Múzeumok kavalkádja

2010. június 16. 10:23

Franciaországban rendezték meg először Szent Iván éjszakáján, hazánkba 2003-ban gyűrűzött be a remek ötlet. A Múzeumok éjszakáján az intézmények már kora délutántól késő éjszakáig nyitva tartanak, az esemény mára az egyik legsikeresebb kulturális programmá vált. Tavaly több mint 380 ezer látogatót vonzott; reméljük, szombaton jó idő lesz és megdől ez a rekord.

2010. június 16. 10:23

Az idei eseményen a múzeumok mellett számos más intézmény is megnyitja éjjel kapuit. Így a Fonó Budai Zeneházban Lajkó Félix ad koncertet, a margitszigeti Holdudvar Galériában Király András készít talajfestményt, a Magyar Tudományos Akadémia vezetést tart dísztermében és a nemrég nyílt Széchenyi kiállításon, a Magyar Televízió óbudai székházában mutatja be jelenét és múltját, a Millenárison pedig egész este szól majd a zene. A legkisebb gyűjtemények heroikus munkával, egész évben készültek június 19-re. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben már délután 1 órakor Bauhaus épületeket bemutató várostörténeti séta indul, majd pedig Nyeső Mari énekel, az éjszakát pedig fényfestés zárja. Ezzel rukkol elő a Magyar Nemzeti Galéria is.

A világ első virtuális épületfestő versenyének döntőjét rendezik meg 22-24 óra között, az épület architektúrájával harmonizáló, zenei aláfestéssel ellátott animációkat a galéria homlokzatára vetítik ki. A Vajdahunyad vár középkori kerengőjében szerelmi bájitalt kóstolhatunk, a Közlekedési Múzeumban lesz kerékcsere verseny és óriás papírrepülő-készítés. Lechner Ödön indiai hatású palotájában, az Iparművészeti Múzeumban igazi keleti hangulatot varázsolnak, bollywoodi filmekkel, iparművészeti vásárral, selyemfestéssel, Mitsoura koncerttel, és indiai táncokkal várják a nagyérdeműt. A Nemzeti Múzeumból 19 órakor indul a Museum Mass, ide jöjjenek, akik körül akarják kerekezni a múzeumi éjszakát.

Budapesten 1300 forintot kell fizetni a karszalagért, mellyel az összes fővárosi helyszín meglátogatható. Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kulturális ügyekért felelős államtitkára új jogszabályokat, új finanszírozást, valamint épület-felújítást, digitalizálást és újragondolt közgyűjteményi pályázati rendszert ígért sajtótájékoztatóján a múzeumi hálózatnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!