Szintlépés – a Google lekapcsolta Izraelben és Gázában a térképet

2023. október 24. 06:31

A lépést a Google a helyi közösségek biztonságával indokolta.

2023. október 24. 06:31

A Bloomberg arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg kérésére a Google deaktiválta a valós idejű forgalmat mutató információkat a Google Térkép és a Waze navigációs alkalmazásokban.

„Ahogy korábbi konfliktusok esetében is tettük, a régióban fokozódó helyzetre válaszul, átmenetileg kikapcsoltuk az élő forgalmi adatokat, 

a helyi közösségek biztonsága érdekében”.

Így indokolta a Google szóvivője a vállalat döntését, melynek értelmében a Gázai övezetben és Izraelben is elérhetetlenné tették a navigációs funkciót.

A technológia lényege, hogy úgynevezett anonimizált adattömeg alapján „megjósolja”, mely területeken, utakon jár sok ember, sok jármű, milyen gyors a mozgásuk. A mindennapokban a térképszolgáltatás ezen, valós időben frissülő adatai a dugók elkerülését és a gyorsabb közlekedés segítik. Ám háborús helyzetben következtetéseket lehet levonni belőlük a csapatmozgásokról is – magyarázta a lap.

A Bloomberg úgy vélte, hogy 

a Google az izraeli hadsereg (IDF) kérésére tette elérhetetlenné a régióban az adatokat.

 Ez pedig nagy valószínűség szerint összhangban van azzal, hogy Izrael a várakozások szerint bármely percben elindíthatja a szárazföldi inváziót.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: FIORA GARENZI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. október 24. 09:50
Vagyis nem a térképet kapcsolta le.
lhotx
2023. október 24. 08:49
Köszi a figyelmeztetést. Nem is vettem észre. Azt azért nem veszem be, hogy a csapatmozgások dolgában bárki életekkel játszana. Inkább az lehet az ügyben, hogy a Google beszart, nehogy módot találjanak majd később az elmarasztalására, és -- borzalom! -- kipereljenek belőle néhány milliót.
hoci74
2023. október 24. 07:38
Régi szép időkben a NOKIA ingyen adta a telefonokon a GPSt. Offline is működött. Van egy 925öm,mai napig megy a GPS,nyilván frissítés nincs hozzá... Hát igen, az űrben egy támadás a műholdak ellen, azt se kommunikáció se internet...
Novicsok-5
2023. október 24. 07:32
Ezzel megbénul mindkét fél. Sok idióta még térképről sem képes tájékozódni. Az elhülyülés korában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!