Elhunyt a GIF-ek megalkotója

2022. március 24. 12:52

Stephen Wilhite halálát koronavírus okozta.

2022. március 24. 12:52
null

A GIF a Graphics Interchange Format rövidítése, a formátumon Wilhite a nyolcvanas években dolgozott a Compuserve alkalmazottjaként. A 2000-es évek elején ment nyugdíjba, azóta utazással, kempingezéssel és modellvasutakkal töltötte a szabadidejét – írja a Forbes.

A beszélgetések és a kommentek elmaradhatatlan eleme lett

A GIF a 2010-es évekre vált az internetes mémek, valamint a beszélgetések és kommentek alapjává, még ha eredetileg Wilhite nem is ilyen célokra találta azt ki.

A nyolcvanas évek végén jó minőségű, magas felbontású, színes grafikaként akarta forradalmasítani az akkor még lényegesen lassabb és alacsonyabb sávszélen futó internetes kommunikációt.

A GIF elnevezés feleségétől származik

Felesége, Kathaleen szerint Wilhite egymaga alkotta meg a GIF-et (melynek eredeti kiejtése egyébként nem is „gif”, hanem „dzsif”), méghozzá otthon, és azt addig meg se mutatta a munkahelyén, amíg nem tökéletesítette.

Compuserve-ös munkatársai szerint Wilhite mindig keményen dolgozott, és bár a GIF a legismertebb munkája, a cég több másik projektjében is fontos szerepet játszott.

Egy 2013-as interjú alapján Wilhite kedvenc GIF-je egyébként egy táncoló csecsemő – derült ki a cikkből.

Nyugodjon békében a GIF-ek megalkotója!

 

Nyitókép: Youtube

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. március 24. 16:23
Tudom, hogy dzsifnek kellene ejteni, de az nekem már örökre gif marad. Durva, hogy amikor az még számított, az volt a legjobban tömörítő veszteségmentes képformátum (meg hát a jpg is évekkel később jött...) Isten nyugosztalja!
Dr. Greta Grünberg
2022. március 24. 14:38
Itt a kommentfalon miért nincsenek avatárok, GIF-ekkel? Miért nem lehet a vizuális identitás a magyar kommentelő alapjoga? A művészeket lelövik, ugye?
nick89
2022. március 24. 13:53
Nekünk csak Völnerünk, Kaletánk, Borkaink és kivehetetlen arcú újpesti képviselőn van. És van olyan, aki büszke rájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!