A Balaton Hawaiinál is szebb

2015. augusztus 12. 13:14

Azt gondolom, hogy minél több lehetőségen kell dolgozni ahhoz, hogy a külföldi turistákat szezonon kívül is ide vonzzuk. Interjú.

2015. augusztus 12. 13:14
Andreas Novotny
We love Balaton

A saját vállalkozásodat vezeted Tihanyban. Mivel foglalkozol pontosan?


Egy windszörfözéssel, vitorlázással, SUP-olással (Stand Up Paddling) és jacht charterezéssel foglalkozó vízi sportcentrumot működtetek. Korábban, 1988 előtt a Fertő-tónál dolgoztam, windszörföt és vitorlázást oktattam. Akkoriban az osztrák főnökömé volt a Club Tihanyban lévő windszörf és vitorlás iskola, amit el akart adni, de engem nem különösebben vonzott az, hogy Magyarországra költözzek. Végül a felesége elhozott ide egy kétnapos útra – tudta, hogy azonnal meg fogom gondolni magam, amint meglátom a helyet. Még mindig emlékszem, milyen volt, amikor először pillantottam meg a Tihanyi félszigetet. Csodálatos volt végigautózni a part mentén, megfogott a gyönyörű táj. Azóta itt vagyok – 26 éve –, Hettivel is itt ismerkedtünk meg. Imádom! (...)

Magyar fiatalok közül is egyre többen szeretnének leköltözni a Balatonhoz és itt munkát találni vagy akár saját vállalkozásba kezdeni. Szerinted miért van az, hogy sokan mégsem merik ezt meglépni?

Csak akkor tudnak a tóhoz költözni, ha találnak itt munkát. A legtöbb munkalehetőség a turizmusban van, de sajnos a turistaszezon nagyon rövid, igazából nincs két hónap. Az olyan helyeken, mint Ausztria, az emberek már megtalálták a módját, hogyan lehet nagyjából egész évessé tenni a szezont. Még a síparadicsomokban is elérték, hogy egész évben vonzzák a turistákat: a hegyi kerékpározás, túrázás, hegy- és sziklamászás, rafting és kajakozás csak pár példa erre. Azt gondolom, hogy minél több lehetőségen kell dolgozni ahhoz, hogy a külföldi turistákat szezonon kívül is ide vonzzuk.

Tapasztalsz fejlődést a Balaton környékén, amióta itt élsz? Változtak valamilyen irányban a megélhetési lehetőségek, az infrastruktúra, a Balatonról kialakított kép?

Bizonyos dolgok nagyon sokat változtak. Tihany és Balatonfüred például egyre szebb és attraktívabb, sok pénzt költöttek arra, hogy szebbé varázsolják a házakat, az utcákat és a különféle helyeket. A jól szervezett eseményekből is egyre több van, ezek főleg a magyar turistákat vonzzák, de sajnos ezeknek a híre nem nagyon jut el más országokba. Szerintem jó ötlet lenne többet fordítani a Balaton környékének népszerűsítésére más országokban is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
banned again
2017. január 01. 18:42
Nem. Először ki kell alakítani versenyképesre, fizetést kell adni a szolgáltatóknak, és aztán.........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik