Itt a teljes napfogyatkozás Amerikában

2024. április 08. 15:53

Végighalad Észak-Amerikán hétfőn a különleges természeti jelenség.

2024. április 08. 15:53
null

Fotó: Christophe LEHENAFF / Photononstop / Photononstop via AFP

 

Nagy napra virradt ma Észak-Amerika: Mexikótól az Egyesült Államok középső vidékén át egészen Kanadáig halad a teljes napfogyatkozás, ami nem gyakran talál telibe sűrűn lakott vidékeket.

Több mint 32 millió ember lakóhelyén lesz látható a teljes napfogyatkozás,

a részleges elsötétülés pedig Észak-Amerika nagy részét lefedi.

A helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor, magyar idő szerint kora este tetőzik majd a napfogyatkozás.

Az amerikai lakosok és a média is nagy lelkesedéssel készül a ritka természeti jelenségre. Ahogy épp 25 évvel ezelőtt Magyarországon, úgy most Amerikában figyelmeztetik az embereket, hogy ne nézzenek védőszemüveg nélkül a napba, mert a látásuk bánhatja.

Ugyanakkor szerencsésnek is kell lenniük azoknak, akik a teljes napfogyatkozás sávjában élnek vagy oda utaznak: 

sokfelé felhős vagy viharos égbolt fogja elzárni a különleges látványt,

így Dél-Texasban vagy épp Kanada délkeleti, legsűrűbben lakott részein lehetséges, hogy nem fogják közvetlenül látni, ahogy a Hold eltakarja a Napot.

Élő közvetítéseken és híradásokon keresztül pedig majd a világ minden tájáról, így itthonról is láthatjuk majd a jelenséget.

Önnek milyen emlékei vannak az 1999 nyarán történt, hazánkban is kiválóan látható teljes napfogyatkozásról? Írja meg kommentben!

Élő közvetítés a napfogyatkozás napjáról
 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­­­l­­­á­­n­y­­o­­­k­­ ­v­­á­r­­­n­a­­­k­ ­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
cippola
2024. április 08. 22:12
Fantasztikus volt. Helyi idő szerint du. 3.19 kor (este 9.19 otthon) volt a teljes napfogyatkozás. Egészen kiderült, habár a nap koronáját nem láttuk a fátyolfelhőktől. Viszont igazi szürkület lett egy perc erejéig, mintha egy lámpát kapcsoltak volna le az égiek. Az utcán kigyulladtak a lámpák, mint ha este lett volna. Akit érdekel, annak itt egy csipetnyi infó, Budapesten lesz egy teljes napfogyatkozás 2O75 július 13-án. Ha azt elmulasztanánk, akkor legközelebb 2379. március 19-én lesz.
ehun
2024. április 08. 19:06
szellemi értelemben is az van ott...
letsgobrandon-2
2024. április 08. 18:14
nem nagy durranás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!