felejtjuk.” (Egy helyi lakos visszaemlékezése)

 

Az erdélyi, vízzel elárasztott egykori Bözödújfalu tóban álló templomtornya negyed évszázadon keresztül volt Ceausescu faluromboló fantazmagóriáinak, az eltűnő Erdélynek, a pusztuló magyar hagyományoknak az egyik jelképe. Tegnapig. Június 29-én, vasárnap délután két óra körül ugyanis ledőlt a torony. Egy arra járó ember le is fotózta a történteket, ez talán az utolsó felvétel a még álló toronyról.

bozodujfalu_1.jpg

bozodujfalu_2.jpg

bozodujfalu_3.jpg

bozodujfalu_4.jpg

Ahogy a Jobbegyenes Sükösd Árpád 1995-ös helyi emlékművét idézi: „A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görögkatolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bos0n
2014. június 30. 21:47
A Google Map-en meg lehet nézni, amikor még volt teteje.
balbako_
2014. június 30. 18:54
Ott voltam amikor az elárasztás megtörtént iszonyú volt látni....
Catullus
2014. június 30. 17:13
El kéne már gondolkodni (régen kellett volna), hogy vajon miért utálja sok román a magyarokat ? Miért utálja sok magyar a zsidókat ? pl.akkor is, ha saját maga állítása szerint még nem találkozott zsidóval, vagyis nem tudja, hogy kik azok.
Burmin
2014. június 30. 16:44
Magyarországon is volt falurombolás, csak az nem kap akkora hírverést. Mindenesetre azt gondolom, hogy tán a románok közt is van olyan akinek ez az egész nem tetszett...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!