Ukrajna F-16-os vadászrepülőgépeket kap Hollandiától és Dániától

2023. augusztus 21. 17:09

Sok-sok hónap lesz még ugyanis, amíg ezeket a gépeket be lehet majd vetni az ország védelmében.

2023. augusztus 21. 17:09
Rácz András
Facebook

„Az, hogy a tegnapi, holland-ukrán és dán-ukrán bejelentés szerint Ukrajna jelentős számú F-16-os vadászrepülőgépet fog kapni (42+19 darabot) , elsősorban nem a háború rövid távú folytatása szempontjából jelentős. Sok-sok hónap lesz még ugyanis, amíg ezeket a gépeket be lehet majd vetni az ország védelmében. Az idei évet tehát az ukrán légierő még biztosan az ex-szovjet repülőgép-típusokkal harcolja végig, sőt, jó eséllyel a jövő tavaszt is.
.
A megállapodás igazi jelentősége szerintem abban áll, hogy hosszú távon is meghatározza, mi lesz a háború utáni ukrán légierő egyik alap harci repülőgép típusa. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok kulcsszerepet játszik majd az ukrán légierő átfegyverzésében.
.
Eddig is lehetett sejteni, hogy Ukrajna repülőgép-igényeit európai gyártó még középtávon sem tudná kielégíteni, de az F-16-osok bejelentésével ez immár biztossá vált.
.
Ne legyen ugyanis félreértés: az Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányok ugyanis arról is szólnak, hogy a háború utáni ukrán haderő milyen gyártók milyen fegyvereit használja majd. Igen valószínű ugyanis, hogy Ukrajna a háború után is egy többszázezer fős, jól felszerelt hadsereget fog majd fenntartani, amelyet értelemszerűen át kell majd fegyverezni az ex-szovjet típusokról valami másra. A légierő harci fő harci repülőgépének kérdése az F-16-osokkal eldőlni látszik.
.
Európai gyártóknak ettől kezdve a légierő kapcsán helikopterekkel lehet helye  (esetleg a Gripenben lehet még bízni, de csak másodlagos típusként), illetve főképp az ukrán szárazföldi erők újrafegyverzésében.

Harckocsik kapcsán várhatóan – és remélhetőleg – meghatározóak lesznek a német Leopard-ok különböző változatai (a továbbra is nagy számban rendszerben tartott T-72-es, T-80-as és T-84-es harckocsik előbb-utóbb elkerülhetetlenül „kikopnak” majd az üzemben tartás nehézségei, illetve e típusok elavultsága miatt).
Azzal, hogy a Rheinmetall javítási és gyártási kapacitást is telepít Ukrajnába, remélhető az is, hogy gyalogsági harcjárművek és páncélozott szállítójárművek kapcsán is fontos szerephez jutnak majd a német cégek.
.
Mindez Magyarország számára sem jelentéktelen kérdés az itteni német, illetve Németországhoz kapcsolódó védelmi ipari kapacitások miatt.
.
(Az ukrán flotta kérdése az előzőeknél jóval kevésbé releváns. A hadiflotta legnagyobb része még 2014-ben orosz kézre került a Krím megszállásával, az utolsó nagyobb hajóegységük pedig 2022-ben veszett oda: a Hetman Szahajdacsnij fregattot horgonyon állva a saját legénysége süllyesztette el, hogy ne kerüljön orosz kézre. Ukrajna várhatóan hosszú távon is várhatóan csak kisebb, partvédelmi hajókat fog fenntartani, erős hajó elleni rakéta és drón-képességekkel támogatva.)”

Nyitókép: Wikipédia
 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. augusztus 22. 12:10
"Igen valószínű ugyanis, hogy Ukrajna a háború után is egy többszázezer fős, jól felszerelt hadsereget fog majd fenntartani, amelyet értelemszerűen át kell majd fegyverezni az ex-szovjet típusokról" Bangyinak alighanem megfőtt az agya is a buziprájdon a fólia alatt, mer' egyébként elmondta volna, hogy mégis mijabánatosbüdösfrancból "tart majd fenn" banderisztán egy a török hadsereg méretével megegyező, a zeju jelenlegi összes haderejéhez mérhető nagyságú hadsereget. Bár azt tudjuk, hogy banderisztán jelenleg sem "tart fenn" haccsereget, mi, a zejróapaji adófizetők tartjuk azt "fenn", sőt, jelenleg a hohol hátországot is mi tarjuk "fenn", láttam nemrég fotókat hohol boltokban kapható árukról, a kétharmad-háromnegyed része még az alapáruknak is "nyugati", zömében zejus gyártmány amik frissen nyomtatott hrivnyáért a zejus árak töredékén kaphatók, ne mondja nekem senki, hogy nem a mi zsebünkből megy ez is.
dupree
2023. augusztus 22. 11:52
Szegény Rácz már megint hadiszakért, elfelejtette hozzátenni, hogy: ezek a 80-as években legyártott gépek, A, B verzióban amelyek MLU-s korszerűsítést kaptak, mind a hollandok, mind a dánok F-35-re várnak, a hollandoknál összesen 40 gép volt ami egyáltalán üzemképes volt a 100-ból. Az F-16 új infrastruktúrát igényel, minőségi felszállót, mert az a kockabetonos rücskös szovjet vacak nem lesz megfelelő. Gondolom az oroszok nem fognak észrevenni egy-két kilométer aszfaltozási munkálatokat sem. Illetve érdemes volna számolgatni, hogy mekkora egy-egy GBU-nak, AMRAAM-nak, Sidewindernek stb a darab ára.... szorozva 61-el plusz megpendíteni hogy Ukrajna vajon miből fogja azt kifizetni. Csak nem az Európai Békealapból ???
lofejazagyban-2
2023. augusztus 22. 09:09
Hollandiában választások lesznek. Ha a libsik nyerik, akkor adhatnak át 40 éves gépeket, az aktuális nyugati csodafegyvert.
pipa89
2023. augusztus 22. 08:14
Minél több fegyver Ukrajnának, annál több halott, annál nagyobb területi veszteség az ukránoknak. Miért nem egyértelmű ez???? Az oroszok nem fogják feladni azt, amit ekkora véráldozat árán szereztek meg. Biztonsági zónát akarnak a NATO-tól, ami érthető, mert ilyen fokú jenki agresszivitásnál nem lehet csodálkozni a z orosz reakción. Vajh' ha Mexikó áttérne a szocialista pártállami berendezkedésre és a jenki határra rakétasilót telepíteni, mit lépne az USA??? Olyan, hogy Nyugat nincs! Csak az USA és Európa van! Ellenkező érdekkel: az USA háborút akar vívatni Európával az oroszok ellen, mi európaiak pedig békét akarunk és szabad kereskedelmet mindenkivel ezen a szárazföldön Kínával, Közép-Ázsiával, Oroszországgal. Minden egyéb elgondolás, politika alapjaiban rossz elgondolás és káros Európára nézve! Egyetlen idegen érdek van Eurázsiában és ez, a jenkiké! Úgyhogy kedves András, sz@rok az F16-saitokra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!