Bőséges és jó minőségű a hazai karácsonyi halválaszték

2014. december 21. 13:08

Bőséges, és a csapadékosabb időnek köszönhetően nagyon jó minőségű az idei hazai karácsonyi halkínálat – jelentette ki a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnök. Az egy főre jutó magyar halfogyasztás jelentősen növekedett, azonban ez messze elmarad az uniós átlagtól.

2014. december 21. 13:08

Bőséges a karácsonyi halkínálat, a kereskedők elérhető áron, jó minőségű halat kínálnak a fogyasztóknak – közölte a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke. A ponty kilogrammonként 800-1000 forintba kerül, a ragadozó halak – harcsa, csuka, süllő – kilogrammonként 1500-3000 forint közötti áron kerülnek forgalomba, de a növényevő halakat – kárászt, busát – kilónként már 600-700 forintért is meg lehet vásárolni - mondta el Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Németh elmondta: az állategészségügyi szabályozások miatt nem adhatnak át élő halakat a fogyasztónak, de az árut az értékesítés pillanatáig életben tartják. Ugyanakkor egyre többen keresnek feldolgozott, konyhakész, filézett halakat, aminek kilogrammonkénti ára 1300-1600 forint – tette hozzá.  Beszélt arról is, hogy az idei bőséges csapadéknak köszönhetően a halastavakban folyamatosan cserélődött a víz, kitűnő ragadozóhal-állomány alakult ki. Ennek köszönhetően a halak ízletesek, ezúttal nincs „iszapízük”, amely más években jellemző lehet. 

A MAHAL elnöke szerint a jó minőségű magyar hal iránt folyamatosan nő az érdeklődés. A legfrissebb számítások szerint az egy főre jutó hazai halfogyasztás elérte a 4 kilogrammot, míg az 1990-es években az emberek átlagosan alig 2,5 kilogramm halat fogyasztottak évente.  Németh István emlékeztetett: az Európai Unióban az élősúlyra átszámított átlagos halfogyasztás évente fejenként 17-18 kilogramm. A MAHOP (Magyar Halászati Operatív Program) támogatásával indított, halfogyasztást bővítő marketing program keretében ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a hal egészséges, fogyasztása nem csak karácsonykor ajánlott. 

A magyar halászati ágazat 2015 és 2020 között mintegy 15,5 milliárd forint uniós támogatást kap, amit elsősorban beruházások finanszírozására, új tavak építésére, régi halastavak rekonstrukciójára, halászat gépesítésére fordítanak. A program keretében új halfeldolgozó üzemeket, halboltokat létesítenek.  A haltermelés nyereséges ágazat, a Tógazda Halászati Zrt. éves árbevétele meghaladja a félmilliárd forintot. A termelés jövedelmezőségi szintje viszont alacsony: a hal ára az elmúlt tíz évben alig változott, és tovább növeli a költségeket a kamionok amortizációja és a szállítóeszközpark korszerűsítése. A megtermelt halmennyiség nagy részét nem tudják hazai piacon értékesíteni, ezért Romániába, Lengyelországba exportálják – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2014. december 21. 20:33
http://www.viccesvideok.net/view/1973/h%C3%B3ember-ijesztget/#.VJcf0eNEA
békalepcse
2014. december 21. 18:27
Sok sikert hozzá, de a készítés hőfokára vigyázz, mert magasabb hőmérsékleten elbomlik és nincs jó hatása tovább. Bizony ez zsíros kaja. Az íze pedig a vízminőségtől függ és nem a tó méretétől. Ezek a halak egyébként sem szívesen mozognak, plankton evők.
peninsulavaldes
2014. december 21. 15:50
tessék enni többször.
békalepcse
2014. december 21. 13:55
A növekedés dícséretes, de igen kevés. A hal fogyasztás jelentené a nálunk népbetegségnek számító, szív és érrendszeri betegségek elleni küzdelem gyógyszerek nélküli módját. Minden hal tartalmaz a szervezetünk számára fontos anyagokat, amik fel is tudják oldani az érfal lerakódásait, erősítik az érfalat, de gyógyhatását tekintve a busa tartalmaz ebből a legtöbbet! A busa fogyasztását a klinikai gyakorlatba is be kellene vezetni minél sürgősebben!!! Majd nullára lehetne redukálni vele az érrendszeri műtéteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!