Hetvenöt éve hunyt el Szerb Antal

2020. január 27. 11:18

1945. január 27-én halt meg munkatáborban a magyar író, esszéista.

2020. január 27. 11:18

Hetvenöt évvel ezelőtt hunyt el Szerb Antal magyar író, esszéista a balfi munkatáborban, ahová zsidó származása miatti munkaszolgálata során került. 

Szerb Antal 1901-ben született Budapesten Szerb Károly óragyáros, kereskedő és Herzfeld Elza fiaként. Édesapjával együtt 1907-ben a római katolikus vallásra tért át (keresztapja Prohászka Ottokár volt), és attól kezdve ebben a szellemben nevelték. A budapesti piarista gimnáziumban Sík Sándor tanította magyarra és támogatta irodalmi ambícióit. Itt írta élete első verseit, novelláit, sőt felsős gimnazista korában esszé- és drámakísérletei is születtek. Az iskolai önképzőkör elnöke és a cserkészcsapat őrsvezetője volt. 

Szerb 1920 szeptemberében iratkozott be a pesti egyetem bölcsészkarára, magyar–német szakra, megtanult angolul és franciául, majd a Kölcseyről írt értekezésének benyújtása után 1924. július 24-én doktorrá avatták. Legnagyobb művei a harmincas évektől születtek: a Magyar Irodalomtörténet és A Pendragon-legenda 1934-ben, az Utas és holdvilág 1937-ben, A világirodalom története 1941-ben jelent meg. 

Az irodalmárt 1943-ban, majd 1944. június 5-én behívták munkaszolgálatra: először Fertőrákosra, majd Balfra került. Halálának körülményeiről ellentmondásos adatok vannak. Szerb Antalné leírása szerint 1944 telén a balfi táborban nagyon legyengült, „nyilas suhancok” félig agyonverték, ezt követően 1945. január 27-én meghalt.

(Forrás: Wikipedia)

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2020. január 29. 11:55
Nem velem, de úgy tűnik, nem érted az iróniát. A Kádár korszak nyelvi hagyománya a többes szám első személy úgy, hogy nincs felelőse a témának. Nos te is ilyen felelőtlenül írogatsz hajmeresztő dolgokat. De ha élesben menne, kíváncs lennék, vállalnád-e mondataidért a felelősséget, vagy jóelvtárs módjára a többes szám mögé bújnál. Kádár itt él köztünk, a hétköznapokban.
Szabó A. Imre
2020. január 28. 01:40
Ez volt az utolsó kommentem a mandineren. Ha jól belegondolok, már bánok minden betűt, amit az elmúlt kb. 15 évben rájuk pazaroltam. Szégyen, amivé váltak. 400 karakter épp elég, hogy az aberrált buzik mocskukat itt is mindent beszennyezzenek, ha a szerkesztőknek erre van igénye, akkor gyönyörködjenek benne és legyenek magukra büszkék.
Szabó A. Imre
2020. január 28. 01:33
...iparanccsal elmentek érte, de Szerb megtagadta, hogy velük menjen Budapestre, mivel a táborban ott volt hülye testvére is (Zelk fogalmaz így), akit nem akart magára hagyni. gondolom ez érdekes adalék Szerb halálának történetéhez.
Szabó A. Imre
2020. január 28. 01:29
Sára Sándor a 2. magyar hadseregről készített dokumentumfilm-sorozatában megszólaltatja Zelk Zoltánt is (a 25 részes krónika sorozat egy epizódja Zelk visszaemlékezéseit tartalmazza). Ebben Zelk beszél Szerb Antalról is. Elmondja, ő úgy tudja, hogy királyi honvédtisztek (akik Szerb egykori egyetemi tanítványai volt), megszervezték Szerb Antal kimenekítését a munkatáborból. Hamisított nap...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!