Elhunyt Chick Corea, a jazzlegenda

2021. február 12. 10:39

A 79 éves, negyedik legtöbb Grammy-díjra jelölt zenész, a fúziós zene úttörője és az egyik legnagyobb jazz-zongoristaként számon tartott Chick Corea elhunyt.

2021. február 12. 10:39
null

Karrierje

Karrierje több mint öt évtizedet ölelt fel, utolsó albuma 2020-ban jelent meg. Ő a negyedik a legtöbb Grammy-díjra jelölt a zenészek rangsorában 65 jelöléssel, ebből 23 alkalommal nyert is.

Corea február 9-én hunyt el a rák egy ritka fajtája következtében. A betegséget csak nemrég diagnosztizálták - írta a BBC hírportálja. „Munkáival és évtizedek turnéival milliókat érintett meg és inspirált” – olvasható a közleményben.

Novemberben a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy a karantén idejét új projektek tervezésére használta, alig várta, hogy újra élőben, közönség előtt játszhasson.

Halála előtt rajongóinak küldött üzenetében írta: „Azt remélem, hogy akik érzik magukban a zenélés, az írás, az előadás késztetését, bele is vágnak. Ha nem magukért, a többiekért. Nemcsak arról van szó, hogy a világnak több művészre lenne szüksége, egyszerűen nagy öröm”.

„Chick Corea volt a legnagyobb improvizációs zenész, akivel valaha együtt játszottam. Senki sem volt nála nyitottabb, koncentráltabb, minden pillanatban befogadó volt az iránt, amit az őt körülvevő muzsikusok képviseltek. Micsoda felbecsülhetetlen veszteség” – írta Twitter-bejegyzésében John Mayer énekes.

Sheila E., akivel szintén többször fellépett, azt tette közzé, hogy Chick Corea megváltoztatta az életét zenéjén keresztül. A színész Elijah Wood úgy fogalmazott, hogy egy óriás távozott.

Zenei sokszínűség

Chick Corea otthonosan mozgott a különböző zenei stílusokban, legyen az avantgárd, bebop, dzsesszrock, gyermekdal, kamara- és szimfonikus mű. Kompozícióira jelentős hatást gyakoroltak Bartók Béla művei. Életműve elképesztő, játszott akusztikus zongorán, szintetizátoron, szólóban és különböző zenekarok vezetőjeként, tagjaként is.

A félig spanyol, félig olasz származású Corea az első volt, aki zenei megfogalmazásaiban a zongorát szinte dobként is használta, a zongora-dob műfaját létrehozta. Első lemezfelvételét 1966-ban készítette, Miles Davishez 1968-ban csatlakozott; a trombita királyának számos albumán játszott, köztük az In A Silent Way-en (1969) vagy a Bitches Brew-n (1970). A Circle formáció után 1971 végétől 1973-ig a Return To Forever-rel, Stanley Clarke basszusgitárossal és Airto Moreira ütőssel lépett fel. Játszott Gery Burton vibrafonossal, Herbie Hancock billentyűssel, valamint Mike Brecker szaxofonossal is. 1985-ben létrehozta az Elektric Band triót John Patitucci basszusgitárossal és Dave Weckl dobossal. A kilencvenes évek elején Bobby McFerrin énekessel rögzített néhány duót.

Foglalkoztatta a kortárs klasszikus zene, komponált vonósnégyesre és nagyzenekarra, turnézott John McLaughlin gitárossal. Száznál több albumot készített, nagy slágerei között tartják számon a Spaint és a 500 Miles High-t.

Magyarországi fellépések

Többször járt Magyarországon, tavaly március 24-én koncertet adott volna a Müpában, a koronavírus-járvány miatt meghiúsult fellépésen elsősorban Trilogy című albumáról játszott volna.

Utoljára így 2018 júliusában járt Magyarországon, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott műsort a nyolcvanas évek végén alakult Chick Corea Akoustic Band 21. századi reinkarnációjával, John Patitucci bőgőssel és Dave Weckl dobossal. Korábban a Müpában volt koncertje szólózongorán, Gary Burton vibrafonossal duóban, saját hattagú turnébandájával, a Vigillel együtt is. 2017 májusában az újbudai MoM Sportban adott fergeteges koncertet Trilogy elnevezésű formációjával.

(MTI)

(Fotó: MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2021. február 12. 17:26
Kedveltem a zenéjét, Davissel szenzációs volt. Sajnálom a halálát, nagy zenész volt.Meglepve olvasom, hogy McLaughlinnal játszott, Al Di Meolára emlékeztem. Rémlik, mintha lenne egy bakelitem Meolával és az Electric Banddel, de lehet, hogy rosszul rémlik.....
Sting61
2021. február 12. 15:12
Szerettem! RIP!
alex44
2021. február 12. 15:12
R.I.P. https://www.youtube.com/watch?v=PnSC0tRmya4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!