Varga Dénes eltűnése, Jansik Szilárd éhsége, katasztrófavédők a férfi vízilabda-válogatottnál – Mandiner-edzésriport

2024. január 31. 15:12

Meglátogattuk a világbajnokság előtt álló és már a párizsi olimpiára készülő pólósokat. A Franciaországban játszó Angyal Dániel az ötkarikás előkészületekről is beszámolt lapunknak.

2024. január 31. 15:12
null
P. Fülöp Gábor

Nagy médiaérdeklődés övezte világbajnoki címvédő férfi pólósaink nyílt edzését a Duna Arénában. A műúszó medencében gyakorlatozó katasztrófavédők egy közös fényképre össze is álltak a nemzeti csapattal, amelynek egyik nagy sztárja, Varga Dénes hiányzott a gyakorlásról. A Mandiner kiderítette: a 2008-as olimpia 36 éves bajnoka beteg, a füle fáj, ezért orvoshoz kellett mennie. Remélhetőleg „Dumi”-val a soraiban hétfőn kezdi meg a szereplését Dohában a válogatott.

Hódítás után védés

A Varga Zsolt irányította csapat – kiegészülve néhány az utazókeretbe nem került játékossal – különböző támadó és védekező formációkat, figurákat próbálgatott, gyakorolt. A szövetségi kapitány többször megállította a játékot, hogy észrevételeit, javaslatait megossza. Később a sajtónak azt is elárulta, meglepetéssel készülnek az ellenfeleknek, köztük a csoportelsőségért velünk harcoló olaszoknak.

Bizonyos értelemben egy újat járunk, hogy a védekezésben hogyan tudunk hatékonyabbak lenni. Ez egy összetett dolog, alapvetően is rengeteg figyelemre, kommunikációra van szükség. Ezen dolgozunk folyamatosan. Az, hogy címvédők vagyunk, egy más pozíciót teremt, de 

ez egy új trófea, meg kell hódítani. Ennek szellemében kell harcba szállnunk! Tavaly győztünk, az egy lezárt fejezet.

 Most jönnek az új kihívások, kíváncsi vagyok, hogy tudunk reagálni például az olaszok agresszív, dinamikus stílusára” – mondta újságírók gyűrűjében a szakvezető, akit lapunk arról kérdezett, a kimaradók reménykedhetnek-e még az olimpiai csapattagságban.

„Mindig mondom, hogy nyitott a keret. Nyilván nem fogunk nagyon-nagyon sok emberrel elindulni a nyáron, mint ahogy most készültünk. Az elmúlt időszak világversenyei és a számunkra hétfőn kezdődő dohai vb is beleszámít abba, hogy kik kapnak majd meghívót. Akik itt voltak az utolsó héten keretszűkítés előtt, azokra természetesen számítok, de kell, hogy a klubjukban jól teljesítsenek” – fogalmazott Varga Zsolt.

Ezt is ajánljuk a témában

Evés közben

Betonbiztos a helye Varga Zsolt csapatában Jansik Szilárdnak. A 29 esztendős csapatkapitányt a 2022-es Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztották, kiváló fizikumát bevetve egyre inkább vezérszerep hárul rá az olyan világsztárok, mint Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő, Manhercz Krisztián fémjelezte együttesben. Hogy energiaszintje rendben legyen, a partra érve a kemény edzések közepette igyekezett gyorsan vitaminokhoz jutni, és elmajszolt egy pogácsát. A mindig mosolygós vízilabdázó „étvágyát” mi is megemlítettük neki.

Éhesek vagyunk, baj lenne, ha nem lennénk azok! Hiába vagyunk címvédők, mindig is nyerni akarunk. Képviselni Magyarországot egy világbajnokságon óriási dolog. 

Jó nagy étvágyunk van. Az olimpia a fő cél, de kutya kötelességünk már a vb-re mutatnunk egy csúcsformát. 

S ha esetleg valamiben nem nyújtunk annyira jót, mint kellene, az még jobb, hogyha most kiderül. bízom benne, hogy nem lesz ilyen, és megvédjük a címünket. Ez nem plusz teher, hanem jó érzés, féljenek tőlünk az ellenfelek, mi pedig iszonyatosan nagy önbizalommal kell, hogy menjünk, és mindenkit meg akarunk verni” – tartott rögtönzött motivációs beszédet Jansik Szilárd.

Akcióban a csapat a Duna Arénában, irány Katar fővárosa, Doha!
Fotó: Mandiner/P. Fülöp Gábor

Örök emlék, új célok

A 31 esztendős Angyal Dániel is évek óta alapembernek számít a válogatottban. A több poszton is bevethető pólós nyár óta – Manhercz Krisztiánal együtt – Franciaországban, a Marseille csapatában játszik. A tavalyi világbajnoki cím ünneplése közepette meglepő ígéretet tett, miszerint édesanyjával közös tetoválással örökíti meg pályafutása eddigi legnagyobb sikerét.

Megcsináltuk. Nem árulok el többet, csupán annyit, hogy így fürdőnadrágban látszik. Szép emlék, most már rajtam lesz életem végéig. Örülök, hogy elkészült. Immár az motivál, hogy szeretnék kétszeres világbajnok lenni. Most ez a legfontosabb, minden erőnkkel ezen vagyunk közösen a csapatársakkal. Így hogy megízleltük a siker ízét, még jobban akarjuk. Fukuoka volt a negyedik vb-m, és addig egy negyedik hely volt a legjobb. Az egyetlen nehézség, hogy nem vagyunk játékban, de dolgozunk rajta, hogy visszajöjjenek a régi játékkapcsolatok.

Marseille ugyan közel 800 kilométerre található Párizstól, de talán már ott is érződik, hogy kevesebb mint fél év múlva kezdődik az olimpia. 

Egyelőre nem tapasztalok felhajtást. A francia csapattársaimat látom, hogy már hívják ide-oda interjúkra. Voltak már a párizsi olimpiai uszodában, amiről azt mondták, nagyon szép lesz. Egyelőre ennyi” – adott helyzetjelentést Angyal Dániel.

Nyitókép: Mandiner/P. Fülöp Gábor

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!