Több balatoni jégpálya is bezárt az enyhülés és az eső miatt

2017. február 01. 12:46

A csapadék és a megindult enyhülés miatt Siófokon, Keszthelyen, Balatonkenesén is a kijelölt jégpályák bezárásáról döntöttek, Balatonfüreden még kivárnak. Egyelőre nem a jég vastagsága a probléma, hanem az időjárás miatt rajta kialakult vízréteg. Az még kérdéses, hogy később újra korcsolyázható minőségűre fagy-e a jég vagy sem.

2017. február 01. 12:46

Pintér Tamás, a siófoki jégpálya üzemeltetését végző Balaton-parti Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt nyilatkozta szerda reggel, hogy erre a hétre bezárnak, mivel a lehullott csapadék és az enyhülés miatt vastagon áll a víz a Balaton jegén. Ha nem indul be lényeges olvadás a következő napokban, és ismét hidegebbre fordul az idő, megvizsgálják az újranyitás lehetőségét.

A keszthelyi jégpályát üzemeltető önkormányzati cég illetékesei a szerdai bejárás után úgy döntöttek, hogy a jégpályát átmenetileg bezárják, az újbóli nyitást szintén az időjárástól teszik függővé. Itt a jégvastagság 30 cm, de több helyen hatalmas tócsákban áll a víz.

Balatonfüreden az Eszterházy strandon jelöltek ki hivatalos jégpályát, amelynek gondozója, a Probio Zrt. üzemeltetési vezetője, Ágoston Ferenc a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, egyelőre nem tervezik a jégpálya bezárását, mert a jég biztonságos, állapota megfelelő. 

Balatonkenese önkormányzata közleményt adott ki arról szerdán, hogy a Vak Bottyán strandnál kijelölt jégpályát az időjárási viszonyok romlása miatt átmenetileg bezárják.

Bizonytalan, hogy vissza tud-e még fagyni rendesen a jég

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a lehullott és még várható csapadék, valamint a következő napokban is folytatódó enyhülés rontja a Balatonon kialakult jég minőségét és állagát, de a tavon kialakult vastag jégborítás felolvadásához több idő kell. A következő hetek időjárása még bizonytalan, esély lehet újabb lehűlésre és a vizes jégfelszín visszafagyására. 

Hozzátette, a hétvégén az obszervatórium munkatársai több helyen, a nyílt vízen is mértek jégvastagságot a Siófok-Balatonalmádi közötti vonalon, az 28-32 centiméter között változott. A lehullott ónos eső és a várható kisebb csapadék, valamint a 0 fok fölé kúszó nappali hőmérséklet még nem olvasztja el a Balaton jegét, viszont vízréteget képez a felszínén. Kérdéses, hogy egy újabb hidegfront okozta lehűlés hatására milyen vastag és milyen állagú lesz a jég a következő hetekben. Ilyen, a februári hidegek hatására történt visszafagyásra volt már példa a korábbi években – mondta a meteorológus. (MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik