Biden megfenyegette Izraelt

2024. május 09. 11:06

Ha megpróbálják kifüstölni a Hamászt, nem kapnak amerikai lőszert.

2024. május 09. 11:06
Joe Biden/Mandel NGAN / AFP

Nyitókép: Joe Biden/Mandel NGAN / AFP

 

Izrael a hét elején korlátozott hadműveletet indított Rafah ellen, és elfoglalta a rafah-i határátkelő gázai oldalát. Az Egyesült Államok a város nagy létszámú civil lakosságára hivatkozva ellenezi az átfogó támadást. 

Az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a hadművelet csak korlátozott lehet.

Joe Biden a CNN-nek adott interjúban elmondta: „Ha bemennek Rafah-ba, akkor nem fogom biztosítani azokat a fegyvereket, amelyeket hagyományosan Rafah ellen használtak” – jelentette ki az elnök. 

Az interjúban ezzel együtt azt állította, hogy „elkötelezett Izrael biztonsága mellett.” 

A BBC beszámolója szerint úgy tűnik, a zsidó állam félresöpri az amerikai fenyegetéseket, ugyanis minden jel arra utal, hogy átfogó hadművelet készül Rafah ellen. 

A szerdán levetített interjúban Biden kijelentette: 

„Nem fogunk fegyvereket és tüzérségi lövedéket szállítani”.

Az elnök azt állította, hogy a jelenlegi izraeli akció még nem tekinthető szárazföldi hadműveletnek. „Nem mentek be a sűrűn lakott központokba. Amit csinálnak, azt a határon csinálják” – mondta Biden. 

A CNN riportere megkérdezte az elnököt, hogy mi lesz, ha Izrael „átlépi a vörös vonalat”, mire Biden csak annyit reagált, hogy „ezt még nem tették meg”.

Az Egyesült Államok a héten elhalasztotta több ezer bomba Izraelbe történő szállítását, és közölték, hogy felülvizsgálják a jövőbeli szállításokat. Az izraeli kormány csalódottságát fejezte ki a lépés miatt.

Miért pont Rafah?

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormányának tagjai többször elmondták: a Rafah elleni hadművelet létfontosságú a Hamász felszámolásához – írja a Times of Israel. Az izraeli védelmi tisztviselők szerint a Hamász hat megmaradt zászlóaljából négy Rafahban van, és a túszok többsége is a feltételezések szerint a város alatt húzódó alagútrendszerben van fogva tartva. Ennek ellenére az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban mindent megtett, hogy megakadályozza a hadműveletet. 

Az amerikai vezetés azt állítja, hogy az IDF nem mutatott nekik olyan hadműveleti tervet, amely valóban biztosítaná a civilek biztonságát. 

Az elnök szerdai fenyegetése azért is rendkívüli, mert 2020-ban a kampány során Joe Biden határozottan azt ígérte, hogy nem fogja feltételekhez kötni Izrael támogatását: „hiszen a zsidó állam olyan sok fenyegetéssel néz szembe” .

Az elmúlt hónapokban egyre erősebb volt a Demokrata Párton belüli nyomás, hogy Biden változtasson Izraellel kapcsolatos politikáján. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­g­­­a­z­i n­i­m­f­­o­­­m­á­­­n­­­i­á­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
survivor
2024. május 09. 21:06
- Szia uram! Iván vagyok. Lőszer erdekel ?
gyaloggos
2024. május 09. 16:12
jooeee! AZ USA -nak van ugyan még lőszere, DE MOST tényleg a saját készletüket akarják feltölteni az általuk elégségesnek ítélt szintre!
erdely-fogorvosa
2024. május 09. 15:39
Nemcsak a momentum bohóckodásáról kellene, írni hanem ami Bodrogkeresztúron folyik. Egy rabbi miatt 4 napra lezárják az egész települést. Magyar csak odaszóló lakcímkártyával mehet be a településre, külföldi zsidó ellenben szabadon. A posta is csak rövídítve működik. És óriási szemétmennyiség marad utánuk. 0 Nemcsak a momentum bohóckodásáról kellene, írni hanem ami Bodrogkeresztúron folyik. Egy rabbi miatt 4 napra lezárják az egész települést. Magyar csak odaszóló lakcímkártyával mehet be a településre, külföldi zsidó ellenben szabadon. A posta is csak rövidítve működik. Iskolában nincs tanítás. És óriási szemétmennyiség marad utánuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!