Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Szoboszlai Bellingham és Kane társaságában – íme a nyár legnagyobb átigazolásai

2023. október 10. 20:28

Megnéztük, hogy teljesítenek új csapataikban a labdarúgók, akiknek a klubváltásai a legnagyobbat szóltak idén nyáron.

2023. október 10. 20:28
Szoboszlai Dominik, Jude Bellingham, Harry Kane

Jude Bellingham  –  a Real Madrid új csillaga

Az idei nyár legnagyobbat szóló klubváltása egyértelműen Jude Bellinghamé, aki 103 millió euróért igazolt Dortmundból a Real Madrid csapatába. A mindössze 20 éves angol válogatott labdarúgó az egyik legnagyobb ifjú tehetség. Piaci értéke a Transfermarkt szerint jelenleg 120 millió euró, amivel a legdrágább angol fuballista, ahogy korosztályában és a középpályások közül is ő a legértékesebb.   

Értékét pedig teljesítményével is tökéletesen igazolja,  hiszen a Real Madrid mezében eddig 10 mérkőzésen 10 gólt szerzett és adott 3 gólpasszt is. 

Ilyen hiehetetlen mutatókkal eddig csak Cristiano Ronaldo kezdett a királyiak együttesében, de míg ő akkor 25 éves volt és támadó poszton játszott, Bellingham csak idén lett 20, és középpályásként szerepel. Eddigi madridi pályafutásának legszebb jeleneteit ebben a videóban tekinthetik meg:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Harry Kane nyerni ment a Bayernbe

Egy másik angol átigazolásával is tele voltak a hírek a nyáron. A pályafutása csúcsán lévő Harry Kane tíz év után hagyta ott élete klubját a Tottenhamet. Vele kapcsolatban rendszeresen felütötte a fejét a pletyka, miszerint a Real Madrid vele szeretné pótolni a nyáron távozó Benzemát, de ez végül nem így lett. Az angol válogatott csapatkapitánya a Bayern Münchenhez csatlakozott egyes hírek szerint 100, egyéb források alapján 95 millió euró fejében. 

A bajorok tudták mit vesznek, hiszen a 30 éves játékos többször bizonyította már, hogy a világ egyik legjobb csatára – többek közt háromszor volt a Premier League gólkirálya. Az viszont biztos, hogy a legjobb támadó, aki csapatszinten még semmit sem nyert, és Kane bevallottan azért hagyta ott Londont München kedvééért, mert trófeákat szeretne nyerni. 

A két fél közül úgy tűnik, egyelőre a Bayern kötött jobb üzletet, hiszen Kane hozza a formáját: 7 mérkőzésen 8 gólt és 4 asszisztot jegyez,

 csapata viszont nem vett álomrajtot, és egyelőre a német bajnokság harmadik helyén áll. Thomas Tuchel vezetőedző mindenesetre joggal bízik az angol labdarúgóban, aki eddig minden meccsen kezdőként lépett pályára, és szinte az összeset végigjátszotta. Kane Bayern-mezben rúgott góljait itt tekinthetik meg:

Liverpool új kedvence, Szoboszlai Dominik

A magyar szívnek természetesen Szoboszlai Dominik átigazolása a legkedvesebb. A magyar válogatott csapatkapitányáért a Liverpool júniusban kifizette a RB Leipzig által megállapított 70 millió eurós (27,1 milliárd forintos) kivásárlási árat. Az utolsó pillanatban, hiszen az üzlet a klauzúra érvényességének utolsó napján köttetett, a következő héten már bármennyit kérhetett volna érte a német klub, és ez minden bizonnyal pár tízmillió euróval magasabb árat jelentett volna. 

Szoboszlai eddigi teljesítménye alapján azonban valószínűleg még ennél drágábban is megérte volna a Liverpoolnak a szerződtetése. 

A magyar labdarúgó ugyanis minden várakozást felülmúl és villámrajtott vett a vörösök mezében: 8 bajnoki mérkőzésen eddig 83,6 kilométert futott, a legtöbbet a Premier League játékosai közül (!), a Wolverhampton elleni mérkőzésen bemutatott 36,76 km/h-s sprintje a második legnagyobb sebesség az angol élvonal történetében, legalább három különböző szerepkörben játszott kiváló teljesítménnyel. Nem csoda, hogy az ő mezéből fogyott a legtöbb a Liverpool webshopjában és ajándékboltjaiban, és hogy augusztusi teljesítménye alapján a Liverpool-szurkolók őt választották a hónap játékosának.

És persze lőtt két gólt is, nem is akármilyeneket:

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának teljesítményét a brit és nemzetközi sportsajtó mellett a mértékadó labdarúgópiaci portál, a Transfermarkt is elismerte, és október elején óriásit emelt Szoboszlai piaci értékén, amely így már 70 millió euró. Ezzel a magyar klasszis jelenleg a Liverpool 2., a Premier League 21. legértékesebb labdarúgója, valamint a Föld összes játékosa közül a 42.  – saját posztján pedig a 9. legértékesebb. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Liverpool lemaradt Moises Caicedóról, de valószínűleg már nem bánja

Az ecuadori középpályás, Moises Caicedo átigazolása is nagy hullámokat vert a nyáron. A labdarúgóért ugyanis a Liverpool és a Chelsea folytatott licitháborút, amelyből először úgy tűnt, Szoboszlai klubja kerül ki győztesen. a játékos ügynöke ugyanis mindenben megállapodott a vörösökkel, ám Caicedo végül nem utazott Liverpoolba. Állítólag arra hivatkozott, hogy korábban szavát adta a Chelsea-nek, hogy Londonba igazol. 

A játékosért Pl-rekordot jelentő 120 millió euró körüli összeget fizettek a kékek, 

ám eddig nem nagyon szolgálta meg az árát. Caicedo a 2023/24-es idényben eddig 6 bajnoki mérkőzésen szerepelt, ötször volt kezdő, és bár nem játszott kifejezetten rosszul, de kiemelkedő sem volt, egy sárga lapon kívül mást nem nagyon tud felmutatni. A Chelsea-nek pedig nagyon nem megy eddig, 3 győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel, 11-7-es gólkülönbséggel a 11. helyen áll a bajnokságban. A Liverpool helyette leigazolta Endó Watarut a Vfb Stuttgarttól és Ryan Gravenberch-t a Bayern Mülchentől, akik eddig kiválóan teljesítenek; előbbi adta például a gólpasszt Szoboszlai Leicester City ellen szerzett óriási góljához.

Declan Rice, az ágyúsok középpályájának új, (és nagyon drága) motorja

A West Ham 24 éves kiválóságáért, Declan Rice-ért szintén őrült összeget, 116 millió eurót fizetett ki új klubja az Arsenal, amely akkor szintén Premier League-rekordot jelentett (aztán jött a Caicedo-üzlet). A klub nem titkoltan vezető szerepet szán a középpályásnak. Rice eddig meg is kapta a bizalmat, hiszen minden mérkőzésen kezdett, és szinte mindegyiken végig a pályán volt. 

Az angol válogatott játékosnak középpályásként elsősorban nem a gólszerzés a feladata, mégis van már egy gólja a PL-ben, klubja pedig veretlen és csak hajszálnyival gyengébb gólkülönbsége (meg a Tottenham-Liverpool mérkőzés videóbírói) miatt második a Spurs mögött. Rice egyébként szinte minden mérkőzésen 7-esnél magasabb értékelést kapott, ami azt jelzi, hogy kiválóan beilleszkedett új klubjában és a teljesítményére nem lehet panasz. Mondjuk ennyi pénzért ez talán elvárható...

Nyitókép: Gustavo Pantano / MI News / NurPhoto / AFP, Anadolu Agency, Laurence Griffiths / POOL / AFP

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!