Alkotmányos és kormányválság állt be Bulgáriában

2024. március 30. 05:43

Várhatóan előrehozott választások lesznek Bulgáriában az EP-választással egy időben, miután lehetetlenné vált egy működőképes kormány alakítása a Denkov-kormány lemondás óta eltelt három hétben.

2024. március 30. 05:43
Bulgaria's Foreign Minister Mariya Gabriel returns mandate to form new government
Maráczi Tamás

Nyitókép: Marija Gabrielt bízza meg kormányalakítással Rumen Radev bolgár elnök 2024. március 19-én  /  forrás: Borislav Troshev / Anadolu via AFP

---

Nemcsak kormányválság van Bulgáriában, de maga az alkotmányos rendszer működése is veszélybe került, hiszen a bolgár elnök a hatályos rendelkezések szerint még ügyvivő kormányfőt sem tud kinevezni, 

az alaptörvény meghatározza ugyanis ezek körét, és ebből egyet sem tud kinevezni.

A március 5-én lemondott Nyikolaj Denkov miniszterelnök távozása előtt még végrehajtott egy alkotmánymódosítást, amely kimondja: az államfő kormányválság idején nem jelölhet ki saját tetszése szerint egy ügyvivő kormányfőt, hanem azok személyét – kilenc közjogi méltóságot – maga az alkotmány határozza meg.

Ezek: a parlament elnöke, a jegybankelnök és helyettesei, az ombudsman és helyettese, illetve a számvevőszék vezetője és helyettesei. A módosítás igazi célja az Euractiv szerint az volt, hogy Denkov borsot törjön Rumen Radev államfő orra alá, vagyis keresztülhúzza számításait, s egy ilyen rendkívüli helyzetben ne tudjon olyan miniszterelnököt kinevezni, akit a lap szerint bábként használhat (több ügyvivő kormányfő az embere volt eddig).

De talán még Denkov sem sejthette, hogy 

ez a rendelkezés visszaüthet, sőt, alkotmányos patthelyzetet eredményezhet. 

Kormánystaféták a váltófutásban

A köztársasági elnök március elején először a jobbközép GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) párt vezetőjét, Marija Gabriel bízta meg kormányalakítással, de mivel nem sikerült koalíciót formálni, visszaadta mandátumát, amelyet az államfő így a héten a Folytatjuk a változást – Demokratikus Bulgária (PP-DB) nevű pártszövetégnek adta - de ők sem tudtak ezzel élni. Radev elnök csütörtökön úgy döntött, hogy az ITN pártnak adja a lehetőséget, de ők azonnal jelezték, hogy nem élnek vele.

Miután a parlamenti pártok közül egy sem tudott kormányt alakítani, életbe lépett az új alkotmányos klauzula, 

az elnök elkezdte a tárgyalásokat az alaptörvény által kijelölt lehetséges ügyvivő miniszterelnök-jelöltekkel.

Nincs vállalkozó jelölt

Még mielőtt a köztársasági elnök lépett volna, a Bolgár Nemzeti Bank elnöke, Dimitar Radev jelezte: hiba lenne a jegybankot bevonni a politikai folyamatokba, ezzel demonstrálva, hogy ő és helyettesei visszautasítják a jelölést.

Bojko Boriszov volt kormányfő, a GERB vezetője ezt követően felszólította az elnököt, hogy a parlamenti elnököt és a Számvevőszék vezetőjét ne nevezze ki, ugyanis mindketten a GERB politikai kinevezettjei, 

az ügyvivő miniszterelnöknek pedig politikailag semleges közszereplőnek kell lennie.

Az államfő figyelme ekképp azonnal a közismerten a pártpolitika fölött álló ombudsman, Diana Kovacseva személyére fordult, ugyanakkor ő április 17-én távozik posztjáról, és az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatja munkáját - helyettese pedig előremenekült: szerdán lemondott tisztségéről.

Az utolsó lehetőség Gorica Grancsarova-Kozsareva, a Számvevőszék elnökhelyettese lett volna, de megválasztását alkotmányjogászok összeférhetetlennek nevezték: a hölgyet a második Boriszov-kormány alatt nevezték ki, így ha ő lenne az ügyvivő kormányfő, akkor munkáját a Számvevőszék vezetőjeként egy szintén Boriszov-kinevezett politikus-tisztségviselő ellenőrizné.

Az alkotmányos patthelyzetet a június 9-i EP-választással egy időben megrendezendő előrehozott parlamenti választás oldhatja meg.

--

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­­ö­­­g­ö­s­­ ­­l­­á­­n­y­­­o­k­­ ­­v­­­á­­r­n­a­­k­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
laikus19-2
2024. március 30. 11:34 Szerkesztve
Nem tudjuk, mit úsztunk-úszunk meg, hogy bennünket eddig az ilyen helyzetek elkerültek, miközben a környékünkön szinte minden államban felvetődnek. Nem kedveltem Antall tanáros stílusát, de alighanem főként neki sokat köszönhetünk, hogy a német választási modellt vettük át.
bunko-jobbos
2024. március 30. 11:04
Mindig mondtam, hogy mekkora otlet az aranyos valasztasi rendszer.😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃 A sok fasz szerint "igazsagos". Nem tudom, hogy az-e, de biztosan szar.
Ehetős Odó
2024. március 30. 10:10
Nocsak, nocsak... nem megy a libsivircsaft ebben a szétb@szott, nyomorult országban? A burgaszi bálna igazán hazamehetne kicsit rendet vágni a honfitársai között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!