A Hamasz azt hirdeti, hogy minden zsidót meg akar ölni

2023. október 16. 07:42

Nooormális?

2023. október 16. 07:42
Daily Life in Gaza
Laár András
Laár András
Facebook

„És most pár napja, Izraelt érte a Hamasztól, egy súlyos terrortámadás, amelynek következtében ártatlan civilek sokasága halt meg. Többek között egy zenei fesztiválra is lőttek rakétákat, és a menekülőket gépfegyverrel kaszabolták. Erre Izrael jogos önvédelemből elkezdte szétlőni azokat a területeket, ahonnan őrájuk támadtak. Városokat tettek egyenlővé a földdel. Rengeteg ártatlan civil halálát okozták ők is. Elzárták a Gázába irányuló vízet, elektromosságot, sok ezer egyszerű arab ember életét tették lehetetlenné. Pedig ezek a szerencsétlenek nem a Hamaszhoz tartoznak, hanem csak pusztán ott élő gyerekek, asszonyok, és civil ártatlanok.

Ugyanakkor a Hamasz azt hirdeti, hogy minden zsidót meg akar ölni. Ez a célkitűzésük!

Nooormális? Tényleg itt tart az emberiség? Hiába írt Beethoven szimfóniákat, hiába festett Michelangelo szép képeket, hiába fedezte fel Einstein a relativitás elméletet, hiába munkálkodott Freud és Jung az emberi lélek rejtelmein, mire ment ezekkel az emberiség, ha most csak a konkrét gyilkolás marad, mint a problémák megoldása?

Teljesen el vagyok keseredve emiatt. A vallások nem azért jöttek létre, hogy azokra támaszkodva egymást öldököljék a hívek! Az összes művész, tudós, filozófus több ezer éve azon munkálkodott, hogy egy harmónikus békés világban élhessenek az emberek, hogy egyre jobb, könnyebb legyen az élet mindenkinek.

És erre most mégis ott tartunk, hogy csak a gyülölet, és a rombolás marad?

Szégyellem magam az emberiség nevében! Ez nem egy kultúr faj. Ha a világ vezetői csak egy szemernyire is hinnének az Istenben, akár keresztény, muszlim, vagy zsidó alapon, ilyenek nem történhettek volna meg.”

Nyitókép: Mohamed Zaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
but-head
2023. október 17. 15:05
Tehát nem az a kérdés miért ilyen gonosz az emberiség, hanem, hogy miért felejtjük el újra és újra, hogy a gonosszal - ott belül - minden nap szembe kell szállni. S hogy hogyan azt már Laár is jól tudja: "... a folyamatos ima, és meditáció azért, hogy az emberi élet igazi értékei, a Bölcsesség, a Szeretet, és a Gyógyító erő megmaradjanak." De ezt nem lehet megspórolni. A kizárólagosan a jólétet, kényelmet, célzó élet óhatatlanul a gonosz újbóli eljövetelét, szemünk előtt való megtestesülését készíti elő, akkor is, ha nem veszünk róla tudomást.
but-head
2023. október 17. 14:57
"Szégyellem magam az emberiség nevében!" Nos igen, Laár buddhistaként nem tudhatja, hogy minderről nem az "emberiség" tehet. Legalábbis nem közvetlenül. Hiszen szabad szemmel is jól látható, hogy mindezt nem az "emberiség", az emberek többsége csinálja, hanem egy (több) nagy hatalommal bíró kisebbség. És persze az ő befolyásuk alá került - többnyire beteg lelkű - emberek, de még azzal együtt is kevesebben vannak, mint azok akik egyszerűen csak kénytelenek elszenvedni ezek hülyeségét - az áldozatok. És sokan még a fegyverrel harcolók is - akik ezt nem saját döntésből teszik - inkább áldozatok. A háttérben, mindezek mögött ott van a valódi "felelős" - amely Laár, a buddhista számára nem létezik - a sötét erő (Sátán, a Gonosz, stb.) aki folyamatosan arra törekszik, hogy ártson, romboljon mindent, ami pozitív. S persze igaz, hogy hatalma csak az emberek által van, természetesen megáll az emberek, az emberiség felelőssége is, de nem mint a gonoszság forrása, hanem mint eszköze.
Oszodibeszed
2023. október 17. 13:55
Igen, Laár András buddhista. Budapesten a főiskolájukon, aztán a Pál utcában, a Baross utcában, a Rózsák terén, az Attila úton, stb léteznek buddhista közösségek. El lehet látogatni hozzájuk és megnézni, hogy néz ki egy tanítás, egy ima, egy gyakorlat náluk. Közös bennük, hogy imájukat, tanításainak mindig felajánlják minden érző lény javára, és mindig az önzetlen szeretet érdekében fejlesztik magukat és törekednek a megvilágosodás elérésére. Tökéletes ellentétei az iszlám szélsőséges tagozatainak...
catalina11
2023. október 17. 10:53
ekszvájzedcatalina11 2023. október 17. 08:06 Magyar verzióban pedig, értesüléseim szerint, az illésbéla nevű sztálinista író és egyben katonatiszt csinálta a vöröshadsereg újságjában ugyanezt, mikor a harcok a magyar területre értek, a gáborandor meg verset írt a lapba, aminek az "Orosz, irtsd a honfitársam!" volt a refrénje. S tették mindezt a szovjet mundérba bújva. Legalábbis én így olvastam az infót ezekről." nem lennék meglepve...egyébként ha jól emlékszem, Illés Béla dédapja a Járai Máté nevű félbolond színésznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!