December elsején kötelezővé lehetne tenni piros-sárga-kék gyurmából Nagy-Románia térképét kigyúrni

2023. november 17. 16:21

Ez nem jutott még soha, senki eszébe.

2023. november 17. 16:21
Velkovics Vilmos
Velkovics Vilmos
Facebook

„Máramaros megye prefektusa vétkesen hanyag! Vonják felelősségre! Állítsák pellengérre hogy a románság pusztulását száz éves országukban eddig közömbösen nézte!

Hol késlekedett? Miért aludt eddig? Hiszen az igény a közös himnusz-éneklésre ott lappangott minden románban, búvópatakként, parázsként a hamu alatt. Főleg Székelyföldön. Ami a román politika szerint nincs is... 

De Rudolf Staudernél kiválóbb, becsesebb ember nincs ezen a földön. Erős, egészséges, józan filozófiájú, munkás, lángoló, ha kell, de praktikus mindig, fajához, bölcsője földjéhez pogány szeretettel ragaszkodó. Megyéjét is legfeljebb 1-2 millió kicsit csapzott, koszos, hervadt román zászló díszíti – és ez lássuk be kevés! Ennyiből még nem érti mindenki, hogy Romániában jár. 

Énekelni is kell. Együtt. Magyaroknak is. 

De hölgyeim és uraim: Rudolf Stauder untauglich! A Haza Sólymai intézményt ugyanis már 1976-ban létrehozta a Román Kommunista Párt főtitkára.  És énekelték a 3-6 éves gyerekek kötelezően a Soimii Patriei című erősen nacionalista dalt.

Akkoriban persze nem álltak meg félmegoldásoknál: tetőtől talpig trikolórba öltöztették az összes óvodást. Piros-sárga-kékben jártak és tanulták a nemzeti identitást, az ünnepi rendezvényeken való felvonulást, a politikusok óvodai látogatásakor illő viselkedést, a dákoromán kontinuitás elméletét, a zászlólobogtatást. Egészen 1989-ig. Ez hol marad? Teszik fel joggal a kérdést a felhevült tömegek! A Kárpátok Géniusza a hetvenes években bezzeg nemzetileg tiszta gondolatokat adott a tejfogú generáció kezébe! 

Tudom persze, hogy a nemzeti nevelés egy – a románhoz hasonlóan – többnemzetiségű államban kicsit problémás, de vannak áthidaló megoldások. December elsején például Máramaros megyében kötelezővé lehetne tenni piros-sárga-kék gyurmából Nagy-Románia térképét kigyúrni. Az apró, nemzetileg fejlesztett kezecskékkel az üres wcpapír-gurigákat is piros-sárga-kékre lehet festeni, és abból girlandot fűzni, hogy mindenkinek kellően eltöltse a nemzeti érzés a szívét. 

Ez nem jutott még soha, senki eszébe. Például a Kim családnak sem a szabad és demokratikus Észak-Koreában. Vagy a Szovjetunióban sem. Soha! Feltéve de meg nem engedve, hogy az újítók mind-mind vétkes, gyarló emberek. De az újítás, kedves Rudolf Stauder mester – mégiscsak a legszentebb, amit csak ember véghezvihet. 
Énekeljék hát!”

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: FLAVIU BUBOI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madmax
2023. november 18. 14:59
Azt is siman nyugtaznam ha a budi papir is piros sarga kek lenne
FeketeFehér
2023. november 18. 03:58
Szegény Velkovicsnak elment az esze. :)))))
Akitlosz
2023. november 17. 16:41
Kell három megfelelő pogácsaszaggató forma és megoldható.
Pandaka pygmaea
2023. november 17. 16:24
Nem kéne hülye ötleteket adni. Már csak azért se, mert lehet, hogy az ukránok is olvassák...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!