Nyílt levél a lufieregetések leállítására

2015. augusztus 26. 21:16

A Punnany Massif együttes koncertjén saját híradásuk szerint tízezer lufit engedtek el „környezetvédelmi” üzenettel, ami különösen visszatetsző egy ilyen nyilvánvalóan környezetszennyező akció esetében.

2015. augusztus 26. 21:16
Balatoni életért közösség a régiónkért
A zamárdi Strand Fesztivál ünnepélyes zárásaként szombaton (augusztus 22-én) a Punnany Massif együttes koncertjén saját híradásuk szerint tízezer lufit engedtek el „környezetvédelmi” üzenettel, ami különösen visszatetsző egy ilyen nyilvánvalóan környezetszennyező akció esetében:
 
http://welovebalaton.hu/balaton.ejjel/valaki.elveszitett.10.ezer.lufit.zamardiban.kepek

A balatoni régió és a fesztiválok zöldítése, fenntarthatóvá tétele iránt elkötelezett szervezetként különösen fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a szervezők és a közvélemény figyelmét arra, hogy környezetünk védelme nem lufieregetés. Különösen fontos fellépni a képmutató környezetvédelmi kampányok e szimbóluma ellen, annál is inkább, mert a környezetszennyezésnek ez a módja ma egyre terjed és reklám célból, céges vagy magánrendezvényeken gyakorivá vált.
 
A környezetszennyezés fokozottan veszélyes olyan esetekben, mikor a szennyezés látszólag eltűnik a szemünk elől és gyakorlatilag visszagyűjthetetlenné válik, ami a károkozó felelősségét nem csökkenti, hanem jelentősen növeli, mivel az okozott kárt helyrehozhatatlanná teszi. Nyilvánvalóan a környezetszennyezés különösen káros, minősített esete, ha bármilyen formában divatos, menő dolognak, vagy „jó bulinak” tüntetik fel, különösen akkor, ha ezt fiatalok elé állítják követendő példaként. Ha nem jópofa egy teherautónyi szemetet kiönteni az utcára vagy az erdő szélére, akkor még kevésbé szabad „jó bulinak” tartanunk egy ennél beláthatatlanabb és helyrehozhatatlanabb károkat okozó lufieregetést. Ez a környezetvédő üzenettel megvalósított környezetszennyezés nemcsak felesleges, félrevezető és káros, de a lufikra elköltött jelentős összegeket nyilván valódi környezetvédelemre is lehetne fordítani, ha a megjelölt cél tényleg fontos számunkra.
 
Éppen ezért fordulunk az akciót és a Strand Fesztivált szervező Sziget Irodához, illetve a Punnany Massif együtteshez, hogy a fentieket felismerve haladéktalanul nyilatkozzanak arról, hogy a jövőben rendezvényeiken semmilyen formában nem történik hasonló környezetszennyezés, főleg nem olyan formában, ami az ilyesmit „jó bulinak” vagy trendi dolognak és ezáltal a fiatalok számára követendő mintának mutatná.
 
Sajnos nem megfelelő megoldás az sem, ha „lebomlónak” vélt lufikat használnának, mivel valójában ezek is szennyezik a környezetet és nagy mennyiségben elengedve veszélyeztethetik a légi közlekedést is. A léggömbök konkrét esetünkben könnyedén a Balaton vizén landolhattak, a rájuk kötött zsinór védett vízimadarak lábára tekeredhet, sérülésüket, szélsőséges esetben halálukat okozva.
 
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ugyanez a jelenség nyugati környezetvédők és környezettudatosabb társadalmak számára már elfogadhatatlan:
 
Értjük, hogy sok cég és rendezvény ilyen formában mutatja meg marketing üzenetét, hogy az egész csak lufi, fel van fújva és belül gyakorlatilag nincs semmi, de ilyen üzeneteket is lehetne úgy
közvetíteni, hogy az ne legyen környezetszennyező és jogszabálysértő.
 
Több környezetvédő szervezet segítségét is kértük, melyek közül figyelemfelhívó kezdeményezésünket és nyílt levelünket eddig a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Védegylet, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság, Védegylet Pálkövéért Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Balatonfői Partalja Környezetvédő Közhasznú Egyesület biztosította támogatásáról, amit ezúton is köszönünk.
 
 
a Balatoni életért
közösség a régiónkért
Telefonon: 06 20 3840990
 
*
 
Melléklet a szakmai háttérről
a lufieregetés környezeti kárait leíró tanulmányok, azok ellen tiltakozó akciók és mozgalmak e listája kellőképp mutatja, hogy a jelenség leírása és elítélése csak itthon tűnik újnak -
világszerte már számos jó példát találunk arra, mit jelent a valódi környezettudatosság a lufieregetés helyett:
 
 
Az égbe repülő lufik döntően héliummal vannak felfújva, mely anyag kulcsfontosságú pl a gyógyászatban, azonban földi készleteink kifogyóban vannak (részben pont a parti lufik miatt):
 
A lufieregetés leállítására világszerte alakult néhány szerveződés, közösségi csoport, illetve mozgalom:
 
 
 
 
A felhívásunkat ezzel is támogató német Greenpeace-től pedig a következő referenciákat kaptuk:
 
 
 

http://ec.europa.eu/environment/water/marine/pollution.htm

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2017. január 26. 14:17
"Nem kell ezt úgy felfújni!" :DDD
yanoo
2017. január 26. 14:17
Így van, ízlés dolga.Tucat stucc-stucc.A lányom hallgatja, én meg olyan vagyok, mint a szüleim voltak...Nem lehetne lehalkítani ezt a szart ! Persze, én a Slayeren nőttem fel.A minimálcuccok idegesítenek.
C.Dömötör
2017. január 01. 21:32
Nem, nagyon jó zenét csinálnak, először meg kell hallgatni őket, és utána kritizálni.
C.Dömötör
2015. szeptember 03. 15:22
Nem kell ezt úgy felfújni! Azért ez tetszett: ,,A lufieregetés leállítására világszerte alakult néhány szerveződés, közösségi csoport, illetve mozgalom." A világ szétesik, a harmadik világháború a küszöbön, és mégis, ilyesmire is jut idő. Ecce homo.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik