Vargáék kombájnja már szedi a csabagyöngyét

2012. augusztus 06. 14:45

Európában elsőként a dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődött a szüret; az északi félteke első újbora szeptemberre már a boltokba kerülhet. Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője idén 80, jövőre 140 mázsa termésre számít hektáronként.

2012. augusztus 06. 14:45

A dél-balatoni csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában. A hungarikumnak számító szőlőfajtából az országban egyedül ezen a borvidéken, a Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelnek jelentős mennyiséget, amelynek felvásárlásával egyedül a badacsonyi Varga Pincészet készít bort 2001 óta, évente átlagosan 200 ezer palackot.

Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője hétfőn a Somogy megyei Ordacsehiben tartott sajtónyilvános szüretelésén elmondta: a korai érésű illatos szőlő különlegessége, hogy az év első európai boraként már szeptember elején forgalomba kerül. A magyar nemesítésű, kevesebb növényvédelmet igénylő szőlőfajtából készül az egész északi félteke első újbora – hangsúlyozta Varga. A bor azért is kerülhet a szüret után már néhány héttel az asztalra, mert kíméletes szőlőfeldolgozással, hideg erjesztés és szűrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. Hozzátette: a friss szőlő ízét megőrző bornak stabil piaca van a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelők körében.

Varga Bálint elmondta, ebből a fajtából a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1200-1300 mázsát vásárolnak fel a Balaton Agrár Zrt-től. Az idén kifejezetten jó minőségű termésért az előző évi kilónkénti 87 forintnál többet, 97 forintot fizetnek. Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója az MTI-nek arról számolt be, hogy korábban közel 24 hektáron termesztettek csabagyöngyét, de folyamatosan megújítják az elöregedett ültetvényeket.

Az új négy hektáros, három évvel ezelőtt telepített korszerű fém támrendszerű területről a korábbinál sokkal hatékonyabban, kombájn takarítja be a termést – mondta az elnök-vezérigazgató, bemutatva az említett területen folyó munkát. Emellett az is fontos szempont, hogy míg a régebbi telepítésű ültetvényeken 60 mázsa szőlőt szüreteltek le hektáronként, addig az új telepítésűeken már az idén 80 mázsa terméssel számolnak, ami a következő években akár a 140 mázsát is elérheti – tette hozzá.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunzoo
2012. augusztus 25. 17:22
Az aranymetszés sorozatból a szárazak egészen jók (kéknyelű, rózsakő), az édesek borzalmasak.
hunmohikan
2012. augusztus 25. 17:21
barátom, igaz a szavad
Autofocus
2012. augusztus 25. 17:21
Maradjunk annyiban, hogy Varga a szőlészet sláger-rádiója, Neo-FM-je, a felületes, kommersz, mennyiségi borászat ikonikus jelképe, aki ezt olyannyira tudatosan vállalja, hogy a brand részévé teszi ezt a fajta kétes "népszerűséget" (v.ö. "Magyarország legnépszerűbb borászata") Ott a helye a BB és a Csányi pincészet, állami gazdasági borok között, valahol az iható borok és az alkeszeknek való lefolyószökevények között de nem félúton hanem utóbbihoz jóval közelebb. Az elmúlt pár évben tett már erőtlen kísérletet hogy a minőségi borász kliséjének is megfeleljen (l. Aranymetszés sorozat) de neve olyannyira egybeforrt a mennyiségi borászattal, hogy ezek a kísérletek rendre kudarcba fulladtak, én pl. a mai napig nem tudtam magam rábeszélni, holott érzem mögötte a gazdasági célt, illetve a nagyvonalú gesztust: "Megengedhetem már magamnkak hogy akár szőlőből is csinálhatok bort" Varga? Kösz, inkább nem.
hunmohikan
2012. augusztus 25. 17:20
egyébként igazad van, csak e két jelző nem fér össze a szőlővel és a borral
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!