Aminek nincs alkonya

2023. augusztus 03. 10:27

Egy magyar mindig kissé elveszetten érzi magát a tengernél. Nem az ő terepe.

2023. augusztus 03. 10:27
Recognised,As,One,Of,The,Most,Beautiful,Italian,Tower,,The
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Leülni szemben a tengerrel. Lehetőleg kora reggel. Amikor még nem tűnnek fel a futók a parti sétányon, ezek a különös lények, akik valamilyen furcsa késztetést éreznek arra, hogy rosszul indítsák a napot. Persze ők nyilván úgy vannak vele, hogy ez a jó napindítás. Lelkük rajta.

Ha tenger közelében vagyok, igyekszem mindig korán kelni. Itt, Livornóban a kora reggeli séták leginkább a hajók megfigyelésével telnek. A városnak nagy kikötője van, ezért aztán jókora hajók jönnek és mennek. A nyílt vízen nem könnyű megbecsülni a távolságokat, bár egy gyakorlott tekintet nyilván képes felmérni, hogy egy hajó milyen messze van épp a parttól. Nekem ebben nincs gyakorlatom, honnan is lenne. A kontinens belsejében egészen más tereppontokhoz szoktam hozzá. Feltűnnek a látóhatár peremén ezek a monstrumok, a korzikai vagy a szardíniai komp, és képtelen vagyok rájönni, milyen messze lehetnek. A sebességük is szokatlan. Mert egyszerre tűnnek lassúnak és gyorsnak. Itt kellene élnem ahhoz, hogy megértsem a tengeri időt és a tengeri távolságokat.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
emesealma1
2023. augusztus 06. 07:19
Nahát. Elő kell fizetni Győrffy Ákoshoz? Szomorú, bár érthető. Ő Író. Szégyen amivé ez a lap lett. (Mínusz Kohán és Szilvay)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!