„Ezek gengszter módszerek” – Tusk nem áll le, folytatódik a politikai leszámolás Lengyelországban

2024. március 27. 21:55

Több ellenzéki politikusnál is razziázott a rendőrség.

2024. március 27. 21:55

Nyitókép: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A lengyel hatóságok kedden megrohamozták az előző kormány vezető politikusainak otthonát, a rendőrök a korábbi igazságügyi miniszter házát is átnézték, hogy kiderítsék, a korábbi lengyel vezetés visszaélt-e közpénzzel. Zbigniew Ziobro nem volt jelen a házkutatás során, a hatóságok tájékoztatása szerint a razzia során négy embert vettek őrizetbe. 

Az ügyészség azt vizsgálja, hogy Ziorbo minisztersége alatt a tárca politikai célra használt-e bármekkora összeget is abból a 285 millió zloty értékű különalapból, amelyet a bűncselekmények áldozatainak szántak.

A Politico szerint nem kizárt, hogy az alapból Pegasus nevű kémprogramot is vásárolhattak. A lengyel parlament vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a Pegasus programot korábbi ellenzéki, most már kormánypárti politikusok megfigyelésére használták-e. 

Ez egy nagyon súlyos büntetőügy”

– közölte a lengyel főügyészség az eddigi bizonyítékokra hivatkozva. 

A jelenleg ellenzékben lévő PiS szerint a vizsgálatot a mostani vezetés ellenük használja fel és üldözik politikai ellenségüket, Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig lábbal tiporja a jogállamiságot. Mateusz Morawiecki közösségi oldalán azt írta, színtiszta politikai bosszú folyik ellenük. 

Patryk Jaki lengyel EP-képviselő szerint a hatóság emberei a korábbi igazságügyi miniszter otthonának átvizsgálásakor betörték az ablakokat és megrongálták a házat, miközben Ziorbo rákbetegség miatt orvosi kezelés alatt áll.

Ezek gengszter módszerek”

– fogalmazott Jaki. 

Egészen más véleményen van Marcin Kierwiński lengyel belügyminiszter, aki X-oldalán azt írta, hogy a keddi intézkedések egyértelmű jelei annak, hogy a lengyel állam működik és nincs többé olyan réteg, akikre nem vonatkoznak a szabályok. „Bárki követ el bűncselekményt, felelősségre vonjuk érte, ilyen egyszerű” – közölte. 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­ö­­­g­ö­s­­ ­­l­­­á­­­n­­y­­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Bp1964
2024. március 28. 10:05
Itt az elrettentő példa. Tusk bemutatja az összes “ajrópai” értéket, megfelel a brusszeli jenkibérencek és a washingtoni fasiszta gyarmatosító hatalom elvárásainak. Na ezt csinálná itt is az aprógyucsány maffia és a momós hazaáruló csűrhe is, ha neadjisten hatalomra kerülnének.
zakar zoltán béla
2024. március 28. 09:22
korcs lelkű
orygabor
2024. március 28. 07:54
Régebben ezt úgy hívták, hogy népi demokrácia, ma úgy, hogy a jogállamiság helyreállítása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!