Súlyos szabálytalanságokat tárt fel a 4-es metrónál az OLAF

2016. december 22. 09:58

Közel 300 millió euró visszafizetése is lehet a vége annak, hogy az OLAF több mint száz oldalas jelentése szerint a 4-es metró kivitelezése során súlyos szabálytalanságok történtek, valamint felmerült a csalás és a korrupció gyanúja is – derül ki a Politico cikkéből. A kormány a fővárosra mutogat.

2016. december 22. 09:58

Súlyos szabálytalanságokat, csalást és esetleges korrupciót is feltárt a 4-es metró kivitelezése során az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), melynek a vége akár az is lehet, hogy közel 300 millió eurót kellene visszafizetni Brüsszelnek: az Európai Bizottság városfejlesztésért és regionális politikáért felelős részlegének 228 millió euró, az Európai Beruházási Banknak pedig 55 millió euró – áll a Politico.eu birtokába került, 2006 és 2015 közötti időszakot vizsgáló jelentésben, amelyet az OLAF is megerősített a lapnak.

Az Európai Bizottság is megkapta a jelentést, ezt a testület egyik szóvivője megerősítette a Politicónak. Az Európai Beruházási Bank pedig vizsgálja, hogyan reagáljanak az OLAF javaslatra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára, Szalóki Flórián a jelentés kapcsán azt mondta a Politicónak, hogy ők is megkapták a 104 oldalas jelentést, de hónapokig is eltarthat, míg az esetleges pénzvisszafizetéséről döntés születik. 

A fővárosi önkormányzati hivatal, a Budapesti Közlekedés Központ és a legfőbb ügyész irodája nem nyilatkozott a lapnak, a kormány egyik szóvivője szerint viszont  irodája nem kívánt válaszolni a lap kérdéseire. A kormány egyik szóvivője ugyanakkor Budapestre tolta a felelősséget, mondván rajtuk múlt a projekt megvalósítása. 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. december 24. 19:02
Orbánt vádoló körmösök kiáltanak tolvajt . 2002-2010 a tolvajt kiáltók évei, Szűcs Erika milliókért figyelte a sajtót . Nézzük a mérleget röviden,hol a lé (mszp-szdsz): Spontán priv. Guruló dollárok, guruló márkák . Tocsik-Szokai-botrány . Politikatörténeti Alapitvány-botrány . Kossuth Könyvkiadó-botrány . Hotel Panoráma-botrány . Ifjúsági Lapkiadó-botrány . Környezetvédelmi Alap-botrány . Bokros Lajos búcsúpénze . Horn-villa Exporttámogatás-botrány . Ok-Tat-botrány . Diplomatawhisky-botrány . Káosz a Tb-nél CM-Klinika-botrány . Over-botrány TB székház-botrány . Olajgate-botrány Nyírfa-botrány, . zsurki vodkagyár . Xénia-botrány . Szdsz székház-botrány . Vecsési számlagyár . MNB adósságcserének elnevezett bankári mûvelete (3500milliárd Ft) . Bp.Bank-botrány . Cw Bank-botrány . Posta Bank-botrány . Agro,Konzum Bank-botrány
áfonya
2016. december 23. 10:26
Brüsszelben Demszky és Medgyessy ügyét is Orbán nyakába varrnák A Politico az Európai Csalás Elleni Hivatal azon határozatáról ír, amely szerint a 4-es metró beruházása kapcsán az arra kapott összeget vissza kellene fizetnie Magyarországnak. A felületes olvasó könnyen azt a megállapítást vonhatná le a cikkből, hogy súlyos szabálytalanságok és csalás gyanúja miatt büntetik az Orbán kormányt – azt viszont jól elrejtették a brüsszeli lapban, hogy éppen 2010-ben kezdtek utána nézni Magyarországon a korábbi gyanús metró-ügyeknek, amelyeket Nagy-Britanniában is vizsgálnak. 300 millió eurót kellene visszafizetni a magyar államnak a 4-es metró kapcsán Furcsa megvilágításban írnak az esetről Brüsszelben Elkennék a felelősséget, Demszky el sem ment a meghallgatásra http://magyaridok.hu/belfold/brusszelben-demszky-es-medgyessy-ugyet-is-orban-nyakaba-varrnak-1275187/
áfonya
2016. december 23. 10:24
Korrupciós örökség a Demszky-korszakból Az uniós bíróság elé hívhatja a vesztegető cégek képviselőit a kormány . Csalásgyanúsnak ítélte az unió a 4-es metró 2008 előtti közbeszerzéseit, több tíz milliárd forint kár érheti hazánkat. A kormány perre is kész, amelybe bevonhatják a korrupciógyanús módon üzletelő multikat is. A Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester idején elindított beruházás ügyében értesüléseink szerint eddig három gyanúsítottat tart számon a nyomozó hatóság. http://magyaridok.hu/belfold/korrupcios-orokseg-demszky-korszakbol-1276201/
csuka
2016. december 23. 10:23
Egyéb fideSZDSZ maffia hírek: http://alfahir.hu/bombauzletet_kotott_az_offshore_ceg_a_magyar_allammal --- „Pintér Sándor belügyminiszter írásban válaszolt több szocialista politikus kérdésére is, írta a 444.hu. Leveléből többek között kiderül, hogy Ghaith Pharaon mind az öt alkalommal a Ferihegyi repülőtéren keresztül érkezett hazánkba. Arról is ír a tárcavezető, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) megpróbált ugyan ujjlenyomatot venni a szaúditól, "amely azonban a barázdák nagymértékű sérülései miatt nem volt alkalmas azonosításra". Ennek a dátuma az igazán érdekes, hiszen a kísérlet 2015. március 2-án történt meg, azonban Pharaon már 2014 februárjában megkapta a magyar tartózkodási engedélyt, amihez viszont szükség van az ujjlenyomatvételre is. Mindig tud meglepetéseket okozni az Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő milliárdos.” http://alfahir.hu/pharaon_a_kerges_tenyeru --- „A Napi.hu szerint az össz költekezés egyetlen hónap alatt 1040 milliárd forintot tesz ki. Csak, hogy érzékeltessük, egy évben 6 milliárd jut gyermekétkeztetésre. De az 1040 milliárd forint nagyságrendileg a Magyar Honvédség hároméves költségvetésének, illetve a közoktatási intézményfenntartó (Klik) csaknem kétéves kiadásainak felel meg. A Napi.hu szerint ennyi pénzből ésszerű, tervezett hatásvizsgálatokkal alátámasztott reformokat lehetne finanszírozni. Ám a jelek szerint a kabinetnek nincsenek stratégiai tervei a fiókban, egyáltalán tervei sincsenek, csak kiszórja a pénzt a haveroknak.” http://index.hu/index2/#bloghu/b1/2016/12/21/1000_milliard_par_nap_alatt_az_orban-kormany_elkezdte_kilapatolni_a_penzunket_az_ablakon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!