Kutatás: mérgező lehet a rágógumiban és fagylaltban is megtalálható adalékanyag

2021. május 19. 22:48

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) átsorolta az E171 (titán-dioxid) színezéket, miután egy szakértői testület arra a következtetésre jutott, hogy az már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként. A bejelentést több éves kutatás előzte meg, amely arra utal, hogy az adalékanyag nem biztonságos.

2021. május 19. 22:48
null

Az EFSA 2016-ban újraértékelte az E171 biztonságosságát, akkor ellentmondásos következtetésre jutott. Miszerint nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az élelmiszer-adalékanyag rákkeltő vagy genotoxikus volna. Ugyanebben az időszakban egy kicsi, de egyre növekvő kutatás kezdte jelezni a titán-dioxid lehetséges egészségügyi veszélyeit, ha azok nanorészecskék formájában kerülnek be az emberi testbe (100 nm-nél kisebb átmérőjű részecskék).

2015-ben a Dunkin 'Donuts bejelentette, hogy a nyilvános érdekképviseleti csoportok nyomására a titán-dioxidot eltávolítja az Egyesült Államok összes élelmiszertermékéből. Néhány évvel később, 2020 elején, Franciaország a világon az elsők között tiltotta be ezt az élelmiszer-adalékanyagot.

Az EFSA 2016. évi értékelése megemlítette az E171 egészségügyi hatásainak további kutatásának szükségességét, ennek következtében számos tanulmány jelent meg. Az új kutatás különös figyelmet fordított a nanorészecskék újszerű egészségügyi hatásaira.

Maged Younes, az EFSA élelmiszer-adalékanyagot átértékelő bizottságának elnöke szerint továbbra is vannak bizonytalanságok a kutatásban, de a genotoxicitással kapcsolatos aggodalmak nem zárhatók ki 100 százalékban, ami a végső átsorolásához vezetett.

„Az összes rendelkezésre álló tudományos tanulmány és információ figyelembevételével a testület arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid már nem tekinthető biztonságos élelmiszer-adaléknak”

– mondta Younes. 

Hozzátette: „Ennek a következtetésnek a kritikus eleme az, hogy a titán-dioxid részecskék fogyasztása után nem zárhatjuk ki a genotoxicitással kapcsolatos aggályokat. Szájon át történő bevitel után a titán-dioxid részecskék felszívódása alacsony, azonban felhalmozódhatnak a szervezetben.”

Az E171-et elsősorban fehérítőszerként használják az élelmiszerekben, és több száz feldolgozott élelmiszerben megtalálható, beleértve a rágógumit, a majonézt és a fagylaltot.

Az új EFSA osztályozás nem vezet az élelmiszer-adalékanyagok azonnali betiltásához az Európai Unióban, ugyanakkor a tanács hagyományosan az Európai Bizottság és tagállamai szabályozási intézkedéseihez vezet. 

Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos már a Twitteren kijelentette, hogy a lehető leghamarabb javaslatot tesznek az E171 használatának teljes betiltására az EU-ban.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. május 29. 14:47
Stella Kyriakides? Megnyugtató, rá bizton számíthatunk. Azonnal lép, amint megérkezik apunak a "kölcsön".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!