Múzemok éjszakája a balatonalmádi vízimúzeumban is

2012. június 14. 10:25

Tárlatvezetéssel és keszegsütéssel várja a látogatókat a múzeumok éjszakáján a balatonalmádi vízimúzeum. Nem csak horgászoknak!

2012. június 14. 10:25

Tárlatvezetéssel és keszegsütéssel várja a látogatókat a múzeumok éjszakáján a balatonalmádi vízimúzeum, ahol a programok szombaton este hét órakor kezdődnek. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár épületében működő, 2006-ban nyílt vízimúzeum anyaga Gönczi György gyűjteményéből áll össze, amely nemcsak a magyar, de a külföldről érkező horgászok számára is érdekes lehet - mondta Viktor Zsuzsanna, a városháza idegenforgalmi referense az MTI-nek.

A kiállításon, amelyet a múzeumok éjszakáján tárlatvezetéssel is megtekinthetnek az érdeklődők, látható például az orsók ősének számító százéves Nottingham faorsó belső sárgaréz mozgókoronggal és elszabadítható fékkel. Van a gyűjteményben az első világháború előtti időkből származó bakelit orsó és Hardy orsó is, amely még ma is működőképes. 1938-ból való az első hazai gyártású darab, és megtekinthető a kiállításon az első híres Papp-féle orsó, a DAM, az ABU és más nagy cégek korabeli orsói.

A vízimúzeumban kiállított botok is különlegesek: a tárlat része az első csepeli csőbot, amely az ötvenes években készült, valamint egy orosz páncélautó antennájából készült bot. Egymás mellett sorakoznak a tőrpengés, a ragasztott és az öszvérbotok (alja üveg, a toldalék pedig ragasztott nád), valamint a tengeri nádbotok. Látható a kiállításon az 1947-ben kiadott Hokév horgászcikk-katalógus, egy különleges horgászláda és a tárlókban számos érdekes régi irat, köztük a hajdani Sporthorgász néhány megfakult példánya. A vízimúzeum látnivalóihoz a Balatoni Halászati Zrt. keszegsütéssel csinál kedvet szombaton.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!