Beperelné a TikTokot egy 12 éves lány az Egyesült Királyságban

2021. január 05. 10:01

Remélik, hogy a TikTok az eset alapján komolyabban védi a 16 éven aluliakat Angliában és a világ más részein.

2021. január 05. 10:01

Jogi lépéseket fontolgat egy 12 éves kislány, a TikTok videómegosztó alkalmazással szemben, mivel azt állítja, hogy a cég jogellenesen használja fel a gyermekek adatait – írta meg az Index. Hozzátették: a bíróság úgy döntött, hogy a lány névtelen maradhat, ha az ügy folytatódik – jelentette a BBC. Az akciót Anne Longfield, Anglia gyermekjogi biztosa támogatja. Úgy véli, hogy a TikTok megszegte az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényeit.

Az Index megírta, hogy a TikTok szerint viszont „erős szabályozás” van a gyermekek védelmére, amelyek például nem engedik a 13 éven aluliak regisztrálását. A biztos szerint a gond az, hogy az alkalmazás összegyűjti és feldolgozza a gyermekek adatait a videóajánlási algoritmusa működtetése, a nézők figyelmének lekötése érdekében, így próbálva hirdetési bevételeket generálni – írja a portál.

Az Index hangsúlyozza: a biztos videóhívásban azt mondta a londoni Legfelsőbb Bíróságnak, hogy reményei szerint, arra kötelezik a TikTokot, hogy törölje a gyermek adatait, precedenst teremtve. Az ügy tárgyalása jelenleg még csak ott tart, hogy próbálják eldönteni, hogy a 12 éves lány névtelenül egyáltalán terjeszthet-e elő bármilyen igényt. Warby bíró úgy ítélte meg, hogy a lány azt kockáztatja, hogy más gyermekek és a TikTok felhasználói zaklatják majd az interneten, ha kiderül személyazonossága – írják.

(Index, BBC)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. január 09. 17:35
Nálunk a 444, Zsindex és a Telex nevű mocsokmédiát kellene beperelni.
Annalili
2021. január 05. 13:20
12 éves fog perelni?
Vakfolt
2021. január 05. 10:21
Hol vannak ennek a lánynak a szülei, illetve hol a faszomban voltak, mikor a gyermek belekormányozta magát a zaccba?
Mich
2021. január 05. 10:13
A Facebookot és a YouTube-ot miért nem perelik be...?! Hány fiatal lett már öngyilkos az ott megjelentek miatt?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!