Döbbenetes számok: elhagyják a magyarok Ausztriát

2023. december 19. 15:56

Az igazi vízválasztó a december lesz: addigra ugyanis beindul a síidény, és a vendéglátásnak szüksége lehet az extra munkaerőre.

2023. december 19. 15:56
null

Novemberben is érzékelhetően csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma – legalábbis ez derül ki az osztrák társadalombiztosító friss adataiból. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

A magyar szempontból kedvező munkaerőpiaci folyamat augusztus óta tart, 

ez idő alatt mintegy 8000 magyar állampolgár hagyta el Ausztriát.

Arról nem szól a statisztika, hogy a távozó magyarok hová teszik át a székhelyüket, de tény, hogy a nyár utolsó hónapjához érve még 126 656 főből állt a magyar kolónia, amely november végére 118 930-ra apadt” – írja a portál. 

A legnagyobb esés októberben következett be, amikor egyetlen hónap leforgása alatt 4494 magyar lépett ki Ausztriából. Ehhez képest a november jóval kisebb, de még mindig markáns csökkentést hozott: 994 honfitársunk döntött úgy, hogy nem dolgozik tovább az osztrákoknak, ez közel egy százalékpontos mínusz.

Mi lehet a csökkenés oka?

Azt mindenképpen fontos tisztázni, hogy egy évvel ezelőtt még csak 111 410 magyart tartottak nyilván az osztrák munkaerőpiacon, ehhez képest a mostani 118 930-as szám egy hétszázalékos növekedést jelent. Viszont arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy miközben 2023 októbere és novembere között mintegy 1000 fős csökkenés ment végbe, 2022 októbere és novembere között mindössze 385-en döntöttek a távozás mellett. 

Vagyis jelenleg határozott zsugorodás tapasztalható.

Az igazi vízválasztó a december lesz: addigra ugyanis beindul a síidény, és a vendéglátásnak szüksége lehet az extra munkaerőre. Ezt a tavalyi számok is visszatükrözték: akkor novemberről decemberre több mint ezer új magyar dolgozót szívtak fel az osztrák munkaadók. Kérdés az, hogy ez az idén is megismétlődik-e.

Egyébként a feltételezés szerint az ausztriai magyar munkavállalók fogyatkozása leginkább az osztrák munkaerőpiac ciklikusságára vezethető vissza. A leginkább emberigényes szektor a mezőgazdaság és a turisztika. Az előbbi téli álmát alussza, az utóbbi pedig most kezd éledezni, jön a téli szezon. Könnyen lehet, hogy a rohamtempóban fogyó ausztriai magyarok jelensége mögött éppen az a fő mozgatórugó, hogy az ezekben az ágazatokban a kenyerüket kereső foglalkoztatottak egy részét átmenetileg kijelentették.

A Világgazdaság kiemeli: a magyar dolgozók elszívására nagy esély van rá, ugyanis az osztrák munkaerőpiac kifejezetten vadássza a magyar munkaerőt. „Tömegével van rá példa itthon, hogy ausztriai állásokra különböző ügynökségek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. Ez káros a magyar gazdaság számára, hiszen komoly emberhiány mutatkozik számos, főképp fizikai, kétkezi munkakörben. Márpedig az osztrákok főképp ilyen feladatokra alkalmazzák a magyarokat. Ezért aztán az osztrák és a magyar munkaerőpiac éles versenyben áll egymással” – fogalmaz a portál.

Jól mutatja, mennyire extrém a magyar munkavállalók száma Ausztriában, hogy novemberben összesen 983 699 külföldi munkavállalót regisztráltak az osztrák munkaerőpiacon. A 118 930 fős hazai populáció tehát azt jelenti, hogy minden nyolcadik nemzetközi dolgozó magyar volt Ausztriában. De a négy hónapja tartó csökkenésnek köszönhetően már nem a magyarok munkavállalók vannak a legtöbben nyugati szomszédainknál, hanem a németek, akik az előző hónapban csaknem elérték a 124 ezer főt.

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: hataratkelo.hu

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. december 19. 20:22
Ha oda mennek az,ha onnan jönnek az is.Minden döbbenetes.Röhej.
zakar zoltán béla
2023. december 19. 20:09
Egy gépről itt termett 8-10 majom, s felsóhajtott Dar Win: Igazam vagyon!
Tommaso
2023. december 19. 19:44
Szaros Alsó Gatya még a FIDESZ irányitotta KSH számainak sem hisz, pedig most kivételesen valósak, igazak. Szaros Galsó Atya képtelen elhinni, hogy hőn szeretett vezére uralkodása alatt 10 millióról 9,6 millió alá süllyedt a magyarock száma. Pedig sajnos igaz. És ez a tendencia mindaddig folytatódik, amig a nemzet-tönkretevő Orbán lesz 6 almon. HA 2050-ig, akkor már csak 9 millióan leszünk. HA 2080-ig, akkor már csak 7 millióan. Akik fele Nyugaton él majd.
Tommaso
2023. december 19. 19:42
Orbánbasi büszkén jelentette ki, hogy 10 év alatta megduplázta a török-magyar gazdasági kapcsolatok volumenét. Igy az már majdnem eléri a német -magyar kereskedelem 1%-át.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!