A nacionalizmus valláspótlék, nem lehet belőle kiszabadulni, csak rálicitálni

2024. április 10. 10:27

Mindig elegük van a magyarországiaknak belőlünk. Valószínűleg azért, mert hasonlítunk rájuk. Interjú.

2024. április 10. 10:27
Vida Gábor
HVG

Nyitókép: Képernyőfotó

„HVG: Különös a fogadtatása a Senkiháza – Erdélyi lektűr című regénynek: vagy nagyon szeretik, vagy azt mondják, túl sok szó esett már Trianonról, Erdélyről, elég volt a történelmi traumából.

Vida Gábor: Csak az igazat mondják! Nem tudom felmérni a könyv hatását, de egy keresztény atyafi azt mondta nekem, hogy most már elege van az erdélyiekből.

HVG: Sokszor volt már elegük a magyarországiaknak az erdélyiekből.

V. G.: Mindig elegük van a magyarországiaknak belőlünk. Valószínűleg azért, mert hasonlítunk rájuk. Pénzt akarunk, enni akarunk, el akarjuk venni az elvehető földeket, helyettük akarunk gondolkodni, meg akarjuk szabni, merre menjen a világ. Ezért nem szeretjük mi, magyarok egymást, mert hasonlítunk egymásra.

HVG: A románok meg a magyarok szeretik egymást?

V. G.: Nagyon, mert nem hasonlítanak egymásra! Az egyik románul beszél, a másik magyarul. Néhány éve a román ortodox egyház szakrális ünneppé nyilvánította a disznóvágást. Magyarországon a pálinkafőzést nyilvánították emberi jognak. Amúgy meg mindkét országban a túlélés a tét.

HVG: Ez most a vidék apológiája vagy kritikája? A regény helyszíne jól felismerhető, átlagos erdélyi kisváros, de nem konkrét hely. A Nagy Magyar Vidéken járunk.

V. G.: Én szeretem a vidéket, nincs azzal baj. A gond akkor kezdődik, amikor valami olyasmit akarunk a vidéken számonkérni, amit nem kellene. Nem az a probléma, hogy valaki otthon disznót vág, pálinkát főz. Az a gond, ha nem jár a busz, ha beomlik az aszfalt, a híd. Hogy be lehet-e kapcsolni ezeket a településeket egy ország életébe, ez a nagy, közös kérdés.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­g­ö­­s­­ ­­­l­­­á­­n­y­o­­k­­ ­­v­­­á­­­r­n­­a­­k­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
EX_Terminator
2024. április 11. 16:31
És a cipőm talpára ragadt kutyaszar ismét megszólalt.
Welszibard
2024. április 11. 11:46
"Magyarországon a pálinkafőzést nyilvánították emberi jognak." Innen már csak egy lépés a Landeszmann főrabbi által megfogalmazottakhoz (1992): „(...) ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack.” Köszönjük Vida Gábornak az újabb (ön)ostorozást és a remek érveket a román nacionalistáknak. Tessék menni - ez utóbbiakkal együtt - ünnepelni az Úz-völgyi magyar katonatemetőbe.
MaBaker
2024. április 11. 00:53
Az ilyenek szoktak kettős állampolgárok lenni, vagy egy helyre járnak "templomba"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!