Rózsaszínbe borult Magyarország 100 nappal a Giro d'Italia rajtja előtt

2022. január 27. 22:35

A 2022-es Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny május 6-án Magyarországról rajtol. Száz nappal a Nagy Rajt előtt, január 26-án hazánk több városa rózsaszínben pompázott. A budapesti Hősök terén pedig megtartották a Rózsaszín fények éjszakája elnevezésű eseményt, ahol 100 spinning biciklin tekertek a résztvevők rózsaszín trikóban hazánk két kiváló kerékpárversenyzőjével, Valter Attilával és Dina Mártonnal.

2022. január 27. 22:35
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, május 6-án Magyarországról rajtol a 2022-es Giro d’Italia, és sorrendben ez lesz a tizennegyedik olyan alkalom az Olasz körverseny történetében, amikor külföldről indul a Nagy Rajt, azaz a Grande Partenza. Három magyarországi szakasszal kezdődik a 105. Giro d’Italia, így 2022. május 6. és 9. között hazánk ad otthont a világ egyik legnagyobb sporteseményének.

A hagyományoknak megfelelően 100 nappal a Nagy Rajt előtt rózsaszínbe borult a Giro teljes útvonala, így január 26-án Olaszországban és hazánkban is rózsaszín fényekben pompáztak a versenyszakaszokat érintő városok nevezetességei.

Rózsaszín fénnyel világították meg a Puskás Arénát a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. MTIKoszticsák Szilárd

Ezen a napon 37 magyar városban rózsaszínben ragyogtak a középületek, közterek, parkok, szobrok, történelmi emlékhelyek és templomok – utalva a Giro d’Italia ikonikus rózsaszín trikójára. A három magyarországi szakasz összesen 405.2 kilométer hosszú távot tesz ki, és ennek mentén rózsaszín fénnyel világították meg többek között Nagykanizsán az Erzsébet teret és a kerékpárost mintázó Testvérvárosok kútját, Keszthelyen a Festetics-kastélyt, Balatonfüreden a Vaszary Galériát, Velencén a Bence-hegyi kilátót, Baracskán a Mindenszentek templomot, Kaposvárott a Nagyboldogasszony-székesegyházat, Visegrádon a Fellegvárat, Esztergomban a Városházát, míg Budapesten a Puskás Arénát, a Duna Aréna épületét, a Művészetek Palotáját, illetve a Szabadság-szobrot.

Valter Attila kerékpárversenyző spinning kerékpáron teker a rózsaszín fénnyel megvilágított Millenniumi emlékmű előtt a fővárosi Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. Ezen a napon 37 város vette fel virtuálisan a verseny színét, a rózsaszínt. MTI/Koszticsák Szilárd
Valter Attila kerékpárversenyző spinning kerékpáron teker a rózsaszín fénnyel megvilágított Millenniumi emlékmű előtt a fővárosi Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. Ezen a napon 37 város vette fel virtuálisan a verseny színét, a rózsaszínt. MTI/Koszticsák Szilárd

A szerdán szintén rózsaszín fényben úszó budapesti Hősök terén pedig

a Giro Hungary 2022 és a Spinning Hungary közös szervezésében megtartották a Rózsaszín fények éjszakája elnevezésű eseményt,

ahol 100 spinning biciklivel, forró teával és lélegzetelállító látvánnyal várták az érdeklődőket. A rendezvényen részt vett hazánk két nagyszerű kerékpárversenyzője, Valter Attila és Dina Márton. A két kitűnő sportolóval együtt tekertek a résztvevők rózsaszín trikóban, és fotózkodni is lehetett a két kiválósággal, valamint az eredeti Giro-trófea is a helyszínen volt, így a kupáról is lehetett fotókat készíteni. Továbbá Lupo, a Giro kabalája is az eseményen járt.

A Giro Hungary 2022 nagykövetei, Tápai Szabina (balra), Tilla (középen) és Gianni (jobbra) a rózsaszín fénnyel megvilágított budapesti Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. Giro Hungary 2022 Facebook-oldala
A Giro Hungary 2022 nagykövetei, Tápai Szabina (balra), Tilla (középen) és Gianni (jobbra) a rózsaszín fénnyel megvilágított budapesti Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. Giro Hungary 2022 Facebook-oldala

A hangulat fokozásában segítettek még a Giro Hungary 2022 nagykövetei: Tápai Szabina, Gianni és Tilla. Ők hárman aktívan vettek részt a rendezvényen, míg a szervezők mindent megtettek, hogy az érdeklődők átéljék a Giro d’Italia élményét.

„Rendkívül motiváló volt részt venni ezen a közös tekerésen, valamint testközelből látni a hobbi kerékpárosok megszállottságát. Kifejezetten jólesett, hogy a közös edzés utolsó kilométereit Marcinak és nekem ajánlották. Az ezt követő időszakban, a tavaszi-nyári versenyszezonra való felkészülés során biztosan eszembe jut majd gyakran ez az egy óra, amely során rengeteg lelki erőt kaptam” – mondta Valter Attila a Giro Hungarynek. A tervek szerint a 23 éves kerékpárversenyző indul a május 6. és 26. között zajló Giro d'Italián.

A Giro d’Italia magyarországi projektjének egyik vezetője, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos spinning kerékpáron teker a rózsaszín fénnyel megvilágított Millenniumi emlékmű előtt a fővárosi Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Mint írtuk, Magyarország eredetileg 2020-ban rendezhette volna meg a Giro d'Italia Nagy Rajtját és az első három szakaszát. A kiemelkedő sportesemény azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, míg 2021-ben a járványhelyzet bizonytalansága miatt mind a 21 szakaszt – több mint 3400 kilométert – Olaszországban bonyolították le.

Valter Attila a tavalyi Giro d’Italián a negyedik szakaszon a hatodik lett, akkor ezzel átvette a vezetést a 25 év alattiak között, így öt napon keresztül viselhette az ezért járó fehér trikót. Majd az összetett versenyben is az élre ugrott, emiatt három napon át hordhatta az éllovasnak járó rózsaszín trikót. Sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen eddig egy magyar sem vehette fel a fehér és a rózsaszín trikót.

A 2022-es Giro d’Italia első három, magyarországi szakasza:

1. szakasz: Budapest–Visegrád, 195 km hosszú táv (május 6., péntek)

Ezt a szakaszt 900 méter szintkülönbség jellemzi. Az emelkedőkkel tarkított szakasz a csodálatos Dunakanyarban ér véget. Az útvonal Székesfehérváron és Esztergomon halad keresztül, majd a versenyzők a Duna-partot elhagyva érkeznek a Fellegvárhoz. Visegrád központjától körülbelül 5 kilométert kerékpároznak majd átlagosan 5%-os emelkedőn, hogy a hegy tetején a Királyi Palotánál érjenek célba. Itt kerül sor az eredményhirdetésre és 2022-ben első alkalommal a rózsaszín trikó átadására.

2. szakasz: Budapest–Budapest, 9.2 km hosszú táv, egyéni időfutam (május 7., szombat)

Erre az etapra 150 méter szintkülönbség jellemző. Az egyéni időfutam a Hősök terétől kezdődik, majd a kerékpárosok az Andrássy út és a Nyugati tér érintésével a Duna felé indulnak el. Sok csavar jellemzi majd az útvonalat, mielőtt a folyó partját elérik a versenyzők. Elhaladnak a Parlament épülete előtt, illetve a Margit-hídon átkelve a budai oldalon folytatják a viadalt. A Budai Várhoz érkezve 150 méter szintkülönbséggel, egy rövid szakaszon több mint 10%-os emelkedővel és macskaköves szakasszal is meg kell küzdenie a sportolóknak. A befutóra és a díjátadóra a Szentháromság téren, a Mátyás Templomnál kerül sor.

3. szakasz: Kaposvár–Balatonfüred, 201 km hosszú táv (május 8., vasárnap)

Ezen az etapon 890 méter szintkülönbséggel kell megbírkózniuk a versenyzőknek. A harmadik, leghosszabb szakaszra Magyarország kiemelkedő turisztikai célállomásán, a balatoni térségben kerül sor. A környék szépségeinek szentelt szakasz Kaposvárról indul, és a szakasz során a versenyzők kisebb emelkedőkön, Hévíz termálvizes tavának érintésével érik el a Balatont. Az etap során Nagykanizsán és Badacsonyban lesz egy-egy részhajrá. Az utolsó 50 kilométer a Balaton északi partján halad, majd a Tihanyi Apátság lábánál hegyi hajrá következik, aztán várhatóan mezőnyhajrával érkeznek a versenyzők Balatonfüred főútján a célba. Ez egy gyors szakasz lesz, a sprinterek küzdőtere lesz ez.

 

 Nyitókép: Lupo, a Giro d'Italia kabalája mellett Valter Attila kerékpárversenyző spinning kerékpáron teker a rózsaszín fénnyel megvilágított Millenniumi emlékmű előtt a fővárosi Hősök terén a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny magyarországi rajtja előtt 100 nappal 2022. január 26-án. Ezen a napon 37 város vette fel virtuálisan a verseny színét, a rózsaszínt. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. január 30. 17:01
Egy csomó momentumos buzit ki is csaltak a rózsaszín fények a Hősök terére, aztán látták, hogy ez most nem ők.
Gyzoltan
2022. január 28. 22:36
Nahát! Ez olyan hihetetlen hír, melyet majd csak akkor veszem igaznak, ha már megtörtént...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!