Nyílt Levél Dr. Áder Jánosnak

2015. szeptember 11. 12:03

Környezettudatosságra nevelni a fiatalokat legkevésbé a látványosan környezetszennyező akciók alkalmasak.

2015. szeptember 11. 12:03
Balatoni életért közösség a régiónkért

„Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!


Az idei nyáron több tízezer léggömb eregetésére került sor fiatalok által különböző fesztiválok keretében. A nyilvánvaló környezetszennyezés miatt az illetékes hatóságoknál közérdekű bejelentést tettünk, valamint széles körben nyilvánosan is felhívtuk a figyelmet a léggömberegetések káros hatására, a szervezőket, szponzorokat is megszólítva. Mindebben a további káros környezeti hatások megelőzése motivált minket, és kiemelten a fiatalok szempontjából szerettük volna tudatosítani az ügy fontosságát. Örömünkre szolgált, hogy a Zamárdiban megtörtént esetnél az a népszerű zenekar, melynek pont a koncertje előtt történt a 10 000 léggömb feleresztése (Strand Fesztivál, szombat, augusztus 22.) nyilvánosan is elhatárolódott az akciótól.

Mindennek kapcsán derült ki, hogy a nagy számban történő léggömberegetési akciók a Köztársasági Elnök Úr által indított Élő bolygónk kampánnyal kapcsolatosan, erre hivatkozva történtek, tehát kiemelten környezetvédelmi szándékkal. Kérjük a közvélemény számára  tegye egyértelművé, hogy nem az Ön szándékainak megfelelően történt a lufieregetés az Élő bolygónk kampány keretében vagy ahhoz kapcsolódva. A részrehajlás nélküli és igazságos eljárás lefolytatása érdekében  különösen fontos, hogy az eljáró hatóságok vizsgálatát ne hátráltassa vagy gátolja semmilyen formában a legmagasabb közjogi méltóság bármilyen indirekt érintettségének látszata vagy vélelme. Ezért is fordulunk Köztársasági Elnök Úrhoz, mert szükségesnek és felettébb kívánatosnak tartjuk egyértelmű állásfoglalását a léggömberegetések ügyében. Bízunk benne, hogy környezetvédelmi kampányának fontosságára és hitelességére való tekintettel egyértelműen elhatárolódik a léggömberegetésektől, illetve azoktól, akik valós és hiteles környezettudatossági üzenetek közvetítésére alkalmatlannak bizonyult tanácsokat adhattak az Élő bolygónk kampány kapcsán. A globális felmelegedés és a környezetvédelem nem lufieregetés, sokkal komolyabb és fontosabb ügy annál. Környezettudatosságra nevelni a fiatalokat legkevésbé a látványosan környezetszennyező akciók alkalmasak.

Míg különös tisztelettel tekintünk környezetvédelmi elkötelezettségére, Köztársasági Elnök Úrhoz jelen levelünkkel elsősorban mint az államszervezet demokratikus működését biztosító jogrend legfőbb őréhez fordulunk (Alaptörvény, 9. cikk), hogy az ügy kapcsán foglaljon állást és lépjen fel minden olyan akció ellen, mely alkalmas arra, hogy általában a törvények és különösen a környezetvédelmi törvényeink megsértésére buzdítsanak. A szándékos és tömeges léggömberegetés nyilván ilyen. Kérjük lufikampányokat javasló marketing tanácsadók helyett emberileg inkább a szívére, szakmailag pedig a témában kompetens zöld szervezetekre hallgasson, illetve vegye figyelembe válaszában ezek egyértelmű tiltakozását a lufieregetés ellen. Egyben kiváló alkalom lehet ez arra, hogy környezettudatossági kampányába bevonja tanácsadóként a hazai zöld szervezetek legkiválóbb szakértőit, hogy a jövőben elkerülhetővé váljanak a hasonló fiaskók. Minden környezettudatossági kampány sikere szempontjából döntő a civil társadalom bevonása, illetve a civil szervezetek lehető legjobb együttműködése az állami szervekkel és vezetőkkel. Emiatt különösen fontos és jó üzenete lehet Köztársasági Elnök Úr egyértelműen pozitív válaszának, melyben törvénytisztelő állampolgárként, emberileg és elkötelezett környezetvédőkként egyaránt bízunk.

Budapest, 2015, szeptember 9.

Tisztelettel:

Balatoni életért
Csoport a régiónkért”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kenwood
2015. szeptember 12. 04:21
Nem a leggömb eregetes a legföbb problema a Balatoton. De, ha ez zavarja az ott elöket es tenyleg karosit, akkor abba kell hagyni!
komondor
2015. szeptember 11. 23:01
Káder Jánost hiába kérdezik mert rögtön viktort kérdi,hogy mit válaszoljon. Smitt2-álamfö.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik