PM: Pusztító eredményekkel járna a közszféra leépítése

2016. január 22. 14:12

A PM szerint nem pusztításra, hanem fejlesztésre és képzésre van szükség a magyar közszférában – mondta Tordai Bence, a PM politikusa. Szerinte „a szakszervezetek felelőssége, hogy felkészüljenek egy olyan, az egész közszférát érintő sztrájkra”, ami ezt megmutatja.

2016. január 22. 14:12

A Párbeszéd Magyarországért szerint a közszféra tervezett leépítése a rövidlátó és akarnok politika mintapéldája, ami pusztító eredményekkel jár. A párt szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter előző napi szavaira reagált. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi.

Tordai Bence úgy fogalmazott: akiket most Lázár János bürokratának nevez és ellenségként bélyegez meg, valójában szakmai munkát végeznek, mert ők szolgálják az oktatást, a tudományt, a kutatást, a gyógyítást és a kultúrát. Ha bezárják és részben jogutód nélkül megszüntetik ezeket az intézményeket, akkor a magyar állam nagyon fontos képességeket veszít majd el – értékelt. A PM szerint nem pusztításra, hanem fejlesztésre és képzésre van szükség a magyar közszférában – mondta a politikus.

Sztrájkolni kell a PM szerint

Tordai Bence hozzátette, a kormánynak kötelessége egyeztetni az érintettekkel és ha ezt nem teszi meg, akkor „a szakszervezetek felelőssége, hogy felkészüljenek egy olyan, az egész közszférát érintő sztrájkra”, ami megmutatja, hogy minden magyar állampolgárnak az az érdeke, hogy ne a leépítések, hanem a fejlesztés legyen az átalakítások célja.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha valóban a svéd modellhez való közelítés lenne a cél, akkor azt jónak tartanák. Problémának nevezte viszont, hogy Svédországban nem az alkalmazottak tíz, hanem 28 százaléka dolgozik az állami szférában. Hozzátette, nem vitatja, hogy szükség van bizonyos intézményi átalakításokra, de az áramvonalasabb struktúra megteremtése nem azt jelenti, hogy emberektől kell megszabadulni és képességeket kell elveszíteni.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. január 23. 09:21
Pontosan így van ez. Nem azért sok a bürokrata, mert az olyan jó, hanem azért mert olyan hülye az államirányítás a kormánytól az utolsó tűzgyújtási rendeletig, hogy csak ennyi bürokratával lehet megoldani. Hozzátennem, hogy a bürokrácia felső szintjén már nincsenek szakemberek, azok mind-mind párt-appartcsik ejtőernyősök (most éppen narancs színben), akik tök hülyék mindenhez. Ehhez társul még a - bürokráciába be nem számító - tanácsadók hada, akiknek egy (nagyobbik) része nem csinál mást, csak segít kilopni az állami vagyont, a másik része pedig elvégzi azt a munkát, amiért az ingyenélő uram-bátyám banda megkapja a fizetését. Tehát az szép lesz, ha kirúgnak egy csomó közalkalmazottat, de minden más marad a régiben. Narancsszínű őskáoszra készüljön mindenki.
Vén Csataló
2016. január 22. 19:15
Na most akkor túl nagy az állami bürokrácia, vagy pusztító lenne a leépítése? Nem lehetne végre eldönteni, hogy mit akartok, pöcsorrúak?
bambuci
2016. január 22. 19:07
A mezogazdasagi miniszteriumban 2014-ben 147 osztalyvezeto volt a nyilvanos telefonregisztere szerint... Vajon tudjak hany tonna buza v kukorica termett az elmult evekben, abbol memnyit vittek kiulfoldre,es mennyiert?!
Akitlosz
2016. január 22. 18:53
Pedig tényleg vannak felesleges dolgok ebben az országban. Például a PM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!