Aggódnak Kárpátalján: egyre nehezebb elkerülni a mozgósítást

2024. május 05. 07:27

Új mozgósítási törvény lép életbe, aki teheti elmenekül, aki nem, az bujkál.

2024. május 05. 07:27
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Kárpáti Igaz Szó közölt egy hosszabb összeállítást arról, hogy megnehezítik a kárpátaljaiak életét, ugyanis május 18-án lép hatályba az új mozgósítási törvény. Az ukrán parlament által április 11-én elfogadott jogszabály – amelyet azóta a házelnök és Volodimir Zelenszkij államfő is aláírt – nagy visszhangot váltott ki a polgárok körében és politikai szinten is. 

A jogszabály első sorban a katonai nyilvántartások naprakésszé tételét, és a mozgósítás alól kibúvók azonosítását célozza.

A fronton elszenvedett veszteségek pótlása egyre nehezebb, az újoncok toborzása egyre nagyobb akadályokba ütközik – írta a KISz. Ennek oka, hogy elfogytak az önkéntesek (a háború elején annyian jelentkeztek, hogy sokakat el kellett utasítani) aki teheti, az elmenekül, aki nem, az bujkál. 

A háború bő két évvel ezelőtti kezdete óta mostanáig 10 700 büntetőeljárást indítottak a hadkötelezettség megkerülése miatt.

Bár a jogszabály még nem emelkedett törvényerőre, már most bizonyos paragrafusait kormány és minisztériumi rendeletek alapján elkezdték alkalmazni.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben brutális videók jelennek meg a frontról, az egyiken például az látszódik, ahogy pillanatok alatt megsemmisül egy tank. Macron pedig tovább tüzelné a hadigépet, míg már az olaszok is rászóltak, hogy nem így kéne folytatni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­­z­­i n­­i­m­f­­­o­­m­­­á­­­n­­i­­­á­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
alenka
2024. május 05. 14:11
A drogos stöpszli náci kobold nem ígér mást az ukránoknak, csupán vért, erőfeszítést, nyomort, könnyeket, szenvedést és porladó hullákat, meg gyászt ...miért tűrik ezt a fájdalmat és rettegést?...
I feel the earth move under my feet
2024. május 05. 11:31
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! A karoszékből álljanak most fel ez a kis háború néhány percen át, ne tessék félni senkinek sem árt.
backsplash
2024. május 05. 10:32
Minap hallottam, hogy egy srácot a törött keze ellenére elvittek, bebaszták egy katonai kórház őrzött gyengélkedőjébe, ahol amputáltak meg egyéb hadisérültek között kell kivárnia, hogy ő is megnyomorodhasson vagy meghalhasson Sam bácsiért. Fasza érzés lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!