Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

FT: Román-magyar fertőzés veszélyezteti az EU-t

2012. július 12. 08:24

Az Európai Uniót újfajta fertőzés veszélyezteti, de ezúttal nem gazdasági problémáról van szó, hanem az egykori kommunista országok antidemokratikus gyakorlatai keltenek aggodalmat – írta szerkesztőségi cikkében a Financial Times, párhuzamot vonva Románia és Magyarország között.

2012. július 12. 08:24

Romániát és Magyarországot hasonlította össze blogoldalán a Financial Times az európai parlamenti frakciók nyilatkozatain keresztül. Peter Spiegel szerző feltette a kérdést: hogyan kellene az Európai Uniónak reagálnia, amikor egy olyan ország vezetője, mint Románia, aláássa azokat az értékeket, amikért Európa kiáll? Ez szerinte az európai politikai családoktól függ. Tavaly például, amikor Orbán Viktor átverte a parlamenten a vitatott médiatörvényt, a kritikusok azt hitték, hogy ezzel „gőgös” hatalom került a kezébe az ellenzéki sajtó elhallgattatására, mire az EP szocialista frakciója felháborodott.

Victor Ponta román kormányfő kísérlete Traian Basescu államfő megbuktatására nem váltott ki ekkora indulatot a szocialistákból, Hannes Swoboda frakcióvezető például azt nyilatkozta, hogy hagyják dolgozni az EB-t, anélkül, hogy a politikai pártok nyomás alá helyeznék. A cikk rámutatott, hogy Wilfried Martens néppárti frakcióvezető is ugyanígy viselkedett, aki bírálta Pontát, miközben a magyar médiatörvénnyel sokkal megértőbb volt.

Az Európai Uniót újfajta fertőzés veszélyezteti, de ezúttal nem gazdasági problémáról van szó, hanem az egykori kommunista országok antidemokratikus gyakorlatai keltenek aggodalmat – írta szerkesztőségi cikkében a Financial Times. Először Magyarország újraírta az alkotmányos rendet, most pedig Romániában zajlik hatalmi harc, amelyben az államfőt referendumon buktathatják meg. A véleménycikk szerint zavaróan sok a hasonlóság Orbán Viktornak és Victor Pontának a hatalom bebetonozásáért tett lépései között, hozzátéve, hogy az EU sokkal gyorsabban reagált a román fejleményekre, mint tette azt Magyarország esetében – idézi a lapot a Médianéző.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. július 12. 13:24
Úgy látszik, Románia és Mo. nem tekintik demokráciának gyarmati sorba való döntésüket. Nyugat-Európában viszont azt jelenti a demokráciát, ha a peremországok tartják a lépést és a pofájukat. Az errózió tovább fog tartani. Előbb a kelet-európaiak, majd a dél-európaiak veszik saját kezükbe a sorsuk irányítását, végül a nyugat-európaiak is önállóan fognak dönteni. Marad Németország. Mint ahogy egykor Német-Római Birodalomnak nevezte magát, most EU lesz.
tarackos
2012. július 12. 11:32
"FT: Román-magyar fertőzés veszélyezteti az EU-t" Kokinátor a vírushordozó már megharapta Pontát. Reméljük kilövik mielőtt lángba borítja közép-európát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!