Tippelje meg, melyik magyar költőt látja gyerekként

2022. május 30. 12:07

Galéria.

2022. május 30. 12:07
null

A Magyartanárok Egyesülete a gyereknap alkalmából közzétett egy albumot, amelyben magyar írók, költők láthatóak gyerekkorukban. A fotók nagyrészt a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia archívumából valók, minden kép alatt megtekinthető a fotóhoz kapcsolódó hiperhivatkozás is.

Mutatatjuk, hogy nézett ki egy-két jól ismert magyar költő, író gyermekkorában:

***

***

***


Radnóti Miklós 5 éves korában, 1914 körül
Forrás: https://bit.ly/3PTrHZp

A Magyartanárok Egyesülete a gyereknap alkalmából közzétett teljes albumát ide kattintva tekintheti meg.

 

Nyitóképen: József Attila Etus nénjével 1916 körül. Fotó forrása: https://bit.ly/3z6DwW7

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna 03
2022. május 31. 23:03
I'm speechless.
MayorAnna 03
2022. május 31. 13:51
.
írmag
2022. május 31. 10:58
A József gyermekek látványa édesanyjuk erőfeszítését dicsérik megjelenésükben és cáfolják Attilát: De szeretnék gazdag lenni, Egyszer libasültet enni, Jó ruhába járni kelni, S öt forintér kuglert venni. Mig a cukrot szopogatnám, Uj ruhámat mutogatnám, Dicsekednél fűnek fának, Mi jó dolga van Attilának. 1916–1917(?)
Hyazinth
2022. május 31. 10:03
Az a gond, hogy József Attilát jó negyven évig kisajátította a Rákosi- és a Kádár-rendszer, holott ő bőven eszméken és ideológiákon felül elhelyezkedő, tragikus sorsú géniusz volt. A tizenhatodik születésnapomra kapott, József Attila összes verse és versfordítása című kötetből például nagyvonalúan kifelejtették a Nem! Nem! Soha! című irredenta versét. Források bizonyítják, hogy leginkább a kommunista párthoz húzott, de ez a meggyőződése addig volt érvényes, ameddig az ő erkölcsi-világnézeti ideálja meg nem hasonlott a materialista mozgalmársággal. Akkor hátat fordított a komcsiknak ő is. Kapaszkodót keresett, Istent, anyapótlékot, szerelmet, de nem járt sikerrel. József Attila – A paradicsom életté lesz A fák megálltak mozdulatlan, A vizek nyugtalanok lettek, Különös zaj támadt a kertben, Valami bántotta a kertet. Egy hattyú énekelt és úszott Hullámos, karcsú lebegőben, Énekelt, úszott s hirtelen csak Meghalt ott fönn a levegőben. A fűszálak elszomorodtak, Kis homlokukat eltakarták, A bogarak szívére köd jött S a fűszálakat összemarták. Éhes lett minden, a virág is, Melyet jószagú szellő ápol, A harmatból a légy kimászott S Isten eltünt a trónusáról. Fellegbe ment, hogy majd a porban Megsirassa szép, álnok testét. S két ember – átkozták ők egymást S zokogva már egymást keresték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!