Spanyolország mindent bevet, hogy megakadályozza az évszázad magyar üzletét

2024. április 08. 10:25

A spanyol bankok a kormány ellenállása miatt semmilyen szerepet nem hajlandók vállalni a Talgo felvásárlásában, az ország közlekedési miniszter mindent megtesz a Ganz-MaVag üzlete ellen.

2024. április 08. 10:25
EU Transport Ministers Meeting

Nyitókép: AFP/Dursun Aydemir

A Talgo hitelezői között szereplő spanyol bankok nem kívánnak szerepet vállalni a Talgo Ganz-MaVag Europe Zrt. általi felváráslása során, tehát sem a vételárra vonatkozó bankgaranciában, sem a további hitelek nyújtásában nem áll az ajánlattevő magyar konzorcium rendelkezésére – írja az El País.

A lap szerint bár a hivatalos indoklás szerint a további finanszírozással túl nagy kockázatot vállalnának a pénzintézetek, valójában ezzel a döntéssel azt igyekeznek elkerülni, hogy a spanyol kormánnyal szemben foglaljanak állást.

Óscar Puente közlekedési miniszter korábban úgy fogalmazott, a spanyol kormány mindent megtesz a vételi ajánlat leállításáért, Carlos Cuerpo gazdasági miniszter pedig kijelentette, megvédik az ország stratégiai érdekeit és határozottan ellenik, hogy létrejöjjön az évszázad magyar felvásárlási üzlete.

A Talgo legnagyobb részvényese, a Pegasso már jóváhagyását adta a felváráslásra.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­g­­­ö­­­s­ ­l­­­á­n­­y­­o­­k­­­ ­­­v­­á­r­n­a­­k­­­ ­­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Reszelő Aladár
2024. április 10. 07:59
Amikor egy bank bejelenti, hogy morális okokból kihagy egy üzletet nem óhajt pénz keresni, az nekem mindig gyanús. Ha szigorúak vagyunk, akkor ilyenkor még a vezérigazgató ellen is indulhat egy belső vizsgálat, mivel a tulajdonosok érdeke ellen cselekszik. Szóval a megfejtésem az, hogy szívesen hiteleznek, csak kerülőúton és ez magasabb kamattal jár. Amúgy nagyon jó kérdés, hogy a tulajdonnal nem rendelkező spanyol állam bármely képviselője miért szólhat bele két EU cég jogügyletébe. Vagy a tőke csak nyugati lehet, a szabad mozgást pedig csak keleti irányban kell biztosítani?
Obsitos Technikus
2024. április 09. 09:05
Hetes cikkely, jogállamiság, állami beavatkozás.
csapláros
2024. április 08. 21:33
gilou-au-claviercsapláros 2024. április 08. 19:20 ..."Ha valamelyik Orbán-stróman megveszi, akkor biztos a TAlgo csődje."... Te már ott a kerítésen túl, a feka faszok után caplatva, és a csótányaidat hajkurászva is csupa-csupa, ilyen nyugati Orbán-strómanok által megvásárolt becsődölt vállalkozásba botlasz, nemde bár!? Mondd azt, hogy ahogy a '80-as években a Kína titkos fegyvere volt az 50 emeletnyi mély bunkerben gondosan őrizgetett (reformkommunista) magyar közgazdász, úgy MOST a Nyugat csendes, lappangó csődbejuttatója, a németektől a balga belgákon át a svédekig és a portugálokig, a cégeiket fölvásárló, Magyarországról kirajzó Orbán-strómanok! ... 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!