Van amiben még az Európai Bizottság szerint is sikertörténet lett Magyarország az uniós tagállamok között
Egy olyan rendszer lett sikertörténet, ami 2010 előtt nem volt hatékony, azóta pedig az EU legjobb gyakorlatává vált.
Nem egyszerű a főzdék helyzete.
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint a pálinka drágulásának több oka van, elsősorban, hogy nagy mértékben drágultak a gyümölcsök, valamint a főzéshez szükséges energia is. Állítása szerint a főzdék egy része nem vásárolt fel gyümölcsöt, részben mert vannak főzdék, amelyek értékesítési csatornái a Covid időszakában megszűntek vagy jelentősen beszűkültek, ezért jelentős készletekkel rendelkeznek.
– mondta a Világgazdaságnak Mihályi, aki szerint a gyümölcsvásárlást negatívan befolyásolhatta a jövőbeni bizonytalanságok egyre növekvő árnyéka.
Úgy fogalmazott, a pálinkaszektor lehetetlen helyzetbe kerül, ha elkezdődik az éttermek és szállodák tömeges bezárása, mint a Covid-idején.
Akkor pedig nincs sok értelme gyümölcsöt vásárolni”
– jelezte.
Mihályi László szerint egyértelmű növekedés van a gyümölcsök beszerzési áraiban, átlagosan 25-35 százalékos drágulás tapasztalható, ám tud olyan gyümölcsfajtáról, amely ötven százalékkal lett drágább.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor