Szombaton át lehet csúszni a befagyott Balatonon

2017. január 27. 16:22

Szombaton délelőtt 11 órától indul a Balaton-Átcsúszás, vagyis vízimentők segítségével a Balaton jegén való csoportos átkelésre biztosítanak lehetőséget, közelítőleg a tervezett második balatoni komp útvonalán, Badacsony és Fonyód között.

2017. január 27. 16:22

Az utolsó csoportokat délben indítják. 

Mit hozzanak magukkal?

Az alapfelszerelés bakancs, kötél, mobiltelefon, iránytű és korcsolya, vagy más jégsport-eszköz. Nem mindennapi rendezvényről van szó, hanem közösségi jégtúráról, melyhez a lehető legbiztonságosabb kereteket igyekeznek megteremteni, de nem elég jó bulinak tartani, hanem úgy kell felkészülni rá, mint egy expedícióra, hiszen a Balaton-Átcsúszás a sarkkörön inneni Európa legnagyobb és legextrémebb jégtúrája, mivel a mérsékelt égövi Európa többi nagy tava nem fagy be télen, áll a szervezők Mandiner.Balatonnak küldött sajtóközleményében.

Az előrejelzések szerint kitart a téli fagyos időjárás, és kellően vastag, biztonságos marad a tó jege is egy ilyen rendkívüli balatoni programhoz, így csupán köd esetén kell lemondani szombat reggel az esemény megtartását. A résztvevők szombaton egy előre bejárt, kijelölt útvonalon szakaszosan indulhatnak el Badacsonyból, a kikötő melletti strandról. A túlparton, a fonyódi kikötő melletti nagy strandnál forralt borral, meleg ételekkel, jégpartival várják őket.

Mindenben kövessék a vízimentők instrukcióit

A résztvevők kellő létszám esetén jelképes élőláncot alakítanak ki az északi és a déli part két érintett települése közötti, mintegy 5,2 kilométernyi távolságon. A gyalogtúrára vállalkozók mellett várnak minden jégsport kedvelőt, akár korcsolyával, akár fakutyával érkezik - ha addig hó hullana akkor a sífutókat is -, a szánkós túrázókat, a kutyás jégszánokat, a jégvitorlázókat, a jégszörfösöket, a kite-korcsolyázókat, jöjjenek és használják ki az alkalmat, hogy végre jó a jég.

Az ötletgazda, Kardos Gábor felhívja a figyelmet, hogy a résztvevőknek mindenben követniük kell a rendezvényt biztosító VMSZ (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) szakemberereinek az instrukcióit. A javasolt útvonalról letérni nem lehet, mivel a Balaton jegén bárhol lehetnek rianások vagy akadhatnak olyan meleg vizű források, amelyek felett vékonyabb a jég. Mivel az időjárás a nyári Balaton-átúszáshoz hasonlóan ennél a programnál is meghatározó jelentőségű, és csak a start előtt pár órával lehet pontosan megállapítani a ködveszélyt, a rendezvény megtartásáról szombaton reggel 9-ig hozzák meg a végleges döntést, nyilatkozta a Balaton-átcsúszás ötletgazdája.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2017. január 28. 02:10
Tervezett komp Badacsony és Fonyód között... Na az még egy agyament elképzelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik