Kecskeméti panelből a magyar Monacóba: a koronavírus idején nyitottak sikeres családbarát éttermet

2021. szeptember 20. 14:47

Szalai Nikoletta az ipari növekedéstől hangos Kecskemétet cserélte le a festői szépségű Balatonfüredre – amely települést sokan csak magyar Monacónak hívnak –, és építette meg férjével közösen a magyar tengerre néző éttermét, az Öböl Pikniket. A vállalkozó feleség azt tapasztalta, hogy a sikeres családpolitikának köszönhetően egyre többen vállalnak gyermeket, ezért nagyobb az igény a családbarát megoldásokra – ezt férjével ők is szem előtt tartották, amikor éttermüket tervezték. A családbarát éttermek zászlóshajójával készített interjút a Makronóm.

2021. szeptember 20. 14:47
null
Rádi Balázs

Miért Öböl Piknik az étterem neve?

Az épület a Kerekedi-öböl mellett található, ez inspirált minket. Könnyed hangulatot szerettünk volna kialakítani, ezért választottuk a piknik megnevezést az étterem helyett.

Miért pont Balatonfüredre és erre a helyszínre esett a választásuk?

Autóval gyakran mentünk el az étterem épülete előtt, akkoriban még nem volt kész, végignéztük, ahogy az utolsó tégla is a helyére kerül. Mindig kimentünk megcsodálni a táj szépségét, már akkor arról álmodoztunk, hogy itt nyitunk éttermet. Egyébként rengetegen szerették volna kivenni a helyet, de a tulajdonos végül mellettünk döntött, mert nagy volt az összhang közte és a férjem között – mindketten végletesen maximalisták. A Balaton egyik legkedveltebb kerékpárútja mellett fekszik az étterem, ezért

egy olyan vendéglátóhely kialakítása volt a célunk, ahol kisestélyiben és biciklis ruhában is beülhetnek a vendégek. 

Nem féltek a koronavírus idején éttermet nyitni?

Nem féltünk. A Balaton környékén a tavalyi szezon is eredményes volt, úgy gondoltam, hogy annál rosszabb már nem lehet, ezért magabiztosan vágtunk bele az új vállalkozásunkba. Bízom abban, hogy minél többen beoltatják magukat és nem kell újra bezárni a vendéglátóhelyeket. 

Milyennek értékeli az idei szezont?

Mivel a legtöbb helyen oltási igazolvánnyal lehetett megszállni, az idei szezon egy kicsit lassan indult be. Az idei június nagyon gyenge volt,

júliusban – amikor már nem volt szükség igazolványra – tapasztaltuk meg először az igazi balatoni nyüzsgést.

Az emberek általában augusztusban veszik ki a szabadságaikat, ezért ez a hónap minden évben nagyon pörgős. Az idei nyáron nem éreztem a koronavírus forgalomcsökkentő hatásait és remélem, hogy ez szeptemberben sem változik majd.

Egész évben nyitva lesz az Öböl Piknik, vagy csak a szezon alatt?

Szeretnénk nyitva lenni egész évben, mivel egy nagyon jó csapatot sikerült összekovácsolnunk, nem szívesen engedném el őket. Kevés fedett területünk van, ezért ősztől leginkább a házhozszállításra szeretnénk koncentrálni.

Fontosnak tartja, hogy helyi alapanyagokat használjanak?

Igen, ezzel is szeretnénk támogatni a helyi termelőket. A ház bora, az itteni szörpök és a sajtok is környékbeli termelőktől származnak, egyáltalán nem használunk külföldi alapanyagokat.

Olyan jó minőségű árut lehet beszerezni a környéken, amiért megéri többet fizetni.

A döntéseinkben szerepet játszik az is, hogy mi is gyakran járunk étterembe – a vendég szemszögéből közelítjük meg a problémákat, ezért is törekszünk a megfelelő minőségre, mi is ezt várjuk el egy étteremtől.

Milyen korosztályt foglalkoztatnak az étteremben? 

A pultosok és felszolgálók fiatalok, a konyhán idősebbek dolgoznak. Ez okozott számunkra némi problémát, mivel

nagyrészt könnyed mediterrán ételek szerepelnek az étlapon, ők pedig a régi, magyaros ételek főzésében jártasak.

Emlékszem, hogy először féltek a garnéla elkészítésétől, viszont hamar rájöttek, hogy nincs is ennél egyszerűbb. Szerencsére a kollégáink nagyon agilisak, nyitottak az újdonságokra. 

Milyen nehézségekkel jár egy étterem üzemeltetése?

Nehéz manapság megfelelő munkaerőt találni, pótolni még nehezebb. Szezonban akár egy ember hiánya is érezhető, minden szorgos kézre szükségünk van.

Ha lebetegszik az egyik alkalmazottunk, nincsenek beugrós embereink, ezért mi szoktunk munkába állni – legutóbb a férjem mosogatott, én pedig a pincér szerepét töltöttem be.

Sok időt töltünk az étteremben, de nagyon szeretünk ezzel foglalkozni. 

Hogyan ismerkedtek meg a férjével?

Kecskeméten a Borutcában látott meg engem először, majd miután megtudta a nevem és a címem, gyakran küldött virágcsokrot kedves kis üzenetekkel. Filmbe illő a történetünk, a férjem igazi úriember. Eleinte nem akartam randevúzni vele, viszont az önbizalma és a humora teljesen lenyűgözött, sosem láttam még ilyen magabiztos férfit azelőtt. 

A férje vállalkozói családból származik? Ez segített neki abban, hogy sikeres cégvezetővé váljon?

Nem, ő egy kecskeméti panelházban nőtt fel. Mindent saját magának köszönhet amit megteremtett a családja számára, ezért ő nagyon keményen dolgozik a mai napig. A férjem nagyon céltudatos, addig küzd az álmaiért, ameddig el nem éri azokat.

Más tehetős férfiakkal szemben ő nem másokon átgázolva jutott el idáig, inkább segíti és motiválja a körülötte lévő embereket.

Az alkalmazottaink sorsát is a szívén viseli, azért sem szeretnénk bezárni a szezon után, mert nem akarjuk elküldeni az embereinket, valamennyien a szívünkhöz nőttek.

A kemény munkán vagy a szerencsén múlik a siker?

Az eredményekért meg kell dolgozni, nyolcvan százalékban a kemény munkán múlik a siker. Mindketten sokat dolgoztunk azért, hogy most itt tartsunk, ez nem a szerencsén múlt.

Bárkiből lehet sikeres vállalkozó, aki tesz is érte.

Sokan csak azt látják, amikor az ember már sikeres, viszont azt nem tudják, hogy milyen hosszú és rögös utat járt be odáig.

Miért költöztek Kecskemétről Balatonfüredre?

Egyszer Badacsonyban nyaraltunk és a hazafelé tartó úton megálltunk Balatonfüreden sétálni. Nagyon szép a város, ezért úgy döntöttünk, hogy legközelebb is itt szállunk meg. Miután vasárnap hazaértünk, szállásokat nézegettünk az interneten. Megkérdeztem a férjem, hogy mikorra foglaljak, erre ő rávágta, hogy „Hétfőn!”, így másnap reggel már úton is voltunk Balatonfüred felé. Azon a nyáron ötször nyaraltunk a városban, ezután pedig közösen elhatároztuk, hogy ide is költözünk. Eladtunk mindent Kecskeméten és azóta is itt neveljük a gyerekeinket. Eleinte kétlaki életet éltünk, mivel nem tudtuk, hogy milyen az élet Füreden, de kellemesen csalódtunk, a hidegebb évszakokban a környék nagyon csendes. 

Miért érdemes családosként Balatonfüreden élni?

Balatonfüred az ország egyik legszebb városa, rengeteg a látnivaló és a lehetőség.

Sokszor úgy érzem, hogy egy burokban élünk, a közvetlen környezetünkben nincs szegénység.

Ez a burok nem minden esetben jó, hiszen a gyermekeim nem látják a kemény valóságot, egy rózsaszín szemüvegen keresztül tapasztalják a világot. Ettől függetlenül a Balaton-felvidék Magyarország egyik legjobb része,

sokan a magyar Monacóként hivatkoznak a városunkra.

Nem véletlenül magasabbak itt az ingatlanárak és az életszínvonal is.

Gyereket nevelni is könnyebb ebben az idilli környezetben?

A gyerekeinknek meg szeretnénk tanítani, hogy mindenért meg kell dolgozni. A fogyasztói társadalomban már nem kell éveket várni egy megrendelt termékre, a gyerekek is könnyen hozzászoknak ahhoz, hogy mindenhez azonnal hozzájutnak, főleg egy ilyen környezetben, ahol nem kell nélkülözni.

Tapasztalatai alapján jellemző, hogy a vendéglátóhelyek kedveznek a családosoknak?

Sajnos nem, itt Balatonfüreden kevés gyerekcentrikus vendéglátóhely található. A mi éttermünk alapterülete nagy, ezért is építettünk egy játszóteret, ahol a gyerekek kedvükre szaladgálhatnak.

Az EB idejére vettünk egy LED falat, ma már mesét szoktak nézni rajta a kicsik.

Mi is gyakran vacsorázunk más éttermekben és nehéz lefoglalni az örökmozgó gyerekeimet, nem tudnak egy helyben ülni. Gyakran járnak hozzánk kisgyermekes családok, mivel itt nyugodtan beszélgethetnek a felnőttek, ameddig a gyerekek játszanak.

Magyarországon van igény családbarát megoldásokra?

Abszolút, mi is a gyerekcentrikus vendéglátóhelyeket keressük elsősorban. A barátainknak is vannak gyerekei, ezért fontos, hogy olyan helyet találjunk, ahol mi is nyugodtan tudunk beszélgetni, miközben a gyerekeink egymással játszanak. 

Ön szerint Magyarországra ki lehetne tenni a „családbarát” táblát?

Szerintem ki lehet tenni Magyarországra a családbarát táblát

és remélem, hogy megmarad ez a növekvő tendencia. Sokan a CSOK-nak köszönhetően vállalnak gyereket, mivel a nők többsége albérletben nem szívesen alapít családot, ami teljesen érthető.

Ha külföldön kellene élnie, hova költözne legszívesebben? 

Sokat járunk Olaszországba, ha külföldön kellene élnem, akkor oda költöznék. Az olasz éttermek nagyon családiasak, akár több generáció is dolgozik ott egyszerre. Mi is ezt a hangulatot szeretnénk tükrözni az Öböl Piknikben. A nagyobbik fiam gyakran segít be nekünk, néha ő viszi ki az étlapot is.

Mi motiválja önt?

Nagyon jó olvasgatni a pozitív üzeneteket, ahol dicsérik az éttermünket. Melegség tölt el ilyenkor, hiszen úgy érzem, hogy a kemény munkánk kifizetődik és elégedettek a vendégeink. Ez leginkább a személyzetünknek köszönhető: egy energikus, precíz csapatunk van. Látom rajtuk nap mint nap, hogy teljes erőbedobással dolgoznak és a vendégeink is szeretik őket, hiszen sugárzik belőlük a fiatalság energiája. Kijelenthetem, hogy a személyzet az éttermünk lelke. 

Miért jó anyának lenni?

A gyerekeim feltétel nélkül szeretnek, ez teljesen más, mint amit az ember a párja iránt érez. Ez egy igazán csodálatos érzés számomra és örülök, hogy az élet lehetővé tette, hogy megtapasztaljam. Természetesen nőként ez egy nehéz döntés, hogy kinek szüljünk,

manapság egyre nehezebb megtalálni a megfelelő partnert.

Nagyon sokan álmodoznak arról, hogy gyereket vállalnak, viszont be kell vallani, hogy nőként ez nagyon kockázatos.

Miért nehéz manapság megfelelő partnert találni? 

Nagyon magasak a nők elvárásai.

Amikor párt kerestem, akkor nem szerettem volna kompromisszumot kötni, a saját szabályaim voltak számomra a legfontosabbak. Ezt látom más egyedülálló nők esetében is, a szőke herceget várják fehér lovon. Sokan túl gyorsan feladják, egy kisebb nézeteltérés miatt is képesek különválni a párjuktól. Nem szabad minden áron együtt maradni, viszont nem érdemes egy teljesen új házat sem venni, ha csak a csap romlott el benne. 

Össze lehet egyeztetni a vállalkozói életet a gyerekneveléssel? Van elég ideje mindenre?

Nagyon nehéz, szerencsére nálunk megoszlanak a szerepek.

A férjem többet dolgozik, én csak segítem őt a háttérből, mint egy jó feleség.

Otthon nagyrészt én látom el a női feladatokat és nevelem a gyerekeket. A nagyszülők gyakran segítenek nekünk, nélkülük talán nem is boldogulnánk. Bébiszittert nem szerettünk volna felbérelni, mivel összeszorulna az anyai szívem, ha a gyerekemet egy idegennel kellene kettesben hagynom. Minden tiszteletem az egyedülálló vállalkozó anyáké, hiszen nagyon nehéz dolguk van. 

Mit üzenne a többi vállalkozó feleségnek? Mivel tudják támogatni a vállalkozó férjüket?

Fontos, hogy egy feleség stabil családi hátteret biztosítson a férjének. Toleránsnak kell lenni, hiszen a vállalkozók rengeteget dolgoznak, sokszor a hétvégét is feláldozzák a munka oltárán.

A mi feladatunk a nyugalom és a kellemes családi légkör megteremtése azért, hogy a férj tartalmasan kikapcsolódhasson abban a kevés szabadidejében.

Manapság már a nők is besegítenek a férjük munkájába, viszont azt tapasztalom, hogy a férfiak kevésbé végeznek házimunkát, ez továbbra is a nők feladata maradt – ezen érdemes lenne változtatni.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2022. július 31. 00:52
Kicsit rongyrázós az írás. Fekete Kíra...besza "magyar Monaco" "Egy nyáron 5x nyaraltunk" "Vettünk egy LED-falat" stb. Kicsit sok nekem a garnélától rettegő, élemedett konyhások, meg (Őrület!) a férjem is egyszer elmosogatott, én meg kivittem a kaját a vendégnek, "látjátok milyen jó fejek vagyunk" önfeláldozás, meg, hát a burokban élésnek is vannak szívrepesztő hátrányai előadás. De. Fentiektől függetlenül benézek a családdal, a többi dolog még szimpi is lehet. Ha jó a kaja, és a leírtakkal (meg a sorok között olvasottakkal) kissé félő ellentétben, mégis értenek ahhoz, hogy a vendég ne azt érezze, hogy megtiszteltetés ha betérhet, engem megvettek. Tapasztalt fogyasztóként két ingyen jó tanács: A világverő magyar konyhával nincs semmi baj, és valóban igényes vendéglős tudja, hogy garnélát pedig a tengerből illik felszolgálni nem a fagyasztóból.
ergo07
2022. július 31. 00:51
Bocsi, nekem kissé mű. Mi ez? Sponzorált cikk?
Fehér Agyar
2021. november 05. 10:18
A Balaton partján én biztos, hogy nem garnélát ennék, hanem valami jóféle balatoni halat vagy tapolcai pisztrángot. Egyébként pedig utálom, ha úgy dícsérnek valamit, hogy egy másik dolgot leszólnak, mint például itt a zajos, iparosodó Kecskeméttel szemben emelte ki Füred szépségét a nyilatkozó. És az is roppant visszatetsző, hogy miközben túlzott igényességgel vádolja a társra váró, vágyó hölgyeket a nyilatkozó, ő maga meg egy jómódú, jóképű férfi felesége. És még az sem tetszett az sem, ahogy a meglettebb korúakhoz viszonyul. Őket már csak a konyhán alkalmazza, de még ott is oktatnia kell őket a garnéla elkészítésére. A játszóterén pedig egy szál fa árválkodik mindösszesen. Megnézném azt a szülőt, aki oda engedi játszani a gyerekét nyáron, tűző napban.
Knerten
2021. szeptember 21. 17:27
Te is megtalálod a rosszat mindenben, ugye? Előrevivő mentalitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!