Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. augusztus 9. 08:26

Hihetetlen adottságai vannak a Balatonnak, ami nincs kihasználva. Interjú.

Vállalja azt a meghatározást, hogy a Kistücsök balatoni vendéglő?

Igen, mindenképpen az. Rögtön hozzáteszem, hogy egyben somogyi vendéglő is. Nagymértékben támaszkodunk a megyére: a helyi beszállítókra, vendégekre, termékekre. Mindez érvényes persze az egész balatoni régióra is.

Húsz-harminc kilométerre a parttól ugyanolyan lenne a Kistücsök, mint a part menti Balatonszemesen?

Azt hiszem, működne, de kisebb személyzettel és kevesebb férőhellyel. Nem csak a »balatonozóktól« függ az étterem sikere, nagyon sok olyan vendégünk van, aki kimondottan miattunk jön Balatonszemesre. Ezért működne az étterem 20 kilométerre a parttól is.

Július elején még bőven lehetett szállást foglalni a parti apartmanokban: az egyik tulajdonosa azt mondta nekem, hogy a szezon már besűrűsödött július 10. és augusztus 20. közé. Mivel magyarázható, hogy ilyen rövid ideig tart az üdülési periódus a Balatonon?

Elégé összetett probléma, amiben nagy felelőssége van a balatoni vendéglátós vállalkozóknak. Tudatosan összehúzták a szezont. Egy vendégem mesélte, volt olyan év, hogy lejött a családjával augusztus közepén, amikor még minden nagyon szép és jó volt. A második héten – ami már az augusztus 20-a utáni időszakra esett – azt látták, hogy a jó idő ellenére sorra zártak be a balatoni büfék, a jégkrémválaszték minimális volt, a büfés már nem rendelt újabb adagot. Rátört a vidékre a szezonzáró hangulat. Ekkor eldöntötték, hogy a következő évben korábban jönnek, hogy a nyaralásuk a szezonra essen – éppen ezért ez egy önmagát gerjesztő folyamat. Ugyanakkor minden egyes programot, fesztivált a főszezonra szerveznek, pedig ezeket lehetne úgy is használni, hogy szezonhosszabbító hatásuk legyen. Így ha valaki nemcsak strandolni akar, másfajta kikapcsolódásra vágyik, azt szezonon kívül is megkaphatná. (...)

Turisztikai szakemberek gyakran állítják példaként a balatoni vállalkozók elé a Garda tavat, amelyet a gasztronómiai kínálata tett naggyá az utóbbi években. Eljuthat valaha arra a szintre a Balaton?

Hihetetlen adottságai vannak a Balatonnak, ami nincs kihasználva. A minőségi gasztro- és borturizmusban nagy lehetőségek vannak, amihez hozzájön a kerékpár-, a sportturizmus, aminek kifejezetten kedvez a sík terep. Meg kell nézni, hogy a Fertő tó osztrák oldalán mennyien bringáznak: hiába épült ki a kerékpárút a Balaton körül, még nem kaptak rá. De azt gondolom, mindez csak idő kérdése.”

A bejegyzés trackback címe: http://balaton.mandiner.hu/trackback/3614


17 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintamíg nincs itthon egy stabil,nem hétről-hétre tengődő nagyobb társadalmi réteg,addig ne is várjanak fellendülést!

Akinek pénze van itthon,az külföldre megy,aki pedig menne a Balatonra,annak nincs pénze megfizetni.(vagy csak 1-2 napra)

A Balatonnak főleg a hazai keresletre kellene berendezkednie,de ehhez el kell felejteni a nyugat-európai árakat.

Amíg ezt nem fogják szem előtt tartani,addig marad a 1-1,5 hónapos szezon,az év többi részében pedig maradnak a bezárt büfék...

Válaszok:
Karcolt | 2012. augusztus 9. 12:05

Nem ismerem a déli partot, de például Füreden főszezonban 20€/fő/éj alatt talál az ember szállást, ami nyugat-európában vagy Horvátországban igen olcsónak számít. Kajában szintén olcsóbban ki lehet jönni - az más kérdés, hogy a legtöbb helyen botrányos a minőség és a kínálat.
Például amikor egy strandon öt egymás melletti büfében gyakorlatilag ugyanaz a kínálat és az a kínálat a 35 fokban szinte fogyaszthatatlan, dögnehéz, de legalább még szarul is, szar alapanyagokból elkészített magyarosch kaja (lángos, pacalpörkölt, babgulyás, kolbász-hurka, igen vastagon rántott hús) + hekk (és még ez sem frissen készül), friss saláta gyakorlatilag nincs, nemhogy 3-4 fajta összeállításban, mint bármely közepes mediterrán nyaralóhelyen. Azt elhiszem, hogy van igény ezekre a menzakajákra és lángosra, de azt azért erősen kétlem, hogy könnyebb ételekre (olaszos tésztákra, salátákra, nem rántott vagy valamilyen módon lisztes mártással vagy zsiradékkal nehézzé tett halakra, húsokra) ne lenne kereslet - főleg, hogy nem is drágább ezeket előállítani...

Válaszok:
nippur | 2012. augusztus 9. 19:38

Hidd el a vendéglősök azt árulják amire van kereslet + nekik is megéri. Ha olyan kajákat árulnának, amit nem vesznek meg, nagyon hamar csődbe mennének. Egy strandbeli vendéglátó hely (kb. 40m2) bérleti díja 2 hónapra (ennyi a szezon max) 1 millió ft., + az alkalmazottak bére, + az állami lehúzás kb. 60-70%. Én azt csodálom, hogy még van olyan merész, aki ki mer nyitni ilyen feltételekkel. Én egyébként finom lecsót, főzelékeket hiányolok, de szerintem nincs rá igény úgy ahogy a medirrán salátákra sem. Viszont pizzasütő van dögivel, úgyhogy kiélheted nyugodtan olaszos hajlamaidat bárhol.

Egyébként a főszezonban a strandok többsége zsúfolásig tele van minden híreszteléssel szemben, mivel lényegesen olcsóbb, mint bárhol külföldön. A környéken 1 stranbelépő 2 felnőtt+ 2 gyerek kb. 1200-1400 ft. Ezért van tiszta Wc, zuhanyzó, nyírott, öntözött fű, gyereköböl, játszótér, foci, stb. pálya, és nyugodtan állíthatom, hogy kedves személyzet (főleg ennyi bérért), és minden igényedet, problémád előadhatod ékes anyanyelveden. Nyilván megvan a külfödi nyaralásnak is a szépsége, de hogy ár/érték arányban itthon jársz a legjobban ez biztos. Ennek ellenkezőjét csak néhány sznob hangoztatja. Érdekes, minden "Horvátország jaj de ócsó" ismerősöm dugig fölpakolt hűtőládákkal, rekesz sörökkel indul útnak, és 200.000 alatt nem sokan költenek.


Ez egy demagóg, korlátolt szöveg, amit sokan harsognak. Valószínüleg zaklatott idegállapotban látogattad meg a Balatont, és saját magad problémáit kivetítetted a környezetedre. De végül is igazad van: Menjen ki mindenki a Weissensee-hez 1 hétre, aztán majd tudja igazán értékelni a Balatont. Annyi pénzért itt ő lesz a király.


sajnos a félázsiaiak egy szezon alatt akarnak meggazdagodni a magyarbűnözők fellegvárában a balatonon.


Tisztelt Balázs ! Tisztelt Okos Emberek !
Divat ma mindenhez, hangzatos részigazságokkal tarkított ( megmondom a tutit ) módon hozzászólni.
A Te éttermedben , ma Magyarország lakosainak maximum 5 %-a engedheti meg magának hogy egyen, azért mert nincs több pénze. Feketén fehéren ismétlem , NINCS RÁ PÉNZE !!!! Ismered az átlagkereseteket, nem akarom hosszan fejtegetni, ez tény. Szüksége van arra a gagyi vendéglátásra, ahol 1500 Ft-ért meg tud ebédelni, mert NINCS TÖBBRE PÉNZE. Magyarország két világháborút vesztett gazdaságilag és mentálisan is egy hátrányos helyzetű ország. Tisztes ember vagy a vendéglátás terén, kérlek old meg ,hogy egy 3 gyerekes család 5000 Ft-ból tisztességesen megebédelhessen, de a nagy átlagnak még ere sem nagyon van pénze. Ez egy nemzeti kihívás , szerintem tehetséges vagy és el tudod érni, bevonulsz az ország történelmébe.

Üdv
L


Mindegy Gagyikám, amúgyis fikáznád, bárhogy lenne.
Joav is biztos fikázza a Velencei tavat.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó