Miért adták a Krímet Ukrajnának? Hruscsov fia megszólalt

2017. szeptember 06. 22:21

Szergej Hruscsov szerint az 1954-ben Ukrajnához csatolt Krím-félsziget nem ajándék volt az országnak, csupán egy strukturális- és jogi döntés eredménye.

2017. szeptember 06. 22:21

1954-től egészen a félsziget 2014-es orosz annektálásáig hatvan éven át a Krím egyértelműen Ukrajna területe volt – de miért került ideiglenesen mégis Ukrajna kezébe? Erről Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár fia, Szergej Hruscsov beszélt a „112 Ukrajna” csatornának.

Tudniillik a félszigetet még 1954-ben maga Hruscsov adományozta a Szovjetunió egyik tagjától a másiknak – történetesen az Orosz SzSzK-tól az ukrán tagköztársaságnak. Maga Hruscsov egyébként ukrán volt, ám fia szerint apja döntése mögött semmilyen politikai megfontolás nem volt: „Apám azért adta a Krímet Ukrajnának, mert az földrajzilag is Ukrajnához van kötve, és ha a gazdaságot, meg persze az azóta már elhagyott krími csatornát vizsgáljuk, az Állami Tervbizottság úgy látta jónak, ha a csatorna építését egy jogalany végzi, így a Krímet Ukrajnához csatoltuk.” Hruscsov itt arra az 1961-ben építeni kezdett, majd 1975-ben megynyitott észak-krími csatornára gondol, amely a félsziget keleti felét, Kercset kötötte össze a Dnyeper folyóval – és amelyet azóta már nem használnak.

„Szó sem volt politikai döntésről, ahogy arról sem, hogy az ukrán bürokratákat próbáltuk volna megnyerni, de az sem állja meg a helyét, hogy a Nyugat-Ukrajnában született édesanyámnak adták volna ajándékul. Csupán strukturális- és jogi döntés volt” – mondta a főtitkár fia.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. szeptember 07. 14:36
Csakhogy egy 62-ben epiteni kezdett akrami aligha lehetett hivatkozasi alap egy 54-es dontesre. Az egy szimbolikus gesztus volt, mert akkor lett nemtudomhanyszaz eves Ukrajna. Amugy meg nem volt semmi jelentosege (akkor meg).
illesl
2017. szeptember 07. 08:21
A Krím visszavétele borzalmas, autoriter, antidemokratikus, putyinista, orbanista, xenofób döntés, bezzek az Ukrajnához csatolása velejéig demokratikus, népbarát, a felkelő nap ragyogása által megvilágított történelmi diadal volt.
illiberator
2017. szeptember 07. 06:49
Krimet az őslakó krimi tatároknak kellett volna visszaadni, akiket Sztalin deprtált innen, és a helyükre oroszokat telepített.
Mindjárt
2017. szeptember 07. 06:36
Egyformán utálom az oroszokat és az ukránokat. Putyin seggét nyaló felcsúti cigány gyalázatosan viselkedik és alázza a magyarokat. DE a Krim félsziget és a Kelet-Ukrajnai konfliktusban 100%-ig az oroszoknak adok igazat. Ukrajna mai uralkodói nácik (érted te vadbarom Mich? Ezek a nácik). Megfosztották a kisebbség jogait még a nyelük használatában is. A magyarok nyávogva és nagyon csendesen tiltakoznak miközben Ukrajna területi integritásáért aggódnak DE az oroszok ebben karakánúl és helyesen kiálltak népük oldalán. Krim félsziget örökre orosz marad. Ezért nem érdemes nyivákolni. A kelet-ukrajnai szakadárok vagy saját államot alapítanak vagy nagyon erős autonomiát harcolnak ki maguknak. Ehhez nekünk semi közünk. Peti ne ugráljon Ukrajna területi integritásáért hanem a kárpátaljai magyarok jogaiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!