Kihívások előtt a gyümölcstermesztők

2023. június 28. 14:50

Egyre fogynak a hazai gyümölcstermő területek, a technológiai színvonal fejlődése mégis lehetővé teszi a megszokott termésmennyiségek tartását. A klímaváltozás miatt viszont búcsút inthetünk több népszerű gyümölcs magyarországi termesztésének.

2023. június 28. 14:50
null

Helmeczi Zoltán írása a Mandiner hetilapban

Június utolsó hétvégéjén kerültek a boltokba, piacokra, út menti standokra az első hazai dinnyék. Bár a gyümölcs már hetek óta kapható a szupermarketekben, a tavasz végi, nyár eleji kínálat túlnyomó része Spanyolországból, Olaszországból, Görögországból és Marokkóból érkezett. A magyar dinnye ugyanis leghamarabb júniusban takarítható be, akkor is csak a déli országrészben: Békésben – Medgyesegyháza és környéke számít a legnagyobb termesztőterületnek –, valamint Tolnában és Baranyában. Ezt követi a hevesi régió, majd július végétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből is megérkezik a dinnye a fogyasztókhoz, és kedvező időjárás esetén akár szeptember közepéig-végéig kapható lesz.

Egy magyar átlagosan tíz kiló dinnyét eszik meg évente <br> Fotó: MTI/Komka Péter
Egy magyar átlagosan tíz kiló dinnyét eszik meg évente
Fotó: MTI/Komka Péter

Szerencsés csillagállás a dinnyepiacon

A dinnyetermelők optimisták az idei szezonnal kapcsolatban,

számukra ugyanis kedvezően alakult a 2023-as időjárás,
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!